Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій укр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
503.3 Кб
Скачать

Тема 5. Кримінальна відповідальність та її підстави

1. Поняття кримінальної відповідальності.

2. Реалізація кримінальної відповідальності.

3. Підстави кримінальної відповідальності.

Питання 1. Поняття кримінальної відповідальності

У кримінальному законі термін кримінальна відповідальність зустрічається дуже часто, але зміст цього терміну ніде не розкривається. Наприклад, у ст. 2 КК України говориться про підстави кримінальної відповідальності, а про поняття й про зміст немає ні слова. Цей факт приводить до того, що виникають дискусії із цього приводу. У теорії кримінального права в основному це дві позиції:

1) кримінальна відповідальність - це обов'язок особи відповідати за вчинене нею протиправне діяння й перетерпіти певні обмеження примусового характеру;

2) кримінальна відповідальність - судове накладення на особу, що вчинило злочин, державної осуди й примусу.

Ці дві позиції говорять про те, що кримінальна відповідальність у змістовному плані є різновидом правовідносин, що входить у механізм кримінально-правового регулювання. Суть цих правовідносин в осуді особи, що вчинила злочин і примусі його до виконання правового обов'язку. У цьому зв'язку можна сказати, що суб'єктом правовідносин кримінальної відповідальності є, з одного боку, держава в особі відповідних органів, з іншого боку - особа, що вчинила злочин. При цьому держава завжди має право зобов'язати винного перетерпіти несприятливі для нього умови.

Об'єкт кримінальної відповідальності - правовий статус особи, що вчинила злочин. Говорячи про обмеження правового статусу, необхідно помітити, що особа залишається громадянином своєї держави й має права й обов'язки, надані йому законному зв'язку із притягненням до кримінальної відповідальності.

Таким чином, кримінальна відповідальність - це вимушене зазнавання особою, яка вчинила злочин, державного осуду, а також передбачених КК обмежень особистого, майнового або іншого характеру, що визначаються обвинувальним вироком суду й покладаються на винного спеціальними органами держави.

Наступає кримінальна відповідальність із моменту вступу обвинувального вироку суду в законну силу і закінчується, за загальним правилом, моментом припинення відбування покарання. Однак, такий погляд на момент виникнення й припинення кримінальної відповідальності не є загальновизнаним у науці кримінального права.

Питання 2. Реалізація кримінальної відповідальності

Розгляд взаємозв'язку кримінально-правових відносин і кримінальної відповідальності дозволяє зробити висновок про те, що кримінальна відповідальність може бути реалізована в трьох формах.

Першою формою є засудження винного, виражене в обвинувальному вироку суду, не пов'язане з призначенням йому кримінального покарання.

Другою формою реалізації кримінальної відповідальності є засудження особи, пов'язане із призначенням їй конкретної міри покарання, від реального відбуття якого вона звільняється.

Третьою формою реалізації кримінальної відповідальності є відбування призначеного винному судом покарання.

Останні дві форми реалізації кримінальної відповідальності створюють у особи судимість (як правовий наслідок засудження його до конкретної міри покарання). Разом з тим судимість має свої межі, зазначені в статтях 89 і 90 КК, які визначають межі кримінально-правових відносин. Тому момент погашення або зняття судимості свідчить про припинення кримінально-правових відносин.

Питання 3. Підстави кримінальної відповідальності

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КК єдиною підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, що містить склад злочину передбачений КК.

У межах єдиної підстави кримінальної відповідальності можна виділити його фактичну і юридичну сторони. Фактична сторона - це вчинення в реальній дійсності суспільно небезпечного діяння. Юридична сторона - це передбаченість такого діяння в КК.

Ч. 3 ст. 2 КК передбачає, що ніхто не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за той самий злочин більше одного разу.

Кримінальна відповідальність знаходить своє вираження в обвинувальному вироку суду. У зв'язку з цим виділяють матеріальну й процесуальну підстави кримінальної відповідальності. Матеріальною підставою визнається злочин, а процесуальним - обвинувальний вирок суду. Так, відповідно до ч. 2 ст. 2 КК особа вважається невинуватою у вчиненні злочину й не може бути притягнута до кримінальної відповідальності, доки його вина не буде доведена в законному порядку й встановлена обвинувальним вироком суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]