Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електронний підручник МД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Основні поняття ІС.

  2. Основні напрями розвитку ІС.

  3. Організаційно-економічна модель економічного об’єкта.

  4. Функції управління.

  5. Економічна інформація та її характеристика.

  6. Структура економічної інформації.

  7. Мета проектування ІС.

  8. Задачі проектування ІС.

  9. Системний підхід до створення ІС.

  10. Принципи системного підходу.

  11. Декомпозиція ІС.

  12. Визначення структури ІС.

  13. Види структур ІС.

  14. Надійність ІС.

  15. Ефективність ІС.

  16. Життєвий цикл ІС.

  17. Структура проектної документації.

  18. Учасники процесу проектування ІС.

  19. Трудомісткість стадій проектування ІС.

  20. Методи проектування.

  21. Засоби проектування.

  22. Технологія проектування ІС.

Рекомендована література

  1. Автоматизированные нформационные технологии в экономике: Учеб. / Под ред. Г. А. Титоренко. — М.: Компьютер: ЮНИТИ, 1998. .

  2. Акимова И. М. Промышленный маркетинг. — К.: Знання: КОО, 2000. — 294 с.

  3. Баззел Р. Д. и др. Информация и риск в маркетинге: Пер. с англ. / Р. Д. Баззел, Д. Ф. Кокс, Р. В. Браун. — М.: Финстатинформ, 1993. .

  4. Балабанов И. Т. Электронная коммерция. — СПб.: Питер, 2001. 

  5. Береза А. М. Основи створення інформаційних систем: Навч. посібник. — 2-е вид., перероб. і доп. — К.: КНЕУ, 2001. 

  6. Бойко И. И., Козловский С. И. Основы академического маркетинга. — К.: Видавничий дім «КМ Academia», 1999. 

  7. Брыскин И. И. Математические модели маркетинга. — Новосибирск: Наука, 1992. — 160 с.

  8. Войчак А. В. Маркетинговий менеджмент: Підручник. — К.: КНЕУ, 1998. 

Практична робота № 1 «Налагодження словників»

Мета роботи: « Ознайомитись з інформаційною системою «ПАРУС-Менеджмент і Маркетинг ». Налагодження словників »

Теоретичний матеріал:

Інформаційна система управління взаємовідносинами з клієнтами «ПАРУС-МЕНЕДЖМЕНТ і МАРКЕТИНГ» («Корпорація ПАРУС») являє собою аналітичну СКМ-систсму для управління процесами роботи з клієнтами. Система дає змогу вдосконалити процес обслуговування клієнтів завдяки організації погодженої роботи різних підрозділів ком­панії і збереженню інформації про історію роботи з кожним клієнтом. База даних системи зберігає необхідну інформацію про клієнтів і про взаємовідносини з ними на всіх етапах угоди — від першого контакту до оплати і постачання товару. Для аналізу продажу система надає дані про його обсяги у різних розрізах ( за підрозділами, менеджерами, групами товарів, регіонами, галузями та ін. ). Основні задачі системи:

- збір і обробка інформації про контрагентів ( клієнтів, потенційних клієнтів, партнерів, конкурентів та ін.. ) у єдиній базі даних;

  • автоматизація роботи менеджерів;

  • контроль і аналіз роботи менеджерів зі збуту і обслуговування клієнтів, аналіз результативності діяльності компанії;

  • збір і обробка інформації для ведення маркетингової діяльності компанії.

ІС «ПАРУС-МЕНЕДЖМЕНТ і МАРКЕТИНГ» орієнтована на всі компанії, для яких існує таке поняття, як «клієнт», «замовник», тобто на компанії, які займаються продажем товарів і наданням різ­ного роду послуг, а також фірмам, які займаються сервісним обслуго­вуванням клієнтів.

Вся робота в ІС організована за допомогою вікон. Вікно представ­ляє собою прямокутну область на екрані, яка обкреслена рамкою і має у верхній частині заголовок. Всередині вікна можуть розташовуватися різні елементи для управління Системою (меню, кнопки і т. п.) і відо­браження інформації (поля, списки). Одночасно на екрані можуть зна­ходитися декілька вікон.

