Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електронний підручник МД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Поняття «технологічний процес обробки даних».

2. Обробка даних. Основні операції в умовах АРМ.

3. Метод верифікації. Спеціальні символи для графічного зображення процесів, джерел і носіїв інформації. Технологія створення і функціонування АБД. Режими обробки даних у комп’ютерних технологіях і принципи створення технологій. Принципи створення комп’ютерних технологій.

Рекомендована література

  1. Галузинський Г. П., Гордієнко І. В. Сучасні технологічні засоби обробки інформації: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 1998. 

  2. Гаркавенко С. С. Маркетинг: Підручник. — К.: Лібра, 2002. 

  3. Голубков Е. П. Маркетинговые исследования: теория, методология и практика. — М.: Финпресс, 1998. 

  4. Горчаков А. А., Орлова И. В. Компьютерные экономико-матема­тические модели: Учеб. пособие для вузов. — М.: Компьютер: ЮНИТИ, 1995.

  5. Гужва В. М. Інформаційні системи і технології на підприємствах: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2001. 

  6. ДСТУ 2874-94. Бази даних. Терміни та визначення. — К.: Держстандарт України, 1995. .

  7. ДСТУ 2938-94. Системи оброблення інформації. Основні поняття. Терміни та визначення. — К.: Держстандарт України, 1995. 

Практична робота № 5

«Введення інформації у розділі «Маркетинг та збут» »

Мета роботи: Засвоїти роботу з розділами «Маркетинг та збут»

Порядок виконання роботи

Створіть такі розділи для контрагентів, з якими працює Ваша компанія: «Обзвон», «Переговори», «Клієнти», «Партнери»,

«Конкуренти».

Відкрийте розділ Облік => Маркетинг та Збут. Створіть в панелі каталогу потрібні розділи.

Заведіть в розділі «Обзвон» організацію ТОВ «Політ», з якою ведуться переговори на замовлення сувенірних кулькових ручок мене­джером відділу сувенірів Перовою Ольгою.

Переговори ведуться з менеджером відділу маркетингу ТОВ «По­літ» Ісаєвим Дмитром.

Зареєструйте такі контакти:

- 05.09.06 — Дмитро у відрядженні, буде 7.09.06. (потрібно пере­дзвонити 07.09.06);

- 07.09.06 — відіслала прайс факсом, передзвонять;

- 09.09.06 — зацікавився ручками, призначили зустріч на 10.09.06 о 15.00 у них в офісі.

Подвійним натисканням правої клавіши миші активізуйте по­трібний розділ каталогу. В панелі =Контактні карти= виберіть з кон­текстного меню команду Додати. З'явиться форма =Контактна карта: Додавання = .

Заповніть поля форми:

Вкладка Основні:

- Мнемокод — коротке найменування організації; якщо таку органі­ зацію ще не зареєстровано, то стане активною кнопка [Створити];

- Вид зобов'язань — виберіть із словника «Номенклатор товарів та послуг» потрібний вид зобов'язання (як правило, при пер­винному контакті з організацією, це Прозвон, так як співробітник, що дзвонить уперше в організацію, може ще не знати, який товар/ послугу, або який напрям співпраці будуть цікаві цій організації); Кнопка [Створити] — активна тільки в тому випадку, якщо мнемо-код організації з відповідним об'єктом (товаром, послугою), які користу­вач вніс у відповідні поля, ще не зареєстровані у розділі «Клієнти та по­тенційні клієнти».

Якщо вона стала активна, натисніть на неї, при цьому дана організація з робочим місцем (товаром, послугою) буде зареєстро­вана автоматично у розділі Клієнти та потенційні клієнти в підкаталозі, який буде вказаний користувачем при налагодженні. В даному випадку система видасть попередження про відсутність налагоджень. У такому випадку користувачу потрібно провести системні налагодження.

- Закрийте форму Контактна карта: Додавання. Відкрийте розділ Файл => Настройка Системи. У вікні, що відкриється перейдіть на вкладку Телемаркетинг, та заповніть наступні поля:

- Каталог для нових організацій — виберіть із списку розділ Автоматично створені, в цей розділ будуть внесені всі організації, які будуть створені за допомогою розділу «Маркетинг та Збут».

- Стан для організацій — із списку можна вибрати стан організацій у розділі Клієнти та потенційні клієнти, який буде проставлятися за умовчанням в полі Стан при створенні нових організацій.

- Прив'язка користувача до персон — забезпечується при­ в'язка користувачів до конкретного співробітника, який вибирається із словника «Співробітники».

Натисніть кнопку [Зберегти], а потім [Встановити].

Тепер поверніться у розділ «Маркетинг та Збут», продовжуйте за­повнювати форму =Контактна карта: Додавання:=.

При виборі зареєстрованої в Системі організації:

- Поле Організація форми редагування контактних карт призначено для відображення мнемокоду організації, вибраної (кнопка…] або F4) з розділу =Організації=. Після вибору організації та її робочого місця значення поля Організація продублюється в полі Мнемокод цієї форми.

