Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0525065_0224D_gorbachenko_t_g_analitiko_sinteti...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

4.2.3. Зона видання

Зона видання містить відомості про зміни та особливості, які відрізняють дане видання від інших публікацій того ж документа чи його ідентичності з іншими публікаціями, про осіб, які брали участь у підготовці даного видання, додаткові відомості про ви­дання. Термін «видання» у даній зоні бібліографічного опису по­значає усі екземпляри документа, які отримані з одного і того ж друкарського набору або з одного оригіналу одним і тим же ви­давцем. Відомості про видання вказують на повторність даного видання (передрук, перевидання) документа, чи на його спеціаль­не призначення. Вони, як правило, містять слово «видання», сло­ва, що його замінюють, такі як «версія», «варіант», «випуск», «редакція» «препринт» тощо, або їх еквіваленти іншими мовами, а також інші терміни, що вирізняють його від попередніх видань.

Відомості про видання записують так, як вони наведені у документі. Порядковий номер, що зазначений у цифровій чи словесній формі, записують арабськими цифрами, з додаван­ням закінчення, що відповідає граматичним правилам відповідної мови, наприклад:

. — 6-те вид. . — Вид. 5-те . — 5th ed.

Відомості про видання можуть бути сформульовані, якщо відомо, що у даному виданні є суттєві відмінності від попе­редніх, наприклад:

. — [Нове вид.] . — [Перевид.] . — [Пересмотр. версия]

Відомості про відповідальність записують у зоні видання, якщо вони стосуються лише змін конкретного видання доку­мента. Їх записують після відомостей про видання, та їм пере­дує знак навскісна риска, наприклад:

. — Репринтне відтворення вид. 1834 р. / за ред. проф. З. В. Слюсаренка

Додаткові відомості про видання наводять у бібліографічно­му описі, якщо у документі наявні окремо сформульовані додаткові відомості щодо особливостей даного перевидання, передруку тощо. Їх записують після попередніх відомостей зо­ни видання і відокремлюють комою, наприклад:

. — 21-ше вид., доп.

. — 5-те вид, стереотип.

. — Вид. 2-ге, перероб. і доп.

4.2.4. Зона специфічних відомостей

Зона специфічних відомостей застосовується при описі об'єктів, які є особливим типом публікації чи розміщені на специфічних носіях. До них відносять картографічні, нотні до­кументи, серіальні та інші продовжувані ресурси, окремі види нормативних і технічних документів, електронні ресурси, а та­кож мікроформи, якщо на них розташовані всі вищезазначені види документів, за винятком електронних ресурсів. Ця зона містить відомості, які характерні лише певному виду доку­ментів, наприклад, цифрові чи хронологічні характеристики (для серіальних видань), математичні дані (для картографіч­них видань). Може мати різне наповнення у бібліографічному описі різних видів документів і в деяких випадках — різні наз­ви, наприклад, «зона математичної основи» (для картографіч­них видань). Специфічне позначення матеріалу — термін, що позначає специфічний клас матеріалу, до якого належить да­ний документ (наприклад, грамплатівка). Цю зону бібліо­графічного опису буде докладно розглянуто у модулі 2.