Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ЕП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

8.2. Класифікація витрат

Розрізняють:

  1. Загальні (сукупні) витрати.

  2. Витрати на одиницю продукції.

Загальні – витрати на весь обсяг продукції за певний період. Величина таких витрат залежить від тривалості періоду та кількості виготовленої продукції.

Витрати на одиницю продукції – розраховуються як середні величини за певний період, якщо продукція виготовляється постійно або серійно.

В одиничному виробництві витрати на виріб формуються як індивідуальні.

Оскільки витрати є функцією обсягу продукції, існує поняття граничних витрат.

Граничні витрати характеризують приріст витрат на одиницю приросту обсягу виробництва:

Граничні витрати використовують для обґрунтування доцільності зміни обсягу виробництва продукції.

ΔC – приріст загальних витрат;

ΔN – приріст обсягу продукції на одиницю її натурального виміру.

Сутнісна характеристика окремих видів витрат підприємства (схема)

  1. Елементні витрати є структурно однорідними і первинними, вони мають єдиний економічний зміст. До них належать (П(С)БО №3 „Звіт про фінансові результати”):

  • матеріальні витрати;

  • витрати на оплату праці;

  • відрахування на соціальні заходи;

  • амортизація ОФ і нематеріальних активів;

  • інші витрати.

  1. Комплексні витрати є різнорідними за складом і охоплюють кілька елементів витрат. Їх групують за економічним призначенням процесів калькулювання продукції, т.т. за статтями витрат (це адміністративні витрати, загально виробничі, витрати на збут).

  2. Постійні витрати є функцією часу, а не обсягу продукції. Їх загальна величина не залежить від кількості виробленої продукції.

  3. Змінні – витрати, загальна величина яких за певний період залежить від обсягу виготовленої продукції. В їхньому складі відокремлюють пропорційні та непропорційні витрати.

  4. Прямі витрати – безпосередньо пов’язані з виготовленням певних видів продукції. Вони м.б. прямо розраховані на фізичну одиницю виробу.

  5. Непрямі витрати – не можна безпосередньо визначити за окремим різновидом продукції, оскільки вони пов’язані з виготовленням різних виробів (наприклад, зарплата обслуговуючого і управлінського персоналу, утримання та експлуатація ОЗ).

Співвідношення прямих і непрямих витрат залежить від рівня спеціалізації виробництва, його організаційної структури та методів обліку і нормування витрат.

Управління витратами – процес цілеспрямованого формування витрат за їх видами, місцем виникнення та постійний контроль і стимулювання їх зниження. Система управління витратами має такі функціональні підсистеми:

  1. Виявлення чинників економії витрат ресурсів.

  2. Нормування, планування, облік і аналіз витрат.

  3. Стимулювання економії ресурсів і зниження витрат.

В процесі планування встановлюють граничні (допустимі) загальні витрати у виробничих підрозділах і в цілому на підприємствах. Порівняння фактичних витрат з плановими (кошторисами) дає змогу в процесі економічного аналізу оцінювати роботу окремих підрозділів щодо використання ресурсів, знаходити відхилення фактичних витрат від планових і відповідно стимулювати їх зниження.