Всі вікна в Системі можна розділити на три групи: головне вікно додатку, модальні і немодальні вікна.

Головне вікно додатку відкривається на початку роботи Системи і залишається на екрані до кінця сеансу роботи з нею в «нормальному», «розкритому» («повноекранному») або «згорнутому» вигляді. Це вікно має такі елементи, як головне меню у верхній частині вікна, панель ін­струментів і рядок стану.

Працювати з меню головного вікна можливо в тому випадку, якщо активним є головне вікно додатку або будь-яке немодальне вікно.

Панель інструментів представляє собою набір кнопок з ма­люнками, за допомогою яких зручно викликати різноманітні функції Системи.

Рядок стану розташовується біля нижньої кромки головного вікна додатку. В цьому рядку приводиться інформація про роботу Системи.

Немодальні вікна. До цього типу вікон відносяться всі головні вікна розділів і словників Системи. Користувач може відкрити декілька немодальних вікон одночасно. В процесі роботи можна вільно переходити з одного немодаль- ного вікна в інше. Розмір немодального вікна можна змінювати, «схо­пивши» мишею за будь-яку його сторону або кут (покажчик миші на­буває при цьому форму двонаправленої стрілки), а якщо натиснути кнопку В в правому верхньому кутку вікна, немодальне вікно збіль­шується до розміру головного вікна. Коли активним є немодальне вікно, Ви можете користуватися меню і панеллю інструментів го­ловного вікна додатку.

Модальні вікна представлені двома типами:

  • які мають в правому верхньому кутку кнопки (словники або розділи). Користувач може, аналогічно, як і для немодальних вікон, змінювати розмір вікон цього типу. При роботі з модаль­ним вікном цього типу доступні пункти головного меню Вікно => Упорядкувати все, відповідні пункти меню Правка, панель ін­струментів головного вікна додатку.

  • які мають в правому верхньому кутку кнопку Х (форми редагу­вання і відбору). Розміри цих вікон змінити не можна.

При роботі з будь-яким елементом вікна можливо використовувати пункти розділу меню Правка, кнопки панелі інструментів, «гарячі» кла­віші та функції контекстного меню.

Працюючи зі списком таблиці, користувач може:

Insert

Додати

— додати новий запис;

F2

Розмножити

— додати новий запис на основі зареєст­

рованої;

F8

Виправити

— виправити характеристики зареєстрованого

запису;

Delete

Вилучити

— вилучити запис;

Ctrl+R

Обновити

— обновити список записів, привівши його

у відповідність з поточним станом бази даних

Shift+F4

Друк звіту

— друк звіту з вибраної позиції таблиці;

F6

Відібрати

— задати параметри відбору записів

У модальному вікні, працюючи з таблицями панелей, можливо змі­нювати їх зовнішній вигляд, наприклад, міняти місцями поля

Рис. 1. Вікно програми «ПАРУС-МЕНЕДЖМЕНТ і МАРКЕ­ТИНГ».

Після інсталяції система працює технічно, проте використовувати її по прямому призначенню поки ще не можна. Спочатку Систему необхідно налагодити для врахування особливостей організації. Першим кроком з налагодження та підготовці Системи до роботи повинно бути заповнення словників.

Словники

Словником в Системі називається будь-яке сховище інформації , яке не є обліковим реєстром, тобто в якому зберігаються дані не по конкретних документах, зобов’язаннях, зверненнях, а деякі допоміжні відомості.

В стандартній поставці Системи багато словників вже містять деякі дані. При підготовці Системи до роботи необхідно перевірити всі словники і , при необхідності, привести їх зміст у відповідність зі станом справ організації. Словники можна заповнювати і по ходу роботи.

- Словник « Найменування і курси валют » призначений для реєстрації валют, що використовуються в облікових операціях, а також для зберігання історії зміни курсів зареєстрованих валют відносно базової валюти ( наприклад, до гривні ). Система дозволяє вести облік як фінансових, так і матеріальних засобів в різних валютах. Число валют, котрі одночасно використовуються в розрахунках, не обмежене.

