Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен фізика.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
646.66 Кб
Скачать

Білет №2

1.Розкрийте суть поняття «механічний рух» і «відносність руху». Охарактеризуйте прямолінійний рівномірний рух. Дайте означення середньої швидкості нерівномірного руху. Зобразіть і прокоментуйте графіки рівномірного та нерівномірного рухів.

Механічний рух– це зміна положення тіла у просторі відносно інших тіл.

Тіло відліку – це тіло, відносно якого описують рух досліджуваного тіла. В залежності від того, що обрано за тіло відліку, одне й те саме тіло може бути одночасно рухомим та нерухомим. В цьому полягає відносність руху. Прямолінійний рівномірний рух – це рух, траєкторією якого є пряма лінія і при цьому русі тіло за будь-які однакові інтервали часу проходить однакові відрізки шляху:

Рівномірний рух

Пояснення

Нерівномірний рух

1-тіло рухається з початку координат, швидкість більше нуля;

2-тіло рухається не з початку координат, швидкість менше нуля

1-швидкість більше нуля;

2-швидкість менше

нуля

Нерівномірний рух – це рух, при якому тіло за будь-які однакові інтервали часу проходить неоднакові відрізки шляху. Середня швидкість –це фізична величина, яка характеризує нерівномірний рух і чисельно дорівнює відношенню шляху, пройденого тілом, до інтервалу часу, за який цей шлях пройдено:

2.Лабораторна робота. Вивчення законів відбивання за допомогою плоского дзеркала.

Мета:навчитися будувати падаючі й відбиті промені з використанням плоского дзеркала та вимірювати кути падіння й відбивання.

Обладнання: плоске дзеркало, лінійка, транспортир, олівець.

Виконання роботи

  1. У зошиті в клітинку виконайте малюнок 1.

Мал. 1. Мал. 2

  1. Поставивши дзеркало, як показано на малюнку, спостерігайте падаючі промені у дзеркалі з боку надпису на малюнку «око». Ви побачите промені за дзеркалом (у напрямі Она мал. 2).

  2. За допомогою лінійки ретельно відмітьте напрями продовження кожного з променів на півколі з боку напису «око». Прийміть дзеркало і за допомогою лінійки побудуйте відбиті промені (у напрямі ОВ на мал.2).

  3. Покажіть на малюнку кути відбивання для кожного з променів.

  4. За допомогою транспортира виміряйте кути падіння і відбивання для кожного з променів. Отримані дані запишіть в таблицю:

№ променя

Кути падіння, градуси

Кути відбивання, градуси

1

2

3

Висновок: Порівняйте, чи дорівнює кут падіння куту відбивання.

Перевірте, промінь падаючий, відбитий і перпендикуляр,

проведений у точку падіння променя, лежать в одній

площині?

3. Задача на застосування поняття коефіцієнту корисної дії електричного нагрівника (с.114 №803 збірника [3]).

Якої довжини треба взяти нікельований дріт площею поперечного перерізу 0,84, щоб виготовити нагрівач на 220 В, за допомогою якого можна було б нагріти 2 л води від 20до кипіння за 10 хв при ККД 80%? Питомий опір нікелін 42.