Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій укр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
503.3 Кб
Скачать

Тема 15. Звільнення від кримінальної відповідальності

1. Поняття звільнення від кримінальної відповідальності.

2. Умови та підстави звільнення від кримінальної відповідальності.

3. Види звільнення від кримінальної відповідальності.

Питання 1. Поняття звільнення від кримінальної відповідальності

Загальновідомим постулатом кримінального законодавства будь-якої країни є положення про те, що особа, яка вчинила злочин, зобов'язана зазнати заходи державно-примусового впливу у формі позбавлення особистого, організаційного або майнового порядку. У ряді випадків, спеціально передбачених у законі, особа, що вчинила злочин, може бути звільнена від кримінальної відповідальності.

Звільнення від кримінальної відповідальності - це реалізація державою в особі суду свого повноваження, згідно з яким вона відмовляється за наявності підстав, передбачених КК, від державного осуду особи, що вчинила злочин, а також від покладання на неї обмежень особистого, майнового або іншого характеру, встановлених законом за вчинення цього злочину.

Відповідно до ч. 2 ст. 44 КК звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених у КК, здійснюється винятково судом.

Питання 2. Умови та підстави звільнення від кримінальної відповідальності

Першою підставою звільнення від кримінальної відповідальності є вчинення злочину невеликої або середньої тяжкості. Введення в Кримінальний кодекс положень про категорії злочинів внесло визначеність для слідчо-судової практики в рішенні даного питання.

Друга підстава - відсутність або невеликий ступінь суспільної небезпеки особи, що вчинила злочин. На відміну від першої дана категорія носить абстрактний характер. При визначенні ступеня суспільної небезпеки особистості злочинця кримінально-правова наука й слідчо-службова практика виходять, насамперед, з характеру та ступеню тяжкості вчиненого злочину, а також обставин, що характеризують поводження винного до та після вчинення злочину. Коло цих обставин настільки різноманітний, що вичерпний перелік їх дати неможливо. Разом з тим деякі з них прямо зазначені в тексті закону й мають обов'язкове значення. Це: вчинення злочинів уперше; сприяння розкриттю злочину; відшкодування заподіяного збитку; усунення шкоди, заподіяної в результаті злочину; примирення з потерпілим; зміна обставин.

Третьою підставою є недоцільність притягнення винного до кримінальної відповідальності. Дана підстава є до деякої міри похідним від перших двох.

Що стосується звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності (ст.49 КК), то для цього виду категорія вчиненого злочину не має значення. На розсуд суду уникнути кримінальної відповідальності внаслідок закінчення строків давності може навіть особа, якій згідно з законом може бути призначено довічне позбавлення волі. Головне тут - саме недоцільність притягнення особи до кримінальної відповідальності після закінчення зазначених у законі строків (хоча й тут особа може перестати бути суспільно небезпечною, а діяння, що вона вчинила, відноситься до категорії невеликої або середньої тяжкості). Право ухвалення рішення про звільнення від кримінальної відповідальності належить суду. При цьому, якщо обставини, що виключають провадження у кримінальній справі, виявляються на стадії судового розгляду, суд виносить виправдувальний вирок. Припинення справи за закінченням строків давності або внаслідок акту амністії не допускається, якщо обвинувачений проти цього заперечує. У цьому випадку провадження у справі триває у звичайному порядку.

Звільнення від кримінальної відповідальності автоматично спричиняє звільнення від кримінального покарання. При цьому початковий момент звільнення від кримінальної відповідальності - стадія попереднього розслідування, кінцевий - судовий розгляд, але до винесення обвинувального вироку. Після цього мова може йти про звільнення тільки від кримінального покарання.

Питання 3. Види звільнення від кримінальної відповідальності

Відповідно до діючого кримінального законодавства можна виділити наступні види звільнення від кримінальної відповідальності:

1) звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям (ст.45 КК);

2) звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим (ст.46 КК);

3) звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із зміною обстановки (ст.48 КК);

4) звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності (ст.49 КК);

5) амністія (ст.86 КК);

6) помилування (ст.87 КК);

7) спеціальні види звільнення від кримінальної відповідальності, що передбачені статтями Особливої частини Кримінального кодексу.

Характеризуючи зміст перерахованих видів, їх можна підрозділити на кілька груп.

Насамперед, звільнення від кримінальної відповідальності може бути умовним і безумовним. Безумовне звільнення означає, що особа звільняється від кримінальної відповідальності остаточно, безповоротно. До умовних видів, за діючим кримінальним законодавством, відноситься лише звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з передачею особи на поруки (ст.47 КК), до безумовних - всі інші.

Залежно від того, правом або обов'язком суду є звільнення особи від кримінальної відповідальності, виділяють два види такого звільнення: обов'язкове та необов'язкове (факультативне). Факультативним є звільнення, передбачене ст.47 КК (передача на поруки) і ст.48 КК (зміна обстановки). У всіх інших випадках вимога закону про звільнення від кримінальної відповідальності є обов'язковою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]