Система зберігає не тільки курси на поточку дату, але і всі попередні.

Одна із зареєстрованих в словнику валют є «базовою валютою », тобто валюта, в якій, ведеться облік. Курси всіх валют указуються відносно базової валюти.

- Інформація, яка зберігається в словнику « Одиниці виміру » призначена для зберігання видів одиниць вимірювання, у вигляді упаковок товарів і послуг, які використовуються в Системі.

- Словник « Найменування товарів та послуг » призначений для зберігання і використання інформації про товари і послуги, які надає організація, а також для зберігання історії цін на ці товари ( послуги ). Для кожної номенклатури товарів ( послуг ) у цьому словнику зберігаються такі характеристики, як код, найменування, одиниця вимірювання та інші.

Вся інформація словника може бути розділена на тематичні каталоги. Склад каталогів можна задати самостійно в залежності від асортименту продукції, робіт, що виконуються, та послуг, що надаються.

Словник « Організація, МВО » призначений для зберігання, використання в Системі найменувань постійних організацій-контрагентів та їх банківських і податкових реквізитів, а також прізвищ, посад і паспортних даних матеріально-відповідальних осіб МВО. При первинній установці Системи на комп’ютері словник пустий, тому потрібно заповнити його самостійно.

Реєстрація в словнику організацій і матеріально-відповідальних осіб, з якими організація контактує дуже рідко, не обов’язкова. Але пам’ятайте: для друку документів, в яких згадуються такі контрагенти, Системі буде не вистачати їх реквізитів ( адреси, рахунки і т.п. ), для яких є місце в словнику. Задання контрагентів за допомогою словника знижує вірогідність появи випадкових помилок.

Можна згрупувати записи словника в тематичні розділи – це полегшить роботу зі словником.

- Словник « Співробітники » призначений для зберігання, відображення і використання інформації про співробітників організації. Словник складається з трьох елементів: дерева каталогів, що представляє собою штатну структуру організації, списку підрозділів, зареєстрованих у вибраному каталозі, і списку співробітників вибраного підрозділу.

- Словники « Контактні особи » і « Потенційні працівники » призначені для зберігання, відображення і використання інформації для відвідувачів компанії ( гості, клієнти, партнери і т.д. ) і кандидатів на заміщення вакантної посади в організації як фізичну особу ( паспортні дані, дані про податкових органів і пенсійного фонду, відомості про сім’ю, і т.п. ) і фахівця ( освіта, професійний досвід, стаж, знання і навички ) заноситься в колонки спеціальної таблиці – анкети.

- Розділ Системи « Журнал обліку робочого часу » дозволяє вести графі робочого часу співробітників, який дає можливість раціонально використовувати робочий час. Розділ дозволяє відстежувати кількість відпрацьованого часу в офісі на виїзді у клієнта, а також характер виконаних співробітником робіт.

В розділі « Журнал обліку робочого часу » ведуться графіки робочого часу, відпрацьованого кожним співробітником. Особливо зручно користуватися розділом у випадку, якщо організація використовує апаратні засоби реєстрації входу/виходу співробітників, встановлені у виробничих приміщення. У цьому випадку інформація про вхід/вихід співробітників в приміщення автоматично поступає в Систему. Час знаходження фахівця в межах офісу організації Системою сприймається як робочий час. Розділ « Журнал обліку робочого часу » також дозволяє організувати детальний облік часу і робіт, що виконуються, кожним співробітником, що займається оперативно-виїздним обслуговуванням клієнтів по зобов’язанням згідно з угодами, укладеними з клієнтами. Інформація про час і зміст запланованих робіт по обслуговуванню може поступати в поточний розділ з інших розділів Системи.

Головне вікно містить дерево каталогів, таблицю фахівців, які з певної ознаки об’єднані в каталоги, і таблицю з графіками відпрацьованого часу та виконаної роботи співробітників.