Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0525065_0224D_gorbachenko_t_g_analitiko_sinteti...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Як виконують багаторівневий опис багатотомного видан­ня у цілому?

  2. Які існують способи бібліографічного опису окремого то­му багатотомного видання?

  3. Охарактеризуйте правила опису окремого тому багато­томного видання під частковою назвою тому.

  4. З чого складається зона нумерації багатотомного видання?

Тема 4. Бібліографічний опис серіальних та інших продовжуваних ресурсів

Серіальними та іншими продовжуваними ресурсами є до­кументи, що виходять упродовж певного часу, тривалість яко­го заздалегідь не встановлена, як правило, нумерованими та (або) датованими випусками з однаковою назвою (у тому числі, електронні): газети, журнали, нумеровані чи датовані збірки, бюлетені, серії, документи, що оновлюються тощо. Надалі всі ці види документів умовно будемо називати серіальними.

Бібліографічний опис складають на серіальний документ, що виходить під однією назвою. У випадку зміни назви опис складають на серіальний документ зі зміненою назвою. Джере­лом бібліографічних відомостей для опису серіального доку­мента є останній із наявних номерів (випусків, томів тощо) до­кумента. Додатково можуть бути використані бібліографічні відомості з інших номерів.

На серіальний документ складається багаторівневий бібліо­графічний опис за назвою, який включає, за аналогією з опи­сом багатотомних видань, перший, другий та наступні рівні.

Для виконання опису використовуються джерела бібліогра­фічних відомостей, якими є титульний аркуш (для матеріалів, збірок, серійних видань), а також перша та останні шпальти (для газет), контейнери (для аудіовізуальних матеріалів) тощо.

Нижче подаємо повний перелік зон та елементів бага­торівневого бібліографічного опису серіальних та інших про­довжуваних ресурсів за ГОСТ 7.1-2003 [6].

Зони та елементи багаторівневого бібліографічного опису наводять у чітко визначеній послідовності, яка включає обов'язкові та факультативні елементи та знаки передписаної пунктуації, відповідно до нижчезазначеного переліку. У пере­ліку елементи наведені разом із попередніми умовними розді­ловими знаками. Факультативні елементи виділені курсивом. Елементи, що позначені знаком астірікс (* зірочка), можуть повторюватись у бібліографічному описі разом із передписани-ми знаками. Знак «крапка і тире» перед зонами бібліо­графічного опису у даному переліку опущений.

ПЕРШИЙ РІВЕНЬ Зона назви та відомостей про відповідальність

Основна назва

[ ] Загальне позначення матеріалу

  • = Паралельна назва

  • : Відомості, що стосуються назви Відомості про відповідальність

/ Перші відомості про відповідальність

*; Наступні відомості про відповідальність

Зона видання

Відомості про видання

* = Паралельні відомості про видання

Відомості про відповідальність, що стосуються видання

/ Перші відомості

*; Наступні відомості

*, Додаткові відомості про видання Відомості про відповідальність, що стосуються додатко­вих відомостей про видання

/ Перші відомості

*; Наступні відомості Зона специфічних відомостей

Зона вихідних даних

Місце видання, розповсюдження

Перше місце видання

*; Наступне місце видання

* : Ім'я видавця, розповсюджувача і т. п.

[ ] Відомості про функції видавця, розповсюджувача тощо , Дата видання, розповсюдження тощо

  • ( Місце виготовлення

  • : Ім'я виготовлювача , ) Дата виготовлення

Зона фізичної характеристики

Специфічне позначення матеріалу та обсяг

: Інші відомості щодо фізичної характеристики ; Розміри

* + Відомості про супровідний матеріал

Зона серії

( Основна назва серії чи підсерії

*= Паралельна назва серії чи підсерії

*: Відомості, що стосуються назви серії чи підсерії Відомості про відповідальність, що стосуються серії чи підсерії

/ Перші відомості

*; Наступні відомості

, Міжнародний стандартний номер серіального ви­дання (ISSN), що присвоєний даній серії чи підсерії ; ) Номер випуску серії чи підсерії

Зона приміток

Зона стандартного номера (чи його альтернативи) та умов доступності

Міжнародний стандартний номер серіального видання

(ISSN)

= Ключова назва

: Умови доступності та (або) ціна

( ) Додаткові відомості до елементів зони

ДРУГИЙ ТА НАСТУПНІ РІВНІ

Основна порядкова одиниця, її наступні ділення. — По­кажчики. Додатки.

Розглянемо деякі особливості першого рівня бібліографічно­го опису серіальних документів.

