Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
novy_konspekt_4_GG.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
996.86 Кб
Скачать

Тема 3. Рахунки, подвійний запис, класифікація і

план рахунків бухгалтерського обліку

План

    1. Синтетичний і аналітичний облік.

    2. Взаємозв’язок між рахунками та балансом.

1.Синтетичний і аналітичний облік.

Синтетичні – рахунки, в яких ведеться узагальнений облік економічно однорідних ресурсів, капіталу, зобов’язань, процесів (10, 20, 23, 30 …).

Облік на синтетичних рахунках ведуть тільки в грошовому вимірюванні. Ці рахунки не дають деталізованих даних про те, які види готової продукції знаходяться на складі, кому з робітників яку суму нараховано на складі, кому з робітників яку суму нараховано зарплати та інше.

Аналітичні – рахунки. Які відкриваються для обліку кожної складової частини окремого виду ресурсів, капіталу, зобов’язань. Так, до синтетичного рахунку 66 ведуть аналітичні рахунки за прізвищами робітників. Ці рахунки ведуть в грошовому і натуральному вимірюванні.

Аналітичні рахунки відкривають до конкретного синтетичного рахунку, вони розкривають його зміст. Взаємозв’язок синтетичних та аналітичних рахунків:

  • бухгалтерські записи на синтетичному та відкритих до нього аналітичних рахунках роблять на підставі даних одних і тих же первинних документів;

  • початковий та кінцевий залишки, обороти синтетичного рахунку дорівнюють сумі відповідних залишків та оборотів його аналітичних рахунків;

  • аналітичні рахунки мають таку ж структуру, як і синтетичний рахунок.

Якщо записи аналітичних рахунків не тотожні запису на відповідному синтетичному рахунку, то в обліку є помилки і їх необхідно виправити.

Рахунки, в яких ведеться узагальнений облік економічног однорідних груп засобів, їхніх джерел іт господарських процесів,називають синтетичними, а облік, що здійснюється за допомогою синтетичних рахунків, - синтетичним обліком.

Ще одним ступенем деталізації облікової інформації є відкриття в межах субрахунків аналітичних рахунків.Аналітичні рахунки – це рахунки, на яких ведеться облік наявності та руху конкретних видів (окремих найменувань) майна, його джерел і господарських процесів. Облік, що здійснюється за допомогою таких рахунків, називається аналітичним.

2. Взаємозв'язок між рахунками та балансом.

Бухгалтерський баланс і рахунки є взаємопов’язаними елементами методу бухгалтерського обліку: за даними балансу на початок місяця відкривають рахунки для поточного обліку господарських операцій, а потім дані цих же рахунків з відображеними на них операціями і виведеними кінцевими залишками служать підставою для складання нового балансу.

На підставі первиних документів підприємства за кожною операцією зазначаємо кореспонденцію рахунків, тобто записуємо у відповідні колонки Журналу реєстрації господарських операцій номери рахунків, що дебетуються та кредитуються у бухгалтерській проводці. У кінці Журналу реєстрації господарських операцій підраховуємо загальну суму.

Для цього суму за кожною господарською операцією яка указана в Журналі реєстрації господарських операцій необхідно записати на дебет та кредит синтетичних рахунків, які визначені кореспондуючими в Журналі реєстрації. Для того, щоб визначити кінцеві залишки по всіх рахунках, спочатку необхідно звернутись до тих з них, які були відкриті нами раніше. На вже відкриті рахунки слід перенести усі господарські операції по них, що мали місце протягом місяця. Одночасно, проти кожної суми дебетового або кредитового обороту треба вказати номер відповідної господарської операції.

Після цього слід відкрити ті рахунки , на яких не було початкового сальдо на початок місяцяі вони вперше зустрілись в Журналі господарських операцій.

Далі на всіх рахунках необхідно підрахувати загальні суми всіх дебетових та кредитових оборотів і визначити кінцеві залишки

Пригадаємо, що визначення кінцевих залишків по активних рахунках відбувається за формулою: Сальдо (Д) = Сальдо на початок (Д) + Оборот (Д) – Оборот (К), а по пасивних рахунках: Сальдо (К) = Сальдо на початок (К) + Оборот (К) – Оборот (Д).

Оборотна відомість складається для узагальнення даних поточного бухгалтерського обліку, перевірки правильності облікових записів і складання якісної звітності. Вона містить початкові сальдо усіх бухгалтерських рахунків, їх дебетові і кредитові обороти та кінцеві залишки . В оборотній відомості обов'язково повинна дотримуватись рівновага між загальними сумами:

-початкових залишків по активних і пасивних рахунках;

-оборотів по активних і пасивних рахунках;

-кінцевих залишків по активних і пасивних рахунках.

Складати баланс необхідно з використанням інформації з оборотної відомості.

Для засвоєння даного питання треба уважно розглянути умову і розв’язання наскрізної задачі практичної роботи № 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]