Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій укр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
503.3 Кб
Скачать

Тема 3. Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі та просторі

1. Чинність закону про кримінальну відповідальність у просторі.

2. Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі.

Питання 1. Чинність кримінального закону в просторі

Чинність кримінального закону в просторі здійснюється на підставі наступних принципів: територіального, громадянства й космополітичного (універсального).

Перші два принципи є основними. Територіальний принцип випливає із суверенітету держави, влада якого поширюється на всю його територію. Злочин визнається вчиненим на території України, якщо його було почато, продовжено, закінчено або припинено на її території, незалежно від того, де саме особа була затримана (ч.2 ст.6 КК України).

Поняття території визначається на підставі норм державного і міжнародного права, зокрема Закону України від 4 листопада 1991 р. «Про державний кордон України». Стаття 1 цього Закону зазначає: «Державний кордон України є лінія і вертикальна поверхня, що проходить по цій лінії, які визначають межі території України – суші, вод, надр, повітряного простору».

Поняттям «територія України» охоплюється:

- моря, річки, озера, надра землі, сухопутні території в межах державного кордону України, водна територія, включаючи внутрішні територіальні води, води морських портів, лиманів, територіальні прибережні води шириною 12 морських миль від лінії найбільшого відливу;

- повітряний простір над сушею й водним простором;

- військові кораблі, які приписані до портів на території України, що знаходяться під прапором України у відкритому морі, у портах інших держав або територіальних водах;

- невійськові судна, які приписані до портів на території України та знаходяться під її прапором у відкритому морі;

- іноземні невійськові судна, що перебувають у порту України або територіальних водах;

- військові повітряні судна України, приписані до аеропортів на її території, які під розпізнавальним знаком України перебувають у відкритому повітряному просторі чи на аеродромі іншої держави;

- невійськові повітряні судна України, які приписані до аеропортів на її території і знаходяться поза межами держави у відкритому повітряному просторі під розпізнавальним знаком України.

Об'єкти, що не є територією України, але на які поширюється кримінальне законодавство України:

- континентальний шельф;

- запущені в космос об'єкти, що належать Україні;

- наукова станція в Антарктиді;

- підводні телеграфні кабелі й трубопроводи, що проходять по дну відкритого моря.

Відповідно до міжнародних договорів і законам України, іноземні громадяни, що користуються дипломатичним імунітетом, виключені з-під юрисдикції судової влади України.

Принцип громадянства полягає в наступному: громадяни України й особи без громадянства, що постійно проживають в Україні які вчинили злочин за її межами, підлягають кримінальній відповідальності за КК України, якщо вони зазнали кримінального покарання або передані суду на території України. Якщо в тій країні, де злочин було вчинено, дане діяння не вважається злочином, то незалежно від положень іноземного законодавства, вищевказані особи будуть нести відповідальність відповідно до законодавства України (ст.7 КК України).

Космополітичний принцип полягає в наступному: іноземні громадяни й особи без громадянства, що постійно не проживають на території України, які вчинили злочин за її межами, несуть відповідальність лише у випадках, передбачених міжнародними договорами, або якщо вони вчинили передбачені КК України особливо тяжкі злочини проти прав і свобод громадян України або інтересів України (ст.8 КК України).

Питання 2. Чинність кримінального закону в часі

Злочинність і караність діяння визначаються законом, що діяв на час вчинення цього діяння. Діючим визнається закон, який вже набрав юридичної чинності.

Після прийняття Верховною Радою закону про кримінальну відповідальність, він підписується Головою Верховної Ради та направляється Президентові України для його підписання та оприлюднення.

Оприлюднення закону - це офіційне опублікування державною мовою, у доступній для всіх громадян формі шляхом його розміщення в офіційному друкованому виданні.

Набрання законом чинності відбувається через десять днів від дня його офіційного оприлюднення або від дня, зазначеного в самому законі. Чинність Кримінального закону припиняється в наступних випадках:

1) у разі його скасування;

2) у випадку його заміни іншим законом;

3) після закінчення строку, зазначеного в законі, або у зв'язку зі зміною умов або обставин, відповідно до яких цей закон був прийнятий (ст.4 КК України).

Зворотна чинність закону - поширення кримінального закону на ті діяння, які були вчинені до видання цього закону, або до вступу його в дію. Згідно зі ст. 5 КК України закон України про кримінальну відповідальність має зворотну дію лише у випадку, якщо він скасовує злочинність діяння або пом'якшує кримінальну відповідальність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]