Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електронний підручник МД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи :

Створіть заздалегідь в будь-якому місці диска пусту папку, дайте ім'я на Ваш розсуд, наприклад МД-41 або ІТП-21. Надалі в ній буде розміщена база даних вашої організації.

Запустіть програму «ПАРУС-МЕНЕДЖМЕНТ і МАРКЕ­ТИНГ». Програму «ПАРУС-МЕНЕДЖМЕНТ і МАРКЕТИНГ» можна запустити з «ярлика», створеного під час інсталяції на робочому столі, або вибрати пункт головного меню Windows Программы => ПАРУС- МЕНЕДЖМЕНТ і МАРКЕТИНГ, або запустити файл (Wvned.exe).

Створіть нову БД. Після інсталяції система не має бази даних.

У вікні, яке з'явилося, в полі База данных вкажіть шлях до папки, в якій буде створена БД МД-41 або ІТП-21, назвіть файл бази Wvned. Введіть ім'я SUPERVISISOR і пароль ADMIN, це буде ім'я і пароль від­криття бази даних (рис. 1). Потім натисніть кнопку [ОК].

Рис. 2. Вікно реєстрації у системі.

Система запитає, чи створювати файл конфігурації за допомогою установочної дискети, виберіть [НІ].

Потім Система запитає, чи створювати базу в указаному каталозі, виберіть [ТАК]. Буде виконана генерація БД.

Довідкова система.

Система має стандартну систему довідкової інформації, яка ви­кликається з пункту меню ? => Виклик довідки.

Ознайомтеся із загальним призначенням основних пунктів меню головного вікна системи ПАРУС-МЕНЕДЖМЕНТ і МАРКЕТИНГ.

Виберіть розділ ? => Виклик довідки. У вікні, яке з'явилося, на вкладці Содержание виберіть Обзор системи і натисніть клавішу [ОК]. У вікні, що з'явилося, слідуючи описаним там інструкціям, викличте показ головного вікна системи. Поетапно, викликаючи натисненням мишки роз'яснення до того або іншого розділу системи, ознайомтеся з призначенням всіх основних пунктів меню і піктограм головного вікна системи ПАРУС-МЕНЕДЖМЕНТ і МАРКЕТИНГ.

Знайдіть довідкову інформацію за розділом «Маркетингові акції».

Виберіть розділ ? => Виклик довідки. У вікні, яке з'явилося, на вкладці Пошук у полі 1 Введіть пошукові слова внесіть потрібне (рис.3 та.4 ).

В міру набору букв, у полях 2 і 3 будуть з'являтися потрібні слова і розділи, які система буде підбирати. Виберіть потрібне із списку і на­тисніть клавішу [Показать]. На екрані відобразиться довідка за вибра­ним розділом. Цей спосіб пошуку довідки дає змогу здійснювати більш докладний пошук. У вікні =Параметрьі= користувач може задати па­раметри, за якими система буде здійснювати пошук.

Допомога щодо поточного розділу системи викликається натиснен­ням клавіші F1.

Заведіть валюти з наступними курсами:

Д ля долара США (код валютьі 001, код ISO —USD):

на 01.09.06 —5.00 грн. = 1$;

Рис. 3. Довідкова система з команди меню.

Рис. 4. Діалогове вікно « Довідкова система »

на 10.09.06 — 5.20 грн. = 1 $;

на 25.09.06 — 5.30 грн. = 1$.

Для євро (код валюти 978, код ISO EUR):

на 01.09.06 — 6.10 грн. = 1 EUR;

на 10.09.06 — 6.20 грн. = 1 EUR;

на 25.09.06 — 6.30 грн. = 1 EUR.

Виберіть пункт меню Словники =» Назви та курси валют. У верхній панелі =Назви валют= натисненням правої кнопки мишки викличте контекстне меню, виберіть команду Додати. Заповніть поля форми, яка з'явилася. Встановіть курсор на рядок із створеним Вами найменуванням валюти (згідно завдання) (рис.5).

В нижній панелі =Історія зміни курсу...= відображається історія курсу тієї валюти, на якій встановлено курсор в панелі =Назви валют=. Для введення курсу валюти в контекстному меню панелі =Історія зміни курсу ...= виберіть Додати і у формі, що з'явилася, внесіть дані згідно завдання. Натисніть кнопку [Записати].

