Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій укр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
503.3 Кб
Скачать

Питання 3. Види складів злочинів

Склади злочинів поділяються за ступенем суспільної небезпечності на: основний; кваліфікований склад злочину; особливо кваліфікований склад злочину; склад злочину з пом’якшуючими обставинами.

За характером структури вони можуть бути поділені на прості та складні.

За особливостями конструкції виділяють злочини з формальним складом, злочини з матеріальним складом, злочини з формально-матеріальним складом і злочини з усіченим складом.

Питання 4. Кваліфікація злочинів

Кваліфікація злочинів - це точне встановлення відповідності вчиненого винним суспільно небезпечного діяння складу конкретного злочину, закріпленого в кримінальному законі.

Кожний злочин має багато ознак, але не всі вони враховуються при кваліфікації. При кваліфікації необхідно в конкретному діянні визначити ті юридично значущі об’єктивні і суб’єктивні ознаки, які входять до складу конкретного вчиненого злочину.

Правильна кваліфікація - необхідна умова забезпечення законності в боротьбі зі злочинністю. Вирок суду, заснований на неправильній кваліфікації, має бути змінено або скасовано.

Тема 7. Об’єкт злочину

1. Поняття об’єкту злочину.

2. Види об’єктів злочинів

3. Предмет злочину.

Питання 1. Поняття об’єкту злочину

Проблема об’єкта злочину - одна з основних в науці кримінального права. Об’єктом злочину завжди виступає те благо, якому злочином завдається реальна шкода або утворюється загроза завдання такої шкоди. Об’єктом злочину є не будь-які суспільні відносини, а лише ті, які поставлено під охорону кримінальним законом.

Загальним об’єктом злочину є не постійна система суспільних відносин (дана раз і назавжди), а рухлива (та, що змінюється) система, яка залежить від кримінального закону. Самі суспільні відносини, які виступають в якості об’єкта злочину, мають об’єктивний характер, тобто існують не залежно від свідомості, а, відповідно, і незалежно від кримінального закону, є первинними по відношенню до нього.

Таким чином об’єктом злочину є ті суспільні відносини, на які посягає злочин, завдаючи їм певну шкоду, й які постановлено під охорону кримінальним законом.

Структурними елементами суспільних відносин є: суб’єкти (носії) відносин; предмет, з приводу якого існують відносини; соціальний зв’язок як зміст відносин.

Суб’єктами суспільних відносин можуть виступати сама держава, різні об’єднання громадян, юридичні та фізичні особи.

Предметом суспільних відносин називають те, з приводу чого або у зв’язку з чим існують самі відносини. В якості предмета суспільних відносин можуть бути різного роду фізичні тіла, речі, а також сама людина. Залежно від особливостей предмета суспільні відносини поділяють на дві групи - матеріальні та нематеріальні. Соціальний зв’язок є відображенням внутрішньої структури суспільних відносин, в ній проявляються його сутність та соціальні властивості.

Питання 2. Види об’єктів злочинів

Суспільні відносини дуже різноманітні. У науці кримінального права широко розповсюджена трьохсходинкова класифікація об’єктів «за вертикаллю» (загальний, родовий і безпосередній).

Загальний об’єкт утворює сукупність суспільних відносин, що поставлені під охорону діючого кримінального законодавства.

Під родовим (груповим) об’єктом розуміють об’єкт, який охоплює певне коло тотожних або однорідних за своєю соціально-політичною і економічною сутністю суспільних відносин.

Під безпосереднім об’єктом злочину слід розуміти ті конкретні суспільні відносини, які поставлені під охорону визначеного кримінального закону, і яким заподіюється шкода злочином.

В теорії кримінального права є також і класифікація безпосередніх об’єктів злочинів «за горизонталлю». Сутність цієї класифікації в тому, що на рівні безпосереднього об’єкта виділяють основний (головний) і додатковий об’єкти.

Основний безпосередній об’єкт завжди входить до складу родового об’єкту злочину. Через це з’ясування цього об’єкта дозволяє правильно визначити місце тієї чи іншої кримінально-правової норми в системі Особливої частини КК.

Додатковим безпосереднім об’єктом є тільки суспільні відносини, яким поряд з основним об’єктом завдається або створюється загроза заподіяння шкоди. Він може бути двох видів: обов’язковий (необхідний) і факультативний (необов’язковий).

Додатковий обов’язковий об’єкт - це такий об’єкт, який в даному складі злочину присутній завжди, в будь-якому випадку вчинення певного злочину.

Додатковий факультативний об’єкт – це такий об’єкт, який при вчиненні певного злочину може існувати поряд з основним, а може і бути відсутнім.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]