Основною назвою є загальна назва серіального видання. Во­на може бути тематичною чи типовою. Наприклад:

Тематична: Урядовий кур'єр Вечірній Київ Березіль

Типова:

Труды

Інформаційний лист Учені записки

Основну назву наводять за загальними правилами, однак, коли назва є загальною для підсерій, наводять загальну назву і назву підсерії, наприклад:

Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Серія: Філософія

Известия Российской академии наук. Серия геологическая

При виборі терміна для загального позначення матеріалу перевагу віддають позначенню фізичної форми документа, наприклад, для серіального образотворчого документа на електронному оптичному диску загальне позначення матеріа­лу буде виглядати так:

Архитектурная энциклопедия ХХ века [Электронный ресурс]

У відомостях про відповідальність обов'язково подають назву установи (організації), від імені якої публікується серіальне видання, наприклад:

Науковий світ [Текст] : щомісяч. наук.-популяр. журн.-ревю / Вища атестац. коміс. України

Віче [Текст] : журн. Верховної Ради України / засновник Вер­ховної Ради України

Для серіальних докуметів зоною специфічних відомостей є зона нумерації. У цій зоні наводять відомості про перший та останній з номерів, що вийшли, або (та) про дати початку і припи­нення існування серіального документа. У зоні також зазначають відомості щодо перерви у виданні, змінах і поновленнях нумерації. При складанні опису на частину серіального документа, який вийшов під однією назвою, у зоні наводять перший та останній номери, що вийшли під даною назвою, та (чи) дату їх виходу.

У зоні нумерації містяться такі відомості:

• перший та останній номери чи (або) дати початку і припи­нення публікації документа, що поєднані знаком «тире», — коли описують серіальний документ, що припинив своє існування;

перший номер та (або) дату його опублікування, після яких ставлять тире і залишають інтервал у чотири пробіли, — при описі серіального документа, що продовжує публікуватися.

Залежно від способу нумерації серіального документа запис у зоні може починатися з номера (цифрове та (або) буквене по­значення) чи з року (хронологічне позначення), наприклад:

№ 1 (2003) —

2002, вип. 1/3

Дати наводять у такому порядку: рік, місяць або рік, день і місяць, наприклад:

2002, берез. 2004, 15 квіт.

Якщо в документі подано як цифрове, так і хронологічне позначення, то цифрове позначення наводять перед хроно­логічним, наприклад:

Вип.1 (1991)— 12 (1996)

У зоні вихідних даних наводять відомості у тій же послідов­ності, що й у загальній схемі бібліографічного опису, з деяки­ми особливостями:

  • місцем видання, поширення вважають місце, що зазначе­не в юридичній адресі видавця або редакції (організації);

  • якщо документ продовжує публікуватися, наводять рік видання першого номера і тире, після якого залишають інтер­вал у чотири пробіли:

К. : КПІ, 1997-

при складанні опису на документ, що припинив своє існу­вання, наводять роки видання першого і останнього номерів, поєднані тире:

Челябинск : Юж.-Урал. кн. изд-во, 1998-2001

при описі частини серіального документа наводять роки видання першого та останнього номерів, відомості про які включені до бібліографічного опису і поєднують їх тире.

У зоні серії наводять відомості про серіальний документ, до складу якого входять всі випуски чи групи випусків даного до­кумента. Зону повторюють, якщо серіальний документ вхо­дить до складу двох чи більше серій.

У зоні приміток наводять відомості щодо історії серіально­го документа, відомості, що стосуються елементів та зон опису, відомості про структуру та інші особливості документа. Спо­чатку позначають відомості про періодичність, якщо вони не включені до відомостей, що стосуються назви. Потім подають примітки щодо історії існування документа, а далі — приміт­ки, що стосуються окремих елементів бібліографічного опису.

У зоні стандартного номера наводять номер серіального ви­дання — міжнародний буквено-цифровий код реєстраційного характеру, який призначений для кодування серіальних ви­дань з метою їх ідентифікації. Його подають у тій формі, що й у виданні, наприклад:

ISSN 0340-6989.

ISSN 1562-4145 = Индикатор

Розглянемо деякі особливості другого та наступного рівнів бібліографічного опису серіальних документів.

Другий та наступний рівні містять бібліографічну інформа­цію, що стосується кожного окремого номера, випуску, тому та ін. фізичної одиниці, яка є складовою серіального документа. Набір цих відомостей визначає бібліографуюча установа. Най-коротшою формою відомостей, що подаються на другому і нас­тупних рівнях, є позначення основної порядкової одиниці.

Послідовність наведення відомостей визначає основна по­рядкова одиниця (рік — за річної нумерації; том, випуск, но­мер, а також рік, яким позначений матеріал, що включений до видання, — за наскрізної нумерації). Основна порядкова одиниця може складатися з більш дрібних ділень (том — з номерів тощо).

Відомості про покажчики і додатки наводять у кінці опису на другому і наступному рівнях.

Позначення тому, випуску, назви місяця, тощо наводять у скороченій формі, а порядкові номери та роки наводять арабськими цифрами, наприклад:

Т. 3, № 2

2004, 3 вип., № 1-3

  1. вер.

  2. № 1-12, покажч.

Відомості про покажчики, спеціальні номери, додатки та інші допоміжні матеріали до серіального документа в цілому наводять після опису на другому і наступних рівнях з нового рядка або у підбір. При записі у підбір їм передує знак «крапка і тире». Відомості про покажчики наводять у такому порядку: покажчики до основної порядкової одиниці, покажчики за кілька років. Запис починають з відповідного слова: «По-кажч.», «Спец. №», «Дод.», наприклад:

Спец. вип : Інженерні дослідження. — 2001

Спец. вип. до 2007 р. : Всеукр. теорет. й наук.-практ. конф. з правознавства, політології та соціології «Трансформація полі-тич. системи: соціальні перетворення та законодавчий процес»,

22 трав. 2007 р.