Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ теор самостойки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
649.73 Кб
Скачать

Методичні рекомендації для самостійної роботи №1

Тема 1. Економічна теорія: предмет, методи і функції

Питання

  1. Методи дослідження економічних процесів і явищ.

  2. Позитивна й нормативна економічна теорія.

Методичні рекомендації

Питання 1. Методи дослідження економічних проце­сів і явищ

Економічна теорія володіє значним арсеналом способів і прийомів дослідження свого предмета, що й визначає зміст ме­тодів цієї науки. В економічній науці дослідники широко засто­совують метод наукової абстракції з його двома основними при­йомами - індукцією і дедукцією.

Суть цього методу полягає в тому, що досліджуючи пев­ний економічний факт або процес, відділяють його випадкові, швидкоплинні, другорядні ознаки від усталених і типових.

Основну суму фактів, або економічної інформації, дає статистика. Нерідко використовують дані бухгалтерського облі­ку, соціологічних досліджень тощо. У результаті зібрання та си­стематизації фактів економічної діяльності інформація стає ві­домою, але ще не пізнаною. Збирання фактів називають описо­вою, або емпіричною економічною наукою.

Діалектичний метод дослідження означає процес пі­знання явища чи процесу в усій різноманітності його форм та усій його суперечливості. Це синтетичний метод, який включає багато елементів, у т.ч. і наукову абстракцію, а також закон бо­ротьби і єдності протилежностей (будь-яке явище суперечли­ве й містить у собі протилежності, їх подолання - основа роз­витку цього явища), поєднання історичного і логічного, аналіз (уявний поділ цілого явища на окремі елементи та вивчення їх) і синтез (пізнання явища як цілого в єдності всіх його елементів), якісний і кількісний аналіз, єдність теорії та практики.

Сучасна економічна теорія застосовує мікроекономічний і макроекономічний аналіз явищ та процесів економічного життя, здійснює їх моделювання (спрощена уявна картина реальності, абстрактне узагальнення її основних процесів і явищ), здійснює на цій основі прогнозування економічного розвитку. При цьому широко застосовуються математичні, графічні та статистичні методи.

Важливу роль серед методів, які застосовує економічна теорія виконує експеримент, в якому особливе місце займають економічні реформи.

Економічна теорія є цілісною наукою, вона широко за­стосовує системний підхід до пізнання економічних явищ і про­цесів, тобто досліджує їх у цілісній сукупності. Дослідження зв'язків між окремими елементами у системі досягається за до­помогою структурного аналізу, який вивчає структуру системи (економічних законів, економічних відносин, фірми, галузі, еко­номіки в цілому).

Питання 2. Позитивна й нормативна економічна теорія

Економічна наука має не тільки описувати й пояснювати рух виробництва і проблеми, пов'язані з ним, а й обґрунтовувати відповідну економічну поведінку виробника.

Розрізняють позитивну та нормативну економічну науку.

Позитивна економічна наука формулює наукові уявлення про економічну поведінку, вивчає факти, намагається описати, пояснити й передбачити рух виробництва, зайнятості, доходів гоню, тобто дослідити фактичний стан економіки і спрогнозувати її динаміку.

Нормативна економічна наука містить оціночні суджен­ня людей щодо того, якою має бути економіка або який кон­кретний політичний захід слід рекомендувати для розв'язання певної економічної проблеми.

Отже, позитивна економічна наука вивчає те, що є, тоді як нормативна узагальнює суб'єктивні уявлення про те, що має бути. Позитивна економічна наука досліджує фактичний стан

економіки, а нормативна визначає, які конкретні економічні умови або рішення бажані чи не бажані.

Приклад. Позитивне твердження: "Рівень інфляції ста­новить 22 % на рік". Нормативне твердження: "Рівень інфляції слід знизити".

Якщо у реченні з'являються слова "варто" чи "слід", є ва­гомі підстави вважати, що перед вами нормативне твердження.

Економічна наука не дає готових рекомендацій, які засто­совують безпосередньо в господарській політиці. Вона виступає скоріше методом, ніж ученням, інтелектуальним інструментом, технікою мислення, допомагаючи тому, хто володіє нею, робити правильні висновки.