Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електронний підручник МД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Програмне забезпечення

Поняття інформаційної технології нерозривно зв'язане з тим спе­цифічним середовищем, в якому вона реалізується, тобто з технічним і програмним забезпеченням. Передусім це стосується програмного за­безпечення персональних комп'ютерів, оскільки саме воно значною мі­рою визначає способи взаємодії користувача з інформаційною системою

Усе програмне забезпечення персональних комп'ютерів можна по­ділити на два класи:

- системне програмне забезпечення;

- прикладні системи (пакети прикладних програм).

У свою чергу, серед системного програмного забезпечення можна виділити:

- операційні системи та сервісні програми;

  • операційні оболонки;

  • мережні операційні системи;

  • мови та системи програмування.

Операційні системи доповнюють апаратні засоби комп'ютера, да­ючи змогу прикладним програмам звертатися до зовнішніх пристроїв, а людині — користувачеві комп'ютера — управляти роботою машини. Ядро операційної системи доповнюється набором сервісних програм, які служать для різних цілей. Так, з їхньою допомогою виконуються по­передня розмітка диска, встановлення параметрів зовнішніх пристроїв, тестування оперативної пам'яті та інших пристроїв.

Операційні оболонки призначені для створення інтерфейсу, який спрощує користувачеві процес спілкування з операційною систе­мою. Вони звільняють його від необхідності запам'ятовувати команди операційної системи та вводити їх з клавіатури.

Мережні операційні системи забезпечують доступ до ресурсів, що знаходяться за межами локального комп'ютера.

Мови та системи програмування — це категорія програмних засо­бів, за допомогою яких створюються всі інші програми. Більша частина цих засобів призначена для програмістів.

Прикладні системи, або пакети прикладних програм, становлять категорію програмних засобів, призначених для вирішення повсякден­них задач користувачів.

Прикладне програмне забезпечення (ппз) спеціального призначення

ПП спеціального призначення включають предметно- та метод-орієнтовані програмні засоби. Предметно-орієнтовані ПЗ призначені для використання в конкретній предметній сфері: маркетинг, бухгалтерський облік, фінансовий аналіз, менеджмент і управління підприємством (фір­мою, компанією), метод-орієнтовані ПЗ — для розв'язання різнобічних задач конкретними методами. Поширені ПЗ з оптимізаційними та ста­тистичними методами.

На програмному ринку України немає спеціалізованих ПП, які б комплексно реалізували маркетингові задачі та задовольняли вимоги управління. Це пояснюється тим, що маркетингова діяльність в Україні на сучасному етапі відрізняється від практики в розвинених країнах, тому не завжди існуючі зарубіжні програмні засоби можуть бути перенесені в наше середовище. Практичне їх використання передбачає наявність зна­чних обсягів різнобічної інформації з певним набором показників, зі­браних і сформованих у БД фірми (підприємства) або отриманих з БД інформаційних служб. Оскільки в економіці України використовуються інші форми звітів, документів, інші показники, методики розрахунків, а також через велику трудомісткість первинного збирання необхідної ін­формації, застосування таких пакетів не завжди можливе.