Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен фізика.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
646.66 Кб
Скачать

Білет №14

1.Розкрийте сутність закону збереження енергії в теплових і механічних процесах. Поясніть принципи дії теплових двигунів. Розкрийте зміст поняття «коефіцієнт корисної дії». Обгрунтуйте роль теплових двигунів у життєдіяльності людини та виробництві; екологічні проблеми, пов’язані з використанням теплових двигунів.

Закон збереження енергіїв теплових і механічних процесах: енергія ні з чого не виникає і не зникає безслідно. Вона лише перетворюється в рівній мірі з одного виду енергії в інший.

Принцип дії теплових двигунів. Теплові машини мають такі складові: нагрівник, робоче тіло (газ, пара), охолоджувач. Нагрівник нагріває робоче тіло, внаслідок чого воно виконує роботу (наприклад, нагрітий газ піднімає вантаж на певну висоту). Для того, щоб повернути систему в початкове положення (опустити вантаж), використовують охолоджувач.

Зміст поняття «коефіцієнт корисної дії»: ККД визначає спроможність перетворювати енергію (наприклад, теплову) в механічну роботу. ККД () – це фізична величина, яка дорівнює відношенню корисної роботи до повної роботи і вимірюється у %. Для теплових двигунів:

,

де - кількість теплоти, що надає нагрівник [Дж],- кількість теплоти, що віддає робоче тіло охолоджувачу [Дж].

Роль теплових двигуніву життєдіяльності людини та виробництві: теплові двигуни виконують роботу у сотні і тисячі разів більшу тієї, яку могла б виконати людина без них. У сучасній техніці теплові машини перетворюють внутрішню енергію палива у механічну.

Екологічні проблеми, пов’язані з використанням теплових двигунів: викиди в атмосферу шкідливих речовин (діоксин карбону ); зростання середньої температури повітря на Землі на 1; порушення динамічної рівноваги для відновлення кисню в реакціях фотосинтезу та ніші.

2.Експериментальне завдання. Вимірювання жорсткості пружини.

Мета:Експериментальним шляхом виміряти жорсткість пружини.

Обладнання:штатив з муфтою і лапкою, динамометр, лінійка, важок

масою 100 г.

Виконання роботи

1.Закріпіть в лапці штатива динамометр. Виміряйте довжину пружини динамометра:

_______________

2.Підвісьте важок до пружини динамометра. Виміряйте довжину розтягнутої пружини динамометра:

=_______________

3.Обчисліть абсолютне видовження пружини:

4.Обисліть силу, з якою важок розтягує пружину динамометра:

g=9,8- коефіцієнт пропорційності

5.Визначте жорсткість пружини:

6.Висновок (вкажіть, які похибки були допущені при вимірюваннях):

____________________________________________________

____________________________________________________

3. Задача на застосування закону Ома для ділянки електричного кола (с.37 №3.3. збірника [1])

Три провідники з’єднано, як показано на малюнку. Напруга між точками А і В дорівнює 18 В. Визначте загальний опір і силу струму на ділянці кола. Опір провідників (в Ом) вказано на малюнку.

Білет №15

1. Назвіть види електричних зарядів, наведіть приклади їхньої взаємодії. Поясніть, як здійснюється електризація тіл. Охарактеризуйте сутність законів збереження електричного заряду та Кулона. Розкрийте суть поняття «електричне поле».

Існує два види зарядів:позитивний (утворюється при натиранні скла о шовк), негативний (утворюється при натиранні бурштину о вовну). Тіла, які мають електричні заряди одного знаку, відштовхуються, різного знаку – притягуються.

Електризація можлива в таких випадках: при натиранні тіл, під час дотику, через вплив. Електризація тіл (наприклад скла і шовку) при натиранні здійснюється таким чином: електрони скла, які знаходяться на останніх орбіталях, слабко взаємодіють із ядром. Під дією атомів іншого тіла (шовку) частина електронів скла залишає ці орбіталі. Тоді шовк одержує за рахунок додаткових електронів надлишковий негативний заряд і заряджається негативно. Скло заряджається позитивно, оскільки у нього недостатня залишається кількість електронів. Таким чином, при електризації заряджаються обидва тіла: заряди їх протилежні за знаком і рівні за величною.

Закон збереження електричного заряду: в замкненій системі під час електризації заряди не створюються і не зникають, вони лише перерозподіляються між контактуючими тілами:

Закон Кулона:сила взаємодії двох точкових нерухомих зарядів прямо пропорційна добутку модулів цих зарядів і обернено пропорційна квадрату відстані між ними.

F–сила взаємодії між зарядами [Н]

k= 9*– коефіцієнт пропорційності

q – електричний заряд [Кл]

r – відстань між зарядами [м]

- діелектрична проникність середовища [--]

Електричне поле– це особливий вид матерії, який існує незалежно від нашої свідомості навколо нерухомих електричних зарядів.

2.Лабораторна робота. З’ясування умов рівноваги важеля.

Мета: Експериментальним шляхом визначити умови рівноваги важеля.

Обладнання:штатив з муфтою і лапкою, лінійка, важіль, набір важків масою 100 г, динамометр.