Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електронний підручник МД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Управління маркетинговою діяльністю.

2. Поняття інформація. Її види. Інформаційне забезпечення систем маркетингу.

3. Потреба в інформації на різних стадіях управління маркетингом.

4. Поділ маркетингової інформації: факти, оцінки, прогнози, узагальнені зв'язки, конфіден­ційна інформація.

5. Графічне відображення маркетингової інформації. Використання текстової інформації.

6. Основні ха­рактеристики маркетингової інформації.

Рекомендована література

  1. Галузинський Г. П., Гордієнко І. В. Сучасні технологічні засоби обробки інформації: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 1998. 

  2. Гаркавенко С. С. Маркетинг: Підручник. — К.: Лібра, 2002. 

  3. Голубков Е. П. Маркетинговые исследования: теория, методология и практика. — М.: Финпресс, 1998. 

  4. Горчаков А. А., Орлова И. В. Компьютерные экономико-матема­тические модели: Учеб. пособие для вузов. — М.: Компьютер: ЮНИТИ, 1995.

  5. Гужва В. М. Інформаційні системи і технології на підприємствах: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2001. 

  6. ДСТУ 2874-94. Бази даних. Терміни та визначення. — К.: Держстандарт України, 1995. .

  7. ДСТУ 2938-94. Системи оброблення інформації. Основні поняття. Терміни та визначення. — К.: Держстандарт України, 1995. 

Практична робота № 8

ІС ПАРУС-МЕНЕДЖМЕНТІ МАРКЕТИНГ». РОБОТА ДОКУМЕНТАМИ. АДМІНІСТРУВАННЯ ТА СЛУЖБОВІ ФУНКЦІЇ СИСТЕМИ

Мета роботи: Засвоїти роботу з автоматизації підготовки договорів, рахун­ків на оплату, актів виконаних робіт, податкових накладних. Засвоїти роботу з адміністрування Інформаційної системи

1. Теоретичний матеріал

1.1. Договорні документи

У пункті меню «Документи» ведеться облік документів, якими супроводяться процеси купівлі-продажу товарів і надання послуг.

Розділ «Договірні документи» призначений для реєстрації дого­вірних документів. Договір — один з видів документів, котрий пред­ставляє собою цінність для ведення бухгалтерського, податкового, управлінського обліку. Даний розділ дозволяє не тільки вести облік до­говорів, але і відслідувати за кожним договором хід виконання робіт, терміни отримання платежів. Розділ «Договори» призначений для ві­дображення інформації по замовленнях, рахунках та інших документах, котрі показують взаємодію з організаціями-клієнтами.

У цьому розділі користувач може виконати підготовку і друк на­ступних документів: договір, список документів.

Головне вікно розділу складається з трьох елементів: дерева ка­талогів, основної таблиці, в якій реєструються записи про договірні документи, і таблиці «Специфікацій». Записи таблиці «Специфікації» деталізують вибраний курсором запис в основній таблиці і включають наступні характеристики: найменування товару або послуги, ціну оди­ниці цього найменування, загальну суму, код валюти і примітку до по­точного запису специфікації.

Реєстрація договірного документу проводиться трьома способами:

- шляхом введення всіх даних «вручну» (функція «Додати»);

- копіюванням частини даних з аналогічного документу, зареєстро­ваного раніше (функція «Розмножити»);

- з розділу «Журнал сервісного обслуговування» за допомогою функції контекстного меню «Підготовка договору».

Системою передбачена реєстрація договорів, від виконання яких, сторони відмовилися із якої-небудь причини. При реєстрації таких дого­ворів потрібно встановити прапорець «Анульований». Цей перемикач буде доступний у разі відсутності платежів з поточного договірного до­кументу.

На підставі зареєстрованих договорів, знаходячись у розділі «Договорні документи», користувач може підготувати наступні доку­менти: рахунок, податкову накладну, вихідну податкову накладну.

Для підготовки рахунку:

1. Встановіть курсор на запис договірного документу, на підставі якого потрібно підготувати рахунок, і скористайтеся функцією контекстного меню «Підготовка документів => Вихідний раху­ нок на оплату».

2. На екрані з'явиться вікно, призначене для вибору розділу ра­ хунків, у який потрібно помістити новий створюваний документ. Підтвердіть свій вибір кнопкою «Вибрати».

3. На екран буде виведено вікно реєстрації рахунку. Вкажіть в ньому необхідні параметри і натисніть кнопку «Записати».

У створений рахунок буде перенесена з договірного документу його специфікація і мнемокод контрагента-одержувача.

На підставі зареєстрованих договорів, знаходячись у розділі «Договорні документи», користувач може зареєструвати карту обслу­говування у розділі «Журнал сервісного обслуговування».

Для створення карти обслуговування:

1. Встановіть курсор на записі договірного документу, на під­ставі якого потрібно створити карту обслуговування, і ско­ристайтеся функцією контекстного меню «Створення Карти обслуговування».

2. У результаті на екрані з'явиться вікно, призначене для вибору роз­ ділу, в який будуть поміщені зареєстровані на основі договорів карти обслуговування. Підтвердіть свій вибір кнопкою [Вибрати].

