Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електронний підручник МД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

4. Режим реального часу.

Він забезпечує оброблення інформації зі швидкістю, близькою до швидкості процесу в реальному житті. Тому цей режим використовують для управління швидкоплинними процесами (наприклад, передачею та обробленням банківської інформації в глобальних міжнародних мережах типу SWIFT) і неперервними технологічними процесами (наприклад, в АСУТП металургійного виробництва).

У таких системах ЕОМ підключають до спеціального обладнання, що автоматично реєструє стан технологічного процесу (наприклад, температуру рідини). Обладнання передає на ЕОМ сигнали, які вона може аналізувати. На підставі аналізу ЕОМ формує сигнали для впливу на процес, передає їх обладнанню, що автоматично вносить зміни у стан процесу.

В ІС організаційного типу режим реального часу може розглядатися для організації діалогу "людина — ЕОМ" і для оброблення інформації про стан виробництва. Якщо діалогове оброблення інформації організовано так, що діалог з ЕОМ здійснюється зі швидкістю діалогу "людина — людина", то можна вести мову про режим реального часу.

5. Режим поділу часу.

В цьому режимі до машинних ресурсів одночасно можуть звертатися кілька користувачів або програм, а оброблення інформації здійснюється так, що в користувача створюється враження монопольного володіння машинними ресурсами. Для реалізації такого режиму потрібен спеціальний ПЗ, а іноді — спеціальні технічні пристрої.

Питання для самоконтролю

1. Пакетний режим.

2. Режим телеоброблення інформації.

3. Інтерактивний режим.

4. Режим реального часу.

5. Режим поділу часу.

Рекомендована література

Галузинський Г. П., Гордієнко І. В. Сучасні технологічні засоби обробки інформації: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 1998. 

Гаркавенко С. С. Маркетинг: Підручник. — К.: Лібра, 2002. 

Голубков Е. П. Маркетинговые исследования: теория, методология и практика. — М.: Финпресс, 1998. 

Горчаков А. А., Орлова И. В. Компьютерные экономико-матема­тические модели: Учеб. пособие для вузов. — М.: Компьютер: ЮНИТИ, 1995.

Гужва В. М. Інформаційні системи і технології на підприємствах: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2001. 

ДСТУ 2874-94. Бази даних. Терміни та визначення. — К.: Держстандарт України, 1995. .

ДСТУ 2938-94. Системи оброблення інформації. Основні поняття. Терміни та визначення. — К.: Держстандарт України, 1995. 

Практична робота № 6 Введення інформації у розділі «Журнал звертань»

Мета роботи: Засвоїти роботу з розділами«Журнал звертань»

Порядок виконання роботи

Зареєструйте такі підкаталоги у розділі Звертань: «Дирек­ ція», «Відділ поліграфії», «Відділ сувенірів», «Особисті звертання».

Диспетчером Федорчук Мариною 10.09.06 було ухвалено звертання на адресу Ільїна Сергія з відділу поліграфії від фірми «Ромікс» з проханням передзвонити Коновалову Дмитру за тел. 776901.

Активізуйте потрібний підкаталог. У панелі =Список звертань= виберіть з контекстного меню команду Додати. Відкриється вікно =3вертання: Додавання=.

Заповніть поля цієї форми:

Вкладка Звертання:

- Надійшло — за умовчанням у полі проставляються поточні дата і час надходження звертання;

- Прийняв — ім'я співробітника, який прийняв звертання, вибира­ ється із словника;

- На адресу — співробітник, на адресу якого прийнято звертання;

- Реєстрація у хроніці робочого місця — перемикач включаєть­ ся для того, щоб звертання продублювалось у хроніці розділу «Клієнти та потенційні клієнти»;

- Зміст звертання — вноситься зміст звертання;

- Клієнт: Реєстраційний номер, Мнемокод, Зобов'язання — у ви­ падку, якщо дзвонять з конкретної організації, телефоніст повинен перевірити, чи зареєстрована така організація в Системі. Для цього в полі вноситься назва організації (краще ввести части­ ну слова з назви і поставити зірочку, якщо в системі є організації зі схожою назвою, при натисненні на кнопку …) Система відкриє вікно з назвами всіх відповідних організацій, зареєстрованих в Системі. Диспетчер вибирає потрібну організацію. Це робиться для того, щоб не відбулася помилка із занесенням звертання у ви­ гляді хроніки в іншу вибрану організацію)

- Пріоритет — встановлюється ступінь важливості звертання (від 1 до 9);

Вкладка Виконання:

- Виконавець — виконавець даного звертання (співробітник, який повинен відреагувати на дане повідомлення);

- Виконано — ставиться дата і час відпрацювання;

- Особлива позначка- користувач на свій розсуд вибирає осо­бливу відмітку (наприклад: «Від співробітника», «Від клієнта», «Особисте» та ін.);

- Дата контакту — дата наступного контакту;

[Запланувати] — за допомогою цієї кнопки дані передаються у планувальник робіт.

Перевірте наявність звертання у розділі «Клієнти та по­тенційні клієнти».

Відкрийте розділ Облік => Клієнти та потенційні клієнти. Акти­візуйте підкаталог Клієнти по поліграфії, у верхній панелі =Організації= відображаються організації з цього підкаталогу (якщо в панелі немає ніякої інформації, перевірте параметри відбору: команда Відібрати з контекстного меню).

Встановіть курсор на потрібній організації та перевірте в ниж­ній панелі на вкладці Хроніка наявність створеного користувачем звертання.

Секретарем Костенко Лілією 15.09.06 було прийнято звер­тання на адресу Павлова 13.09.06 було прийнято звертання на адрес Мороза Б. з проханням передзвонити у фірму «Ромікс».

Виконайте завдання аналогічно попередньому, роздрукуйте звіт по звертанням.

Робота з інформацією

Менеджер відділу маркетингу Ільїн Сергій вийшов на роботу після триденного відрядження, він повинен подивитися, чи були на його адресу якісь звертання в період його відсутності з 09.09.06 по 11.09.06.

Відкрийте розділ Облік => Журнал звертань. Активізуйте потріб­ний підкаталог. В панелі =Список звертань= виберіть з контекстного меню команду Відобрати. Відкриється форма =Журнал звертань: Умови відбору=, проставте потрібні параметри відбору згідно завдання (Дата, Фахівець) і натисніть екранну клавішу [Встановити]. Система відкриє всі записи, які відповідають параметрам відбору.