Р

Р

Рис. 5. Вікно « Вікно та курси валют »

Налагодження словника «Одиниці виміру».

Заведіть одиниці вимірювання в розділі «Одиниці кіль­кості»: — базову ОВ «Штука» (похідні: упаковка на 1000 шт., упаковка на 5000 шт, ящик на 10 шт). Заведіть одиниці вимірювання в розділі «Одиниці маси»: — базову ОВ «Кілограм» (похідні: ящик на 20 кг, ящик на 10 кг, пачка 0,5 кг).

Відкрийте розділ Словники => Одиниці виміру (рис.6).

Активізуйте потрібну базову одиницю виміру подвійним натискан­ням мишки, при цьому назва розділу виділиться жирним шрифтом.

Рис. 6. Вікно « Одиниці виміру »

Рис. 7. Вікно « Одиниці виміру : Додавання »

Для занесення похідної ОВ встановіть курсор на базовій одиниці вимірювання, для якої необхідно створити похідні одиниці. В нижній панелі =Похідні одиниці виміру= виберіть з контекстного меню ко­манду Додати. У вікні =Одиниці виміру: Додавання=, заповніть від­повідні поля (рис. 8).

Налагодження словника «Номенклатор товарів та послуг». Створіть у номенклаторі наступні розділи товарів: «Поліграфія», «Сувеніри», «Прапори», «Послуги».

Створіть наступні позиції товарів:

Виготовлення листівок формату А4 (ОВ — упаковка на 1000 шт.);

Виготовлення листівок фомату А5 (ОВ — упаковка на 5000 шт.);

Виготовлення плакатів (ОВ — шт.) у розділі «Поліграфія»,

Ручки кулькові (ОВ — упаковка на 10 шт.),

Запальнички (ОВ — шт.), Прапор 20*40 (ОВ — шт.),

Брелокі (ОВ — шт.) у розділі «Сувеніри»,

Прапор 210*480 (ОВ — шт.) у розділі «Прапори»;

Роздача листівок (ОВ — блок на 500 шт.),

Складання рекламного слогану (ОВ — штука) у розділі «Послуги».

Розділ Словники => Номенклатор товарів та послуг. Активізуйте подвійним натиском мишки потрібний розділ у дереві каталогу. В правій верхній панелі вікна =Перелік товарів та послуг= виберіть з контек­стного меню команду Додати.

На екрані з'явиться форма =Номенклатурна позиція: Додавання=. Заповніть поля цієї форми.

Вкладка Основні:

Тип номенклатурної позиції — вибирається тип позиції: товар, послуга, націнка, знижка, тара, податок.

Базова одиниця виміру вибирається із словника натисненням кнопки х, кнопка у викликає список останніх десяти понять, які використовувалися в цьому полі. Виберіть ОВ або упаковку для товарів і послуг. Якщо потрібної одиниці вимірювання немає в слов­нику, створіть її.

Рис. 8 Вікно «Номенклатура позиція: Додавання »

Група товарів містить список груп товарів, облік яких ведеться за допомогою Системи. Група товарів — сукупність товарно-матеріальних цінностей, що мають однаковий набір деяких додаткових характеристик (властивостей). Кожний товар може належати тільки одній групі това­рів. Приналежність кожного конкретного товару тій або іншій групі за­дається у розділі понять Групи товарів (номенклатор).

Найважливішою характеристикою товару, що задається в даному словнику, є метод обліку — партіонний або сортовий облік.

Для груп товарів, по яких ведеться партіонний облік, в словнику за­дається спосіб автоматичного підбору партій товарів для включення в специфікації товарних документів — РІРО або ПРО, з урахуванням або без урахування терміну придатності партії.

Якщо був заданий облік терміну придатності, то партії підбирають­ся за збільшенням терміну придатності (першою відпускається партія з мінімальним терміном придатності), а партії з однаковим терміном при­датності підбираються заданим способом (РІРО або ПРО).

Метод обліку визначає можливості призначення цін реалізації. Для ' товарів, які враховуються партіонним методом, ціна реалізації може призначатися не тільки на номенклатуру або на кожну модифікацію, але і на кожну партію.

Для кожного методу обліку може бути зареєстровано декілька груп товарів, по яких можна проводити додаткове групування товарів.

