Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій укр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
503.3 Кб
Скачать

Тема 16. Поняття та мета покарання

1. Поняття покарання.

2. Мета покарання.

Питання 1. Поняття покарання

Покарання - один із базових інститутів кримінального права.

Ч. 1 ст. 50 КК України визначає покарання як примусовий захід, що застосовується від імені держави за рішенням суду стосовно до особи, визнаною винною у вчиненні злочину, і полягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого.

Покарання є одним з видів державного регулювання поряд з переконанням і заохоченням, але займає серед них особливе місце.

Охарактеризувати покарання можна за наступними критеріями:

1. У порівнянні з адміністративними, дисциплінарними, цивільно-правовими засобами примуса, покарання - найсуворіша його міра.

2. Покарання може бути поєднане з іншими примусовими заходами - адміністративними, цивільно-правовими й т.ін.

3. Державний примус у формі покарання передбачається лише законом.

4. Покарання - це примусовий захід, що використовується винятково й тільки у випадках передбачених законом. Крім суду ніхто не може призначити або звільнити від покарання громадянина (винятком є помилування й амністія (ст.85 КК України).

5. Покарання застосовується лише до особи, що вчинила суспільно-небезпечне діяння, яке містить в собі склад злочину, передбаченого КК України (ч. 1 ст. 2 КК України)

6. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину й не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ч. 2 ст. 2 КК України)

7. Покарання застосовується винятково до особи, що вчинила злочин. Воно не може бути перекладене на іншу особу. Кримінальний закон не передбачає відповідальність юридичних осіб.

8. Покарання - необхідні й важливі засоби захисту особи, його прав і законних інтересів, а також інтересів суспільства й держави, захист правопорядку.

9. Покарання носить публічний характер, тому що призначається судом від імені держави; є обов'язковим для виконання усіма громадянами, посадовими особами й органами на всій території держави.

10. Покарання тягне негативні юридичні наслідки: судимість, тимчасове позбавлення деяких прав, займати деякі посади, займатися деякими видами діяльності.

Питання 2. Мета покарання

Мета покарання передбачена законом (ч. 2, 3 ст. 50 КК України).

Згідно ч. 2 ст. 50 КК України метою покарання є не тільки кара, але й виправлення засудженого, а також запобігання вчиненню нових злочинів, як засудженими, так і іншими особами. Не є метою покарання завдання фізичних страждань або приниження людської гідності (ч. 3 ст. 50 КК України).

Проаналізував ст. 50 КК України можна зробити висновок, що метою покарання є:

1) покарання злочинця;

2) виправлення й перевиховання засудженого, щоб він став здатним до суспільного співжиття й правопорядку.

3) запобігання вчиненню засудженим нового злочину (приватна превенція)

4) запобігання вчиненню злочинів іншими особами (загальна превенція).

Основною категорією в покаранні є кара. Кара - це позбавлення засудженого прав і інтересів, головним з яких є свобода. Чим більше кара, тим більш суворим є покарання, тим більш цінних благ злочинець втрачає покаранням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]