Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен фізика.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
646.66 Кб
Скачать

Білет №18

1.Дайте визначення понять «робота» і «потужність електричного струму». Розкрийте сутність закону Джоуля-Ленца. Наведіть приклади використання теплової дії електричного струму в техніці.

Роботаелектричного струму – це фізична величина, яка дорівнює добутку напруги, сили струму та часу проходження струму по провіднику.

А – робота електричного струму [Дж], U – напруга електричного струму [В], I – сила струму [А], t – час проходження струму по провіднику [с].

Потужністьелектричного струму – це фізична величина, яка дорівнює добутку напруги та сили струму.

P– потужність [Вт].

Закон Джоуля-Ленца:

Кількість теплоти, яка виділяється при проходженні струму по провіднику прямо пропорційна добутку квадрата сили струму, електричного опору та часу проходження струму по провіднику.

Q– кількістьтеплоти [Дж], R– електричний опір [Ом].

Приклади використання теплової дії електричного струму в техніці: нагрівання деталей у потужних електричних печах, контактне електрозварювання, виплавляння окремих сортів сталі і багатьох металів у спеціальних печах.

2.Лабораторна робота. Визначення коефіцієнта тертя

ковзання.

Мета:Оволодіти одним із методів вимірювання коефіцієнта тертя ковзання.

Обладнання:гладенька дерев’яна дошка, дерев’яний брусок із гачком, важки масою 100 г, металевий брусок з гачком, лабораторний динамометр.

Виконання роботи

1. До гачка динамометра прикріпіть дерев’яний брусок і визначте його

вагу: P=_________

  1. Покладіть брусок на поверхню дошки, прикріпіть до нього

динамометр і почніть його рухати рівномірно, визначаючи значення

сили, яку показує стрілка динамометра: =________

3. Обчисліть значення коефіцієнта тертя:

4. Повторіть дослід для випадків, коли на бруску буде 1 та 2 важки

масами по 100 г. Виконайте відповідні обчислення.

  1. Висновок: Чому значення коефіцієнта тертя, одержані у трьох

дослідах, відрізняються між собою. Чи співпадає одержане

значення із табличним (0,7)?

3.Задача на застосування рівняння теплового балансу (с.24 №3.3. збірника [1])

Для приготуванні ванни, місткість якої 200 л, змішали холодну воду при 10 з гарячою при 60. Які об’єми холодної і гарячої води треба взяти, щоб у ванні встановилася температура 40?

Білет №19

1.Дайте характеристику магнітного поля. Назвіть види магнітів, наведіть приклади їхньої взаємодії та практичного застосування. Охарактеризуйте магнітне поле провідника та котушки зі струмом. Поясніть, у чому полягає дія магнітного поля на провідник зі струмом.

Магнітне поле – це особливий вид матерії, який існує навколо рухомих заряджених частинок. У постійних магнітах наявність магнітного поля пояснюється існуванням молекулярних струмів, який утворюють електрони, що рухаються в однаковому напрямку навколо ядра. Для схематичного зображення магнітного поля використовують силові лінії магнітного поля. Полюс магніту – це та його частина, де дія магніту найсильніша.

Види магнітів: плоскі, підковоподібні, пласкі тороїдальні.

Приклади взаємодії магнітів: однойменні полюси магнітів відштовхуються, різнойменні – притягуються.

Практичне застосування магнітів:завдяки електромагнітам на виробництві переміщують важкі металеві вироби; у медицині за допомогою слабким електромагнітам видаляють металеві частинки з ока.

Магнітне поле провідника зі струмом: силові лінії магнітного поля замкнені, мають напрям, який визначається за правилом правої руки або за правилом свердлика. Магнітне поле котушки зі струмом (соленоїда): силові лінії магнітного поля замкнені, мають напрям, який визначається за правилом правої руки для соленоїда або за правилом свердлика для соленоїда.

Дія магнітного поля на провідник зі струмом: якщо провідник зі струмом знаходиться у магнітному полі, то виникає сила Ампера, що спричиняє рух провідника.

2. Лабораторна робота. Вивчення теплового балансу під час змішування води різної температури.

Мета:дослідним бляхо переконатися, чи справджується рівняння теплового балансу під час змішування води різної температури.

Обладнання:калориметр, термометр, мензурка, посудина з гарячою водою, посудина з холодною водою.