Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен фізика.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
646.66 Кб
Скачать

Н. А. Іваницька

Готуємось до усного екзамену з фізики

9 клас

Чернігів

2013 Р.

ББК 22.3

УДК 53 (07)

І – 19

ІваницькаНаталія Анатоліївна, заступник директора з навчально-виховної роботи Чернігівського ліцею №32, вчитель фізики вищої категорії, кандидат педагогічних наук.

У посібнику подані орієнтовні відповіді учнів на усному екзамені з фізики у відповідності до вимог діючої навчальної програми. Посібник створений з метою надання учням допомоги у підготовці до екзамену.

Білет №1

1.Обгрунтуйте роль фізики у повсякденному житті та розвитку техніки. Розкажіть про внесок українських учених у розвиток фізики. Охарактеризуйте методи дослідження фізичних явищ. Наведіть узагальнені плани характеристики фізичного явища, фізичної величини, закону.

Людина широко використовує фізичні явища в повсякденному житті, в побуті: під час спорудження житла будівельники враховують закони рівноваги тіл, збереження енергії; кухарі застосовують дерев’яні підставки для гарячого посуду, оскільки деревина проводить теплоту гірше, ніж метал. Фізичні знання застосовуються у розвитку техніки таким чином: знання з механіки застосовують у конструюванні машин і механізмів; закони електрики – під час виготовлення електроприладів; закономірності теплових процесів ураховують при проектуванні теплових машин і двигунів.

Українські вченізробили великий внесок у розвиток фізики: Михайло Остроградський – вперше створив теорію поширення теплоти в рідинах; Михайло Авенаріус – дослідив перетворення рідини і пари; Іван Пулюй – відкрив випромінювання, яке згодом назвали рентгенівським, Юрій Кондратюк – розрахував траєкторію польоту космічних апаратів на Місяць.

Основними методамидослідження фізичних явищ є спостереження та експеримент. Експеримент відрізняється від спостереження тим, що його проводять з певною метою і за планом, складеним заздалегідь.

План характеристики фізичного явища: особливості (умови) перебігу певного процесу; пояснення явища на основі сучасних наукових теорій; зв’язок даного явища з іншими; кількісна характеристика явища (величини, що характеризують явище, зв’язок між величинами, формулу, що виражають цей зв’язок); врахування та використання явища на практиці; способи попередження шкідливої дії явища. План характеристики фізичної величини: явище або властивість, які характеризує величина; визначення величини та формула; одиниця вимірювання; спосіб вимірювання. План характеристики закону: математичний вираз і формулювання закону; дослідне підтвердження закону; пояснення закону на основі теорії; межі застосування закону; практичне застосування закону.

2.Лабораторна робота. Дослідження коливань тіла, підвішеного на нитці.

Мета: Дослідити залежність періоду коливань тіла від амплітуди коливань, маси тіла і довжини підвісу.

Обладнання: набір важків, секундомір; лінійка, штатив.

Виконання роботи

  1. Підвісьте до штатива один важок на нитці. Відведіть важок від положення рівноваги на невелику відстань і відпустіть. Виміряйте час 10 повних коливань (N=10) і визначте їх період. Повторіть дослід 2 рази, відводячи важок на інші відстані від положення рівноваги. Порівняйте значення одержаних періодів коливань і зробіть висновок.

N

t, с

T, с

1

10

2

10

3

10

  1. Підвісьте до штатива два важки на нитці. Виміряйте час 10 повних коливань (N=10) і визначте їх період. Повторіть дослід з двома важками, відводячи тіло на ту саму відстань від положення рівноваги. Порівняйте значення одержаних періодів коливань і зробіть висновок.

N

m, кг

t, с

T, с

1

10

2

10

  1. Повторіть дослід, використовуючи один важок, відводячи тіло на ту саму відстань від положення рівноваги, але змінюючи довжину нитки. Порівняйте значення одержаних періодів коливань і зробіть висновок.

N

L, м

t, с

T, с

1

10

3.Задача на період піврозпаду ізотопу (розділ 17, с.73 №17Д12 збірника [2]).

Яким є період піврозпаду радіоактивного ізотопу, якщо за добу в середньому розпадається 1750 атомів з 2000 атомів.