Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електронний підручник МД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

5. Загальні принципи проведення дослідження та аналізу впливу його результатів на діяльність фірми

На етапі проведення досліджень здійснюється збирання необхідних даних, які вводяться в ПЕОМ, і формується база даних для виконання розрахунків.

Оброблення даних виконується згідно з постановкою задачі, алгоритмами розрахунків і рекомендованими програмними засобами. Результати оброблення даних можуть оперативно аналізуватися: оцінюється достовірність економетричної моделі та її параметрів, виявляється, якою мірою отримані результати з певним ступенем вибірки можна поширити на всю сукупність [11].

Оброблення та аналіз даних — основа для прийняття маркетингових рішень.

У разі функціонування на фірмі ІСМ і систематичного виконання розрахунків з маркетингових досліджень виконується аналіз впливу результатів цих досліджень на виробничо-господарську та маркетингову діяльність. Фактичні дані нагромаджуються в базі даних, оброблення даних за певні періоди покаже, як змінилися показ­ники діяльності фірми в результаті прийнятих маркетингових рі­шень (чи збільшилися прибутки, чи забезпечується збут товарів, чи зросли обсяги продажу та частка на ринку тощо). Результати аналізу можуть бути використані у подальших дослідженнях, для нагромаджування знань та досвіду щодо маркетингової діяльності.

Варто наголосити, що маркетингові дослідження мають інтерак­тивний характер: передбачають коригування після уточнень, апробації раніш прийнятих рішень чи організації проведення робіт.

Принципова схема маркетингових досліджень показує, що засоби обчислювальної техніки використовуються на всіх етапах їх проведення: за розроблення концепції досліджень, за проведення дослідження та аналізу впливу його результатів на виробничо-господарську діяльність і виконання планів маркетингу. Умовою ефективного функціонування наведеної схеми є поєднання знань, навичок та інтуїції маркетологів-дослідників з інформаційною підтримкою їх рішень на основі достовірної бази даних і ком­п’ютерних технологій оброблення інформації.

Питання для самоконтролю

1. Глобальні телекомунікаційні технології в області реклами й електронного продажу товарів.

2. Автоматизовані робочі місця як засіб автоматизації маркетологів.

3. Загальні принципи розроблення концепції дослідження.

4. Загальні принципи розроблення проекту дослідження.

5.Загальні принципи проведення дослідження та аналізу впливу його результатів на діяльність фірми.

Рекомендована література

  1. Галузинський Г. П., Гордієнко І. В. Сучасні технологічні засоби обробки інформації: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 1998. 

  2. Гаркавенко С. С. Маркетинг: Підручник. — К.: Лібра, 2002. 

  3. Голубков Е. П. Маркетинговые исследования: теория, методология и практика. — М.: Финпресс, 1998. 

  4. Горчаков А. А., Орлова И. В. Компьютерные экономико-матема­тические модели: Учеб. пособие для вузов. — М.: Компьютер: ЮНИТИ, 1995.

  5. Гужва В. М. Інформаційні системи і технології на підприємствах: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2001. 

  6. ДСТУ 2874-94. Бази даних. Терміни та визначення. — К.: Держстандарт України, 1995. .

  7. ДСТУ 2938-94. Системи оброблення інформації. Основні поняття. Терміни та визначення. — К.: Держстандарт України, 1995.