Доступна у товарному блоці — прапорець встановлюється для того, щоб номенклатурні одиниці були доступні в товарному блоці. Дана можливість використовується для фільтрації ТМЦ при виписуванні то­варних документів.

На вкладці Додаткові:

- ПДВ — вкажіть ставку податку на додаткову вартість;

- вкажіть чи включається ПДВ у вартість товару;

- якщо в ціну товару входять суми акцизу і дорожнього збору, вка­жіть це, поставивши у відповідні поля прапорці і вказавши суму;

- в полі Примітка внесіть додаткову інформацію про товар.

Після закінчення роботи з формою натисніть клавішу Записати.

У нижній панелі на вкладці Історія зміни цін з'явиться дата над­ходження товару (за замовчуванням буде виставлена поточна дата).

Введіть такі складські ціни:

1) на Листівку А4:

11.09.06 — 200 грн. (у т. ч. ПДВ) за упаковку;

15.09.06 — 210 грн. (у т. ч. ПДВ) за упаковку.

Ціна реалізації на 15.09.06 складає 22 коп. (у т. ч. ПДВ) за одиницю.

2) на Запальничку:

11.09.06 — 50 грн. (у т. ч. ПДВ) за штуку; 15.09.06 — 48,5 грн. (у т. ч. ПДВ) за штуку.

Ціна реалізації на 15.09.06 складає 56 грн. (у т. ч. ПДВ) за одиницю.

Розділ Словники => Номенклатор товарів та послуг. Подвійним натиском миші активізуйте потрібний розділ в каталозі. При цьому в панелі =Перелік товарів та послуг= відображається список товарів, які відносяться до цього розділу, натисніть мишкою на потрібній позиції номенклатури.

На вкладці Історія зміни цін нижньої панелі натисканням правої кнопки миші викличте контекстне меню, з якого виберіть команду Додати. На екрані з'явиться форма =Ціна приходу: Додавання= (рис. 9).

Рис. 9. Діалогове вікно « Ціна приходу: Додавання »

Заповніть поля форми:

Для введення складських цін:

На даній вкладці визначають ціну та базову одиницю вимірювання (одиницю, в якій організація вимірює товар, який виготовляє, і яка є ба­зовою ОВ).

- Дата надходження — введіть дату надходження товару;

- Код валюти — натисненням кнопки ^] відкривається вікно слов­ ника =Назви та курси валют=, виберіть потрібну валюту (у верх­ ній панелі) і відповідний курс (в нижній панелі).

- Ціна, У валюті — вводиться ціна, встановлена виробником на товар, який продається, у валюті.

- Ціна, У національній валюті — вводиться ціна, яка була вста­новлена постачальником на товар, який продається, у національній валюті.

Для введення цін реалізації: перейдіть на вкладку Ціна реалізації та у контекстному меню, виберіть команду Додати.

На екрані з'явиться форма =Ціна реалізації: Додавання= (рис. 10). Заповніть поля цієї форми:

Прихід номенклатури товарів — заповнюється натисненням кнопки, що відкриває вікно словника =Прихід номеклатури то­варів= виберіть потрібний товар (у верхній панелі) і відповідну ціну (в нижній панелі).

Рис. 10 . Діалогове вікно « Ціна реалізації: Додавання »

На цій вкладці встановлюються ціни відносно упаковки, яка надхо­дить до продажі. В нашому випадку це буде ціна за одну листівку А4;

- Дата — вказується дата реєстрації;

- Упаковка — вказується вид упаковки, яку Ви встановили для даного товару;

- Тариф — заповнюється натисненням кнопки х відкривається вікно =Тарифи=, виберіть потрібний тариф із списку і натисніть кнопку [Обрати]. Тариф установлюється залежно від форми тор­ гівлі (наприклад, роздріб, дрібний опт., крупний опт.). Необхідно для кожної форми торгівлі зареєструвати різні тарифи, які роз­ різняються, принаймні, мнемокодом;

- Код валюти — встановіть потрібну валюту (у верхній панелі) і відповідний курс (в нижній панелі);

- СобівартістьМетод розрах, Сума — виберіть із списку, який розгортається, метод розрахунку і відповідно вкажіть суму;

- Відпускна цінаФормула, Ціна у валюті, Ціна — вводиться формула для розрахунку відпускної ціни і вказується ціна у валюті і в національній валюті відповідно;

Натисніть кнопку [Записати].