Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електронний підручник МД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Інтегровані пз

Вирішення багатьох професійних задач на персональному комп'ю­тері вимагає використання, з одного боку, деяких універсальних засобів, таких як текстовий або табличний процесор, а з іншого — спеціалізова­них програм, наприклад, для виконання статистичних розрахунків або накопичення первинної інформації. Інтегровані системи об'єднують «під одним дахом» прикладні програми, які найбільш часто використовують­ся: текстовий процесор, процесор електронних таблиць, базу даних, ді­лову графіку та комунікаційний пакет. Найбільш популярною інтегрова­ною системою є пакет Місгоsoft Office. В його останню професійну вер­сію крім текстового процесора Word, електронної таблиці Ехсеl і СУБД Ассеss входять програми PowerPoint, Outlook і Місгоsoft Рroject.

Power — це програма, яка, використовуючи інформацію з Word, Ассеss, Ехсеlі та інших програм, створює матеріал для презента­ції. Професійно розроблені шаблони дають можливість користувачеві за кілька хвилин створити яскраву презентацію рекомендованих стратегій, звітів і матеріалів для навчання.

Microsoft Project: покликана сприяти управлінню проектами і вирі­шувати такі задачі, як складання план-графіків та управління ресурсами.

Програма Outlook призначена не стільки для вирішення нових за­дач, скільки для управління задачами, що виконуються іншими програ­мами. Вона придатна для управління задачами, що виконуються в усіх програмах Міcrosoft Office, планування задач, пошуку та імпортування файлів з інших програм, роботи з електронною поштою і факсами, а та­кож у мережі Interner з Word Wide

Розробка усіх цих програмних продуктів здійснювалася у руслі єди­ної концепції з акцентом на отримання високого рівня стандартизації інтерфейсу для користувача та максимально можливої їх взаємодії та су­місності. Саме за допомогою цих прикладних програм удалося досягти найбільш повної реалізації функціональних можливостей, втілених під ОС Windows.

5. Інші забезпечення міс

Математичне забезпечення (МЗ) — це сукупність математичних методів, моделей і алгоритмів обробки інформації, що використову­ються при розв'язанні функціональних задач і в процесі автоматизації проектних робіт МІС. Математичне забезпечення включає засоби мо­делювання процесів управління, методи і засоби рішення типових за­дач управління, методи оптимізації досліджень управлінських про­цесів і ухвалення рішень (методи багатокритеріальної оптимізації, ма­тематичного програмування, математичної статистики, теорії масового обслуговування і т. п.). До використання економіко-математична модель задач управління проходить такі етапи:

- побудову;

- визначення оптимального рішення за допомогою математичних

- методів;

- аналіз здобутих результатів.

Відповідність побудованої економіко-математичної моделі реаль­ним умовам установлюється після розв'язання задачі на конкретному прикладі, що містить реальні дані, які характеризують діяльність підпри­ємства за пройдені періоди, і порівняння здобутих результатів з іншими рішеннями на підприємстві.

Технічна документація по цьому виду забезпечення МІС містить опис задач, завдання по алгоритмізації, економіко-математичні моделі за­дач, тестові і контрольні приклади їхнього рішення. Персонал складають

фахівці по організації управління об'єктом, постановники задач управ­ління, фахівці по обчислювальних методах, проектувальники МІС.

Лінгвістичне забезпечення (ЛЗ) об'єднує сукупність мовних за­собів для формалізації природної мови, побудови і поєднання інфор­маційних одиниць в ході спілкування персоналу МІС із засобами ком­п'ютерної техніки.

До його складу входять: інформаційні мови для опису структурних одиниць інформаційної бази МІС (документів, показників, реквізитів і т. п.); мови управління і маніпулювання даними інформаційної бази МІС; мовні засоби інформаційно-пошукових систем; мовні засоби авто­матизації проектування МІС; діалогові мови спеціального призначення і інші мови; систему термінів і визначень, використовуємих в процесі роз­робки і функціонування автоматизованих систем управління.

Організаційне забезпечення (03) представляє собою комп­лекс документів, що регламентують діяльність персоналу ІТ в умовах функціонування МІС. В процесі розв'язання задач управління даний вид забезпечення визначає взаємодію працівників управлінських служб і персоналу МІС з технічними засобами і між собою. Організаційне за­безпечення реалізується в різних методичних і управлінських матеріалах по стадіях розробки, впровадження і експлуатації МІС, зокрема при про­веденні предпроектного обстеження, формуванні технічного завдання на проектування і техніко-економічного обґрунтування, розробці проек­тних рішень в процесі проектування, виборі задач, що автоматизуються, типових проектних рішень і пакетів прикладних програм (ППП), а також при впровадженні системи в експлуатацію.

Правове забезпечення (ПрЗ) представляє собою сукупність право­вих норм, що регламентують правові відносини при створенні і впро­вадженні МІС. На етапі розробки МІС ПрЗ включає нормативні акти, пов'язані з договірними відносинами розробника і замовника при ство­ренні МІС з правовим регулюванням різних відхилень в ході цього про­цесу, а також обумовлені необхідністю забезпечення розробки МІС різ­ними видами ресурсів. Правове забезпечення на етапі функціонування МІС включає: визначення їхнього статусу в конкретних галузях дер­жавного управління; правове положення про компетенцію ланок МІС.

і організації їхньої діяльності; права, обов'язки і відповідальність пер­соналу, порядок створення і використання інформації в МІС, процедури її реєстрації, збору, зберігання, передачі і обробки; порядок отримання і використання комп'ютерної техніки і інших технічних засобів; порядок створення і використання математичного і програмного забезпечення.

Ергономічне забезпечення (ЕЗ) — це сукупність методів і засобів, що використовуються на різних етапах розробки і функціонування МІС, яка призначена для створення оптимальних умов високоефективної ді­яльності людини в МІС. До складу ергономічного оснащення МІС вхо­дять: комплекс різної документації, що містить ергономічні вимоги до робочих місць, інформаційних моделей, умов діяльності персоналу, а та­кож набір найдоцільніших способів реалізації цих вимог і здійснення ергономічної експертизи рівня їхньої реалізації; комплекс методів, на­вчально-методичної документації і технічних засобів, призначених для обґрунтованого формулювання вимог до рівня підготовки персоналу, формування системи відбору і підготовки персоналу МІС; комплекс ме­тодів і методик, що підвищують ефективність діяльності людини в МІС.