Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електронний підручник МД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

3. Метод верифікації.

Технологія створення і функціонування АБД

Створення АБД передбачає реалізацію передбазової технології і технології створення та ведення БД. Технологія передбазової обробки інформації передбачає збір і реєстрацію інформації (переважно в первинних документах), обробку і систематизацію даних первинних документів як з оперативною, так і з нормативно-довідковою інформацією для подальшого введення у відповідну базу даних. При цьому враховується структура бази даних, методи контролю даних, вид їх подальшої передачі.

Технологія створення і ведення баз даних визначається відповідними засобами СУБД чи спеціальними програмами. Для цього кожна СУБД має свої мовні засоби. Наприклад, у СУБД типу DEBASE, FOXBASE і т. ін. для створення бази використовується команда CREATE з подальшим введенням імені і структури файла; для роботи з створеною базою — команда USE < ім’я >; для поповнення записів — команда APPEND; для вилучення запису — команда DELETE RECORD n (де n — номер запису) і т. ін.

Але для прискорення і спрощення діалогу користувача з системою при роботі з БД переважно пишуться спеціальні програми, які з допомогою систем «меню», «екранних вікон» і т.п. позбавляють користувача необхідності набору відповідних команд і прискорюють технологічний процес. Технологія створення АБД передбачає використання послідовності типових операцій, що дозволяють значно скоротити затрати і час на проектування. При цьому проектується і створюється необхідна інформаційна база (як сукупність баз даних і їх описів) та комплекс програмних засобів для функціонування автоматизованої системи і задоволення інформаційних потреб користувачів із захистом інформації від некоректного звернення до БД. Водночас виконання операцій технологічного процесу обумовлюється і обмеженнями, які накладаються СУБД на використовувані технічні засоби, носії даних і вимогами, що ставлять СУБД до необхідного впорядкування вхідних даних, ведення та реорганізації БД і можливості виконання окремих операцій засобами СУБД.

Створення АБД регламентується існуючими держстандартами і здійснюється згідно з певними стадіями і етапами робіт. Проектні роботи починаються з обслідування предметної області і вироблення відповідних вимог, підготовки технічного завдання для створення АБД.

На стадії технічного проектування в інформаційному аспекті розробляється і уточнюється інфологічна модель, конструюються концептуальні і внутрішні схеми БД, формалізуються запити, розробляються системи класифікації і кодування, форми вхідних і вихідних документів, структури масивів.

У програмному і технічному аспекті визначаються програмні засоби, робиться розрахунок потреби в обладнанні і ресурсах. На стадіях робочого проектування і введення в дію виконуються програмні роботи, розробляються посадові і технологічні інструкції, проводиться дослідна експлуатація, приймально-здавальні випробування та здача в експлуатацію. Нині при створенні АБД користуються готовими СУБД типу DEBASE, FOXBASE, FOXPRO, CLIPPER і ін. При роботі з великими обсягами інформації останні дві системи надійніші. Але тепер на зміну перерахованим СУБД приходять СУБД з розширеними графічними можливостями і об’єктним програмуванням типу ACCESS, ORACLЕ