Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0525065_0224D_gorbachenko_t_g_analitiko_sinteti...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

3.4. Індексація у ббк

Індексація у ББК покликана забезпечити практичне засто­сування таблиць. У всіх таблицях ББК прийнята логічна ін­дексація, яка органічно пов'язана зі структурою класифікації. Така індексація дає змогу за деталізувати загальні поняття, виокремлюючи у них часткові, більш дрібні підрозділи шля­хом приєднання праворуч до наявних індексів нових знаків і, навпаки, дає змогу за потреби скорочувати деталізацію, підводячи часткові поняття під більш загальні, шляхом відки­дання від індексів їх кінцевих знаків.

База індексації ББК — змішана (цифрова та буквена). Крім арабських цифр використовують: крапку, двокрапку, дефіс, круглі дужки, косу риску. У таблицях загальних та тери­торіальних типових ділень застосовують прописні та малі букви російського алфавіту. Поєднання цих знаків бази індек­сації приведено до певної системи, в якій кожний знак має своє місце, призначення та змістовне навантаження.

Арабські цифри використовують для позначення основних класів ББК, маючи у цьому разі порядкове перелічувальне зна­чення («2 Природничі науки», «3 Техніка. Технічні науки»); другий, третій та наступний ступені поділу основних таблиць; територіальні типові ділення неадміністративного характеру (4) Європа, (9) Світовий океан. Океани та моря) та у поєднанні з буквами російського алфавіту для позначення держав («(5Япо) Японія»); другий та наступний ступені ділення за­гальних типових ділень «я2 Довідкові видання»); спеціальних типових ділень («-2 Граматика»).

Прописні букви російського алфавіту застосовують для позна­чення окремих понять, предметів, територій тощо за алфавітного розташування матеріалу, їх використовують у поєднанні з цифра­ми, вони мають мнемонічний характер («(4Авс) Австрія»).

Малі літери російського алфавіту застосовують для позна­чення основного ряду загальних типових ділень, маючи в цьо­му разі порядкове перелічувальне значення («г Історія науки», «я2 Довідкові видання»).

Крапку застосовують як розділовий знак після перших двох цифр індексу для кращого сприйняття, а для зручності використання й вимови індексу крапку проставляють після кожної групи цифр із трьох знаків («74.900.6 Організація жит­тя дітей у сім'ї»).

Дефіс є відмітною ознакою індексів спеціальних типових ділень («-4 Агротехніка» — рубрика СТД, яка подана у відділі 42).

Круглі дужки — відмітна ознака індексів територіальних типових ділень («(5) Азія»).

Двокрапку застосовують при комбінуванні індексів рубрик одного основного класу з індексом рубрик інших основних класів («91.9:85 Бібліографічні посібники з мистецтва»).

Косу риску застосовують для позначення подвійного індек­су («6/8 Суспільні та гуманітарні науки»).

Апостроф є відмітною ознакою індексів типових ділень соціальних систем ('6 Розвинені країни).

Квадрат застосовують для позначення посилань та відсилань.

У ББК закріплена певна умовна послідовність рубрик у таб­лицях та роздільників у каталозі. Порядок розташування індексів на одному ступені класифікаційного ділення такий:

  1. Індекси загальних типових ділень (ЗТД).

  2. Індекси територіальних типових ділень (ТТД).

  3. Індекси спеціальних типових ділень (СТД).

  4. Індекси з двокрапкою.

  5. Індекси основної таблиці з буквеними позначеннями.

  6. Індекси основної таблиці з цифровими позначеннями.