При створенні нової організації та її робочого місця необхідно ви­користовувати поля Організація, Вид зобов'язань. Після натискання кнопки [Створити] заповнюються поля Мнемокод і Зобов'язання:

- Контактна особа — особа, з якою ведеться співбесіда, або з якою можна буде зв'язатися в майбутньому;

- Базовий телефон (код, номер) інші телефони — телефони контактної особи;

- Дата контактів, останнього, наступного — поле, недоступне для редагування, Система вносить дату останньої хроніки; користувач вносить дату, коли потрібно зв'язатися з цією організацією на­ ступного разу (потім, в процесі роботи з інформацією, фахівець може щодня відбирати організації, з якими потрібно зв'язатися в певний день).

Вкладка Додаткові:

- Телефоніст — співробітник компанії, який тримає зв'язок з ор­ганізацією (телефоніст, менеджер та ін.);

- Продавець — співробітник компанії, який в майбутньому буде відповідальним за реалізацію даного товару/послуги (цим співро­бітником може бути той самий співробітник, який виступав у ролі телефоніста);

- Галузь (перегляд) — список видів діяльності;

- Участь в акціях (перегляд) — список маркетингових акцій, в яких брала участь організація (розділ Маркетингові акції);

- Ініціатор (джерело отримання інформації) — якщо організація сама виявила цікавість до продукції нашої компанії, то співробіт­ник, який мав перший контакт з організацією, повинен з'ясувати джерело отримання інформації;

Шляхом відбору за конкретним джерелом отримання інформації, користувач зможе проаналізувати ефект від використання того чи іншого рекламного носія.

- Стан — на свій розсуд заведіть список станів організацій в цьому розділі (якщо необхідно);

- Особлива позначка — введіть особливу відмітку (якщо не­ обхідно);

- Передано у Збут — дата реалізації товару/послуги, за яким велися переговори;

- Договір — поле заповнюється за допомогою розділу Договорні документи;

- Примітки — введіть, якщо необхідно, примітки.

Перевірте наявність створеної у попередньому завданні організації «Політ» у розділі «Клієнти та потенційні клієнти». Перенесіть цю організацію з підкаталогу «Автоматично створені» у підкаталог «Прозвон».

Відкрийте розділ Облік => Клієнти та потенційні клієнти. Акти­візуйте підкаталог Автоматично створені, у верхній панелі =Організації= відображається створена користувачем організація (якщо в панелі немає ніякої інформації, перевірте параметри відбору: команда Відібрати з контекстного меню).

Перегляньте наявність створеної користувачем хроніки за даною організацією на вкладці Хроніка.

Перенесення з одного підкаталогу в інший здійснюється шляхом на­тиснення лівої клавіші миші на полі Мнемокоди потрібної організації в панелі =Організації= і, без відпуску курсору (курсор при цьому повинен прийняти форму «руки»), перенесення до потрібного підкаталогу в лівій панелі каталогу.

ТОВ «Політ» після проведення переговорів зробив перше замовлення на виготовлення сувенірних ручок. Обслуговує замовлення також менеджер відділу сувенірів Перова Ольга. Відобразіть цю інформацію в Системі.

Відкрийте розділ Облік =» Клієнти та потенційні клієнти. Активізуйте підкаталог Обзвін, у верхній панелі =Організації= відо­бразиться організація «Політ» (якщо в панелі немає ніякої інформації, перевірте параметри відбору: команда Відібрати з контекстного меню).

Перенесіть ТОВ «Політ» з підкаталогу Обзвін в підкаталог Клієнти по сувенірам (оскільки організація стала нашим клієнтом).

Заведіть об'єкт і зобов'язання (розробка логотипу фірми, виготов­лення ручок) для даної організації згідно даних із завдання.

Внесіть докладну контактну інформацію про ТОВ «Політ» (Повне найменування, поштову адресу, адресу web-сайта компанії, елек­тронну адресу, маршрут і т. п.).

Подібна інформація зберігається у розділі «Клієнти та потенційні клієнти». її можна внести як безпосередньо з цього розділу, так і пра­цюючи з розділом «Маркетинг та Збут». Розглянемо останній варіант:

-відкрийте розділ Облік => Маркетинг та Збут. Відкрийте по­трібний підкаталог, виберіть організацію і з контекстного меню виберіть команду Виправити. Відкриється форма «Контактна карта: Виправлення». Натисненням на кнопку /// поряд із полем Організація відкривається розділ «Клієнти та потенційні клі­єнти», при цьому в активному рядку користувач побаче потрібну організацію;

- відкрийте картку організації подвійним клацанням мишки, або ви­бравши з контекстного меню команду Виправити. Відкриється форма =Організація: Виправлення= Внесіть контактну інфор­мацію згідно завдання і натисніть кнопку [Записати];

- перейдіть в нижню панель, встановіть курсор на потрібний об'єкт співпраці і натисніть внизу вікна кнопку Вибрати. Ви повернете­ся у розділ «Маркетинг та Збут» у форму «Контактна карта: Виправлення».

- натисніть кнопку [Записати].

Якщо користувачу, який працює у розділі Маркетинг та Збут, необ­хідно побачити контактну інформацію про організацію (е-mail, поштова адреса та ін.), то для цього в Системі існує можливість швидкого пе­регляду. Потрібно відкрити форму =Контактна карта: Виправлення= потрібної організації, правою кнопкою мишки клацнути по кнопці, роз­ташованій поряд із полем Організація, і на екрані відкриється форма =Організація= в режимі перегляду. В цій формі користувач зможе пе­реглянути контактну інформацію, але не зможе її змінити. Виключення складає лише вкладка Персони, куди користувач зможе внести доповнення і виправлення за наявності відповідних прав доступу.