3. У результаті вищезгаданих дій у «Журналі сервісного обслуго­ування» буде створена карта обслуговування, в якій буде вказана інформація про клієнта, договір і відповідального виконавця. Розділ «Рахунки на оплату» призначений для реєстрації вхідних

рахунків на оплату, що виставляються зовнішніми постачальниками то­варів, і надання покупцям рахунків на оплату реалізованого товару.

Головне вікно розділу складається з трьох елементів: дерева ка­талогів, основної таблиці, котра містить записи про рахунки на оплату, і таблиці «Специфікації».

При реєстрації рахунків на оплату користувач може використовува­ти спеціально підготовлені зразки, які зберігаються у словнику «Зразки рахунків на оплату». Використання зразків дозволяє значно спростити і прискорити підготовку рахунків.

Словник «Зразки рахунків на оплату» не винесений у головне меню Системи і викликається тільки з розділу Документи => Вихідні рахунки на оплату. Для виклику словника скористайтеся відповідною функцією контекстного меню або натисніть клавішу F7.

Спочатку словник зразків не містить ніяких даних. Потрібно зане­сти в словник зразки рахунків на оплату, які користувач передбачає ви­користовувати в подальшій роботі. У такому разі у зразок на підставі по­точного документу у поля переноситься інформація з того документу, на якому встановлений у даний момент курсор. Рахунки на оплату можна реєструвати:

- шляхом введення всіх даних «вручну» (функція «Додати»); копіюванням частини даних з аналогічного документу, зареєстро­ваного раніше (функція «Розмножити»);

- використовуючи наперед підготовлений зразок (функція «Додати за зразком»).

- з розділу «Договірні документи», скориставшись функцією кон­текстного меню «Підготовка документів => Вихідний рахунок на оплату».

Розділ «Акти виконаних робіт» призначений для реєстрації до­кументів, підтверджуючих виконання зобов'язань за договорами, контр­актами, угодами.

В цьому розділі користувач може виконати підготовку і друк наступ­них документів: акт здачі-прішмання, список актів виконаних робіт.

Розділ «Накладні на відпуск» призначений для виписування накладних на відпуск товару зі складів.

Головне вікно розділу містить дерево каталогів, основну таблицю «Накладні на відпустку за період» і підлеглу таблицю «Специфікації».

Розділ забезпечує також:

- відпрацювання у товарному обліку відвантаження товарів; • виписування рахунків на оплату на підставі однієї або декількох накладних на відпуск;

- виписування податкової накладної на підставі вибраної накладної;

- виписування ордера на повернення товарів від покупців на під­ставі вибраної накладної

Кожна накладна містить перелік найменувань (товарів), які відо­бражаються у нижній таблиці «Специфікації» головного вікна розділу «Накладні на відпуск». Рядок цієї таблиці містить відомості про який-небудь один вид товару, У специфікацію кожного найменування входять такі характеристики: кількість і ціна одиниці цього найменування, загаль­ні суми порядку специфікації з податком і без податку на добавлену вар­тість, сума податку, вид упаковки (якщо найменування у рядку—товар) і тариф при реалізації цього найменування. Сума рядків специфікації, що включають ПДВ, складають підсумкову суму рахунку на оплату.

Розділ «Вихідні податкові накладні» призначений для виписуван­ня податкової накладної, котра підтверджує поставку Вашою організа­цією товарів і послуг стороннім споживачам (покупцям). Податкова на­кладна є одночасно розрахунковим і звітним податковим документом і реєструється в Системі в кожному, випадку повної або часткової по­ставки товарів (робіт, послуг).

У цьому розділі користувач може виконати підготовку і друк наступ­них документів: вихідна податкова накладна, книга обліку продажів.

Головне вікно розділу містить дерево каталогів, основну таблицю «Вихідні податкові накладні за період...» і таблицю «Специфікації».

Система дозволяє виписувати додаткові документи до податкової накладної, якими є додаток і розрахунок. Додаток до податкової наклад­ної заповнюється у випадку, якщо товари (роботи, послуги) поставлені не в повному об'ємі або не містять відособленої вартості. Розрахунок за­повнюється продавцем у випадках повернення раніше проданих товарів або у разі, коли проводиться перерахунок податкового зобов'язання.

Реєстрація додатку і розрахунку здійснюється на основі наявної податкової накладної (ця накладна повинна бути помічена у табли­ці курсором) за допомогою функції контекстного меню «Додаток / Розрахунок для ПН».

Реєстрація додаткових документів проводиться так само, як ре­єстрація самої податкової накладної.

Книга продажів представляє собою зведення інформації з ви­хідних податкових накладних. Одній податковій накладній у книзі про­дажів відповідає один запис (рядок). За даними цих записів визначається сума, котра підлягає заліку податку на добавлену вартість (ПДВ).

У Системі передбачено автоматичне формування записів у книзі продажів на підставі даних, що містяться у вихідних податкових на­кладних. Сформований звіт містить детальні і підсумкові відомості про суми продажів і частки в них ПДВ. Для виведення книги на друк ви­користовується Microsoft Excel.