Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій укр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
503.3 Кб
Скачать

Тема 21. Примусові заходи медичного характеру та примусове лікування

1. Поняття примусових заходів медичного характеру.

2. Підстави та мета застосування примусових заходів медичного характеру.

3. Особи, до яких застосовуються примусові заходи медичного характеру.

4. Види примусових заходів медичного характеру та критерії їх призначення.

5. Примусове лікування.

Питання 1. Поняття примусових заходів медичного характеру

Примусові заходи медичного характеру - це надання амбулаторної психіатричної допомоги, поміщення особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною КК, в спеціальний лікувальний заклад (ст. 92 КК).

Застосовуються до осіб, які вчинили суспільно небезпечне діяння, передбачене кримінальним законом, та страждають відповідними захворюваннями. Не є покаранням.

Питання 2. Підстави та мета застосування примусових заходів медичного характеру

Мета застосування примусових заходів медичного характеру – обов’язкове лікування, а також попередження вчинення нових суспільно небезпечних діянь.

Підставою застосування примусових заходів медичного характеру є:

1) факт вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого кримінальним законом;

2) наявність у особи психічного захворювання;

3) необхідність лікування такої особи внаслідок її психічного стану, який викликає небезпеку нанесення шкоди собі або оточуючим.

Питання 3. Особи, до яких застосовуються примусові заходи медичного характеру

Примусові заходи медичного характеру можуть бути застосовані судом лише до осіб (ст. 93 КК):

1) які вчинили у стані неосудності суспільно небезпечні діяння;

2) які вчинили у стані обмеженої осудності злочини;

3) які вчинили злочин у стані осудності, але захворіли на психічну хворобу до постановлення вироку або під час відбування покарання.

Питання 4. Види примусових заходів медичного характеру та критерії їх призначення.

Стаття 94 КК передбачає вичерпний перелік примусових заходів медичного характеру:

1) надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку;

2) госпіталізація до психіатричного закладу із звичайним наглядом;

3) госпіталізація до психіатричного закладу з посиленим наглядом;

4) госпіталізація до психіатричного закладу із суворим наглядом.

Відмінність лікувальних закладів з різними видами нагляду полягає в умовах утримання психічно хворих осіб. На вибір конкретного виду примусового заходу впливає характер і тяжкість захворювання, тяжкість вчиненого діяння та ступінь небезпечності психічнохворого.

Підставою для застосування примусових заходів медичного характеру є ухвала суду. Якщо судом не буде визнано за необхідне застосування заходів медичного характеру, а також у випадку припинення застосування таких заходів, він може передати особу на піклування родичам або опікунам з обов’язковим лікарським наглядом.

Ст. 95 КК передбачає умови, за яких примусові заходи медичного характеру можуть бути продовжені, змінені або взагалі припинені. Ці питання вирішуються тільки судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, яким обґрунтовується необхідність продовження, зміни або припинення застосування конкретного примусового заходу медичного характеру. Цей висновок дається на основі обов'язкового, не рідше одного разу на 6 місяців, огляду особи, до якої застосовані примусові заходи медичного характеру. У разі необхідності продовження лікування більш ніж 6 місяців лікар-психіатр направляє в суд заяву про необхідність продовження застосування заходів медичного характеру, до заяви додається висновок комісії лікарей-психіатрів.

У разі змінення психічного стану психічно хворого на краще, суд може передати її на піклування родичам або опікунам з обов'язковим лікарським наглядом (ст. 94 КК). У разі одужання особи, яка вчинила злочин у стані осудності, але захворіла хворобою до постанови приговору, вона підлягає покаранню за загальними підставами, а особи, які захворіли психічною хворобою під час відбування покарання, можуть підлягати подальшому відбуванню покарання (ст. 95 КК).

Питання 5. Примусове лікування

Примусове лікування може бути застосоване судом, незалежно від призначеного покарання, до осіб, які вчинили злочини та мають хворобу, що становить небезпеку для здоров'я інших осіб (ст. 96 КК). Підставою застосування примусового лікування є: засудження особи за вчинений злочин до покарання і наявність у неї хвороби, що містить небезпеку для здоров'я інших осіб (алкоголізм, туберкульоз, венеричні хвороби та ін.).

У разі призначення покарання у виді позбавлення волі або обмеження волі примусове лікування здійснюється за місцем відбування покарання. У разі призначення інших видів покарань примусове лікування здійснюється у спеціальних лікувальних закладах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]