Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електронний підручник МД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Тема 9. Технологічні засоби підтримки прийняття маркетингових рішень План теми

1. Сучасні напрями використання інформаційних технологій.

2. Формування задач з управління маркетингом. Об’єктивна необхідність автоматизації процесів і функцій управління маркетингом.

3. Концепція маркетингової інформаційної системи.

4. Організація маркетингових інформаційних систем. Головна мета функціонування МІС.

5. Розробка і створення маркетингової інформаційної системи.

1. Сучасні напрями використання інформаційних технологій.

На сучасному етапі розвитку економіки України існує об'єктивна необхідність автоматизації процесів і функцій управління маркетингом, використання для цих цілей нових інформаційних технологій.

Передусім це спричинюється гострою потребою в інформації, яка відображає внутрішній фактичний стан справ на підприємстві, у фірмі (науково-технічний потенціал, можливості виробництва, збут товарів, рівень прибутків тощо) та зовнішнім середовищем (ринок, попит на то­вари, конкуренція, рівень цін і т. п.). Ця інформація слугує основою для розробки стратегії і тактики маркетингу, подальшого контролю за їх ре­алізацією, прийняття обґрунтованих управлінських рішень. За цих умов обробка інформації традиційними методами не відповідає вимогам до якості управління маркетингом.

Маркетингову інформацію треба зібрати з необхідним складом по­казників, занести у базу даних фірми для подальшої обробки, постійно підтримувати в актуальному стані. При цьому необхідно забезпечити оперативність та актуальність інформації, що вкрай важливо для при­йняття маркетингових рішень. Це зумовлює необхідність організації локальних і глобальних інформаційно-аналітичних мереж, побудови розподіленої системи обробки даних, створення баз і банків даних, які міс­тять інформацію для виконання функцій управління маркетингом.

Важливою передумовою для впровадження нових інформаційних технологій та організації маркетингових інформаційних систем є удо­сконалення організації управління маркетингом, високі вимоги до якості цього процесу, рівень якого прямо впливає на виживання підприємства, подальше зростання обсягів збуту та прибутків. На підприємствах, у фірмах та акціонерних товариствах організуються маркетингові служ­би, різні за структурою та розподілом функцій між спеціалістами. Ство­рювані маркетингові організаційні структури повинні базуватися на ви­користанні нових інформаційних технологій, передбачати організацію і поступове вдосконалення інформаційних систем маркетингу. За та­кого підходу маркетингові служби відповідатимуть своєму призначенню і зможуть найбільш повно реалізувати можливості маркетингу як спо­собу господарювання підприємців в умовах ринкової економіки.

Управління маркетинговою діяльністю пов'язане з виконанням зна­чної кількості обчислювальних операцій, прогнозуванням та оптимізацією важливих показників, розглядом значної кількості варіантів і вибором найкращого з них. Можливість формалізації переважної кількості задач з управління маркетингом, використання сучасних економіко-математичних методів і моделей для розв'язання слабоструктурованих задач за­безпечують ефективність використання ПК при виконанні спеціалістами з маркетингу різних функцій. Цьому сприяє масовість, типовість і по­вторюваність розв'язання значної кількості задач з маркетингу та про­цедур обробки даних .

Сучасними напрямами використання інформаційних технологій є:

1. Персоналізація використання комп'ютерної техніки, що забез­печує обробку даних на робочому місці маркетологів, робота ко­ристувача в режимі маніпулювання даними для інформаційної підтримки прийняття рішень. Багатофункціональне використання ПК забезпечується значною кількістю прикладних програм та ін­тегрованих пакетів, які дають змогу реалізувати різні вимоги користувача: виконання розрахунків у діалоговому режимі чи за запитом, обробку текстової і табличної інформації, роботу з файлами і базами даних, що працюють під управлінням СУБД, ав­томатизоване складання документів, роботу в локальних і терито­ріально-розподілених мережах тощо;

2. Організація автоматизованих робочих місць (АРМ) персоналу управління, які є більш поширеною формою використання ПК як в автономному, так і в мережевому варіантах. АРМ організуються на рівні: керівників (комерційний директор, керівник відділу маркетин­гу), спеціалістів (маркетологи, збувальники, виробничий персонал), технічних робітників (комірники, збирачі інформації, архіватори). Організація АРМ змінює методологію й техніку виконання функцій і процедур управління. На АРМ виконуються нові функції: введення даних, ведення бази даних, робота з екранними формами як з до­кументами; використовуються нові форми подання результатної ін­формації (графічна, багатовіконне відображення даних).

3. Створення мереж АРМ та ПК, використання інформаційних ре­сурсів, засобів телекомунікацій, наскрізна інформаційна підтрим­ка рішень за рахунок інтегрованої бази даних: маркетингова діяль­ність реалізується в процесі взаємодії з різними службами підпри­ємства чи фірми (конструкторсько-технологічні та проектувальні відділи, виробничі підрозділи, відділ збуту, склади тощо), а також із зовнішніми структурами (філії, магазини, торгові агенти тощо). В системах обробки даних виникає необхідність колективного ви­користання інформаційних ресурсів шляхом організації локальних мереж і розподіленої бази даних. Це виключає дублювання даних, дає змогу оперативно використовувати інформацію, яка формуєть­ся на АРМ різних спеціалістів, сполучає переваги індивідуальної роботи на ПК з можливістю ефективного використання значних обсягів інформації, що циркулюють на об'єкті. При цьому органі­зуються багаторівневі розподілені системи обробки інформації, в яких кожний рівень обробляє відповідну інформацію, при обробці даних використовуються методики розрахунку, прогнозування, оптимізації аналізу даних та прийняття на їх основі маркетинго­вих рішень. Опрацювання таких рішень — неперервний процес обробки інформації.