Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен фізика.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
646.66 Кб
Скачать

Білет №3

1. Охарактеризуйте рівномірний рух тіла по колу. Розкрийте поняття «лінійна швидкість рівномірного руху по колу», «період обертання» та «обертова частота».

Рух, траєкторія якого є крива лінія, називають криволінійним. Прикладами криволінійного руху тіла є рух тіла по колу, еліпсу, параболі, гіперболі.

Серед різних видів криволінійного руху виділяють рівномірний рух тіла по колу. Це найпростіший вид криволінійного руху. Будь-який складний криволінійний рух тіла на малій ділянці траєкторії можна наближено розглядати як рівномірний рух тіла по колу.

Рівномірнийрух по колу – це рух, при якому швидкість тіла напрямлена по дотичній до кола і не змінюється за модулем.

При рівномірному русі по колу значення швидкості залишається сталим, а напрям швидкості змінюється у процесі руху.

Період обертання (Т) – це час одного повного оберту. Вимірюється у [с]. Обертова частота () – це кількість обертів за одиницю часу. Вимірюється у [Гц].

Т=

Лінійна швидкість рівномірного руху по колу – це фізична величина, яка дорівнює відношенню довжини кола до періоду обертання тіла. Вимірюється у [].

,

2.Лабораторна робота. Складання найпростішого електромагніту та випробування його дії.

Мета:скласти електромагніт та дослідити його дію.

Обладнання:джерело постійного струму, повзунковий реостат, вимикач, з’єднувальні провідники, штатив з муфтою і лапкою, деталі для складання електромагніта, компас.

Виконання роботи

  1. Накресліть схему електричного кола з послідовно з’єднаних джерела струму, вимикача, повзункового реостата та електромагніта.

  1. Складіть електричне коло за схемою. Увімкніть струм. Піднесіть компас знизу до електромагніта. Запишіть одержаний результат: ______________________________________________________

Піднесіть компас вгорі до електромагніта. Запишіть одержаний

результат:

________________________________________________

За проведеними спостереженнями визначте полюси електромагніта:_________________________________________

  1. Дослідіть, як буде поводити себе електромагніт при зміні сили

струму у котушці:

___________________________________________________

___________________________________________________

  1. Зробіть висновок: поясніть, у чому переваги застосування на

практиці електромагніту:

___________________________________________________

3. Задача на розрахунок кількості речовини, що виділяється під час електролізу (с.127 №885 збірника [3]).

Яка кількість речовини осяде на катоді із солі будь-якого двовалентного металу за 40 хв при силі струму 4А? Перевірте розвязання на прикладі міді, електрохімічний еквівалент якої 0,33.

Білет №4

  1. Охарактеризуйте взаємодію тіл. Розкрийте поняття «маса» та «сила». Поясніть, що таке додавання сил. Дайте визначення рівнодійної сили.

Причиною зміни швидкості тіла завжди є його взаємодія з іншими тілами. Фізична властивість тіл, від якої залежить значення зміни швидкості тіла, набуте під час взаємодії, називається інертністю. Цю властивість мають усі тіла. Вона полягає в тому, що для зміни швидкості тіла під час взаємодії з будь-яким іншим тілом потрібний деякий час.

Маса– це міра інертності тіла. У системі СІ маса вимірюється у кг. Для вимірювання маси тіла використовують спосіб порівняння маси тіл за допомогою терезів.

Сила – це причина зміни швидкості руху тіла. Це векторна величина, тобто вона має напрям і точку прикладання. Одиницею сили в СІ є Н (Ньютон). Позначають силу:

Існують такі види сил: сила тяжіння, сила пружності, сила тертя, вага, гравітаційна сила.

Якщо декілька сил мають спільну точку прикладання, то ці сили можна замінити однією силою. Для цього вводять поняття рівнодійної сили. Рівнодійна сил ()– це сила, яка дорівнює векторній сумі сил, прикладених до тіла:

  1. Лабораторна робота. Дослідження залежності електричного опору від довжини провідника і площі його поперечного перерізу.

Мета:дослідити залежність електричного опору від довжини провідника і площі його поперечного перерізу.

Обладнання:джерело постійного струму, повзунковий реостат, вимикач, з’єднувальні провідники, амперметр, вольтметр, реохорд.