Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
novy_konspekt_4_GG.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
996.86 Кб
Скачать

2. Документальне оформлення касових операцій

Приймання готівки в каси проводиться за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства.

Про приймання підприємствами готівки в касу за прибутковими касовими ордерами фізичним особам видається засвідчена відбитком печатки цього підприємства квитанція за підписами головного бухгалтера або працівника підприємства, який на це уповноважений керівником. Квитанція є відривною частиною прибуткового касового ордера.

Видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки мають підписувати керівник і головний бухгалтер або працівник підприємства, який на це уповноважений керівником. До видаткових ордерів можуть додаватися заяви на видачу готівки розрахунки тощо.

Виплати заробітної плати, пенсій стипендій проводяться касиром підприємства за видатковими відомостями.

На загальну суму готівки, виданої по відомості, в бухгалтерії оформляється видатковий касовий ордер.

Касові ордери до передавання в касу реєструються бухгалтером у Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів.

Облікові документи оформлення касових операцій

Таблиця 1

Код документа

Назва первинного документа

1

КО-1

Прибутковий касовий ордер

2

КО-2

Видатковий касовий ордер

3

КО-3

Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів

4

КО-3а

Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів

5

КО-4

Касова книга

6

КО-5

Книга обліку прийнятих і виданих касиром грошей

3. Облік касових операцій

Для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів в касі підприємства призначений рахунок 30 «Каса». Рахунок 30 «Каса» має такі субрахунки:

301 «Каса в національній валюті»

302 «Каса в іноземній валюті».

За дебетом рахунку 30 «Каса» відображається надходження грошових коштів у касу підприємства, за кредитом – виплата грошових коштів із каси підприємства.

На підприємствах, де працюють операційні каси ( продаж квитків, оплата послуг зв’язку, обмін валюти тощо) відкриваються субрахунки «Операційна каса в національній валюті» та «Операційна каса в іноземній валюті».

Облік касових операцій ведеться в Журналі № 1 с.-г. та відомості. Записи до журналу 1 та відомості 1.1 здійснюються на підставі звітів касира, в яких проти кожної суми проставляють номер кореспондуючого рахунка. Кожному касовому звіту відводиться окремий рядок. Таким чином, кількість рядків в Журналі № 1 с.-г. відповідає кількості касових звітів за даний місяць.

По закінчені місяця підводять підсумки за дебетом і кредитом рахунку 30 «Каса» і звіряють з оборотами кореспондуючих з ними рахунків, що відображені в інших журналах-ордерах та відомостях.

Після цього кредитові обороти по касі за місяць із Журнала № 1 с.-г. переносять в Головну книгу. Обороти за дебетом каси в Головну книгу будуть занесені при розносці інших журналів-ордерів (№ 2, 3, 4, 7, 8, 11 та інших» з кредиту відповідних рахунків.

Залишок грошових коштів на кінець місяця, що вказаний у відомості до Журналу № 1 с.-г., повинен відповідати залишку останнього в даному місяці касовому звіту касира і даним Головної книги.

Облік операцій по іноземній валюті відображають на субрахунку 302 «Каса в іноземній валюті». Для цього передбачено окремий розворот Журналу № 1 . та відомості за рахунком 30 «Каса».

Записи здійснюють на підставі касових звітів, що складають по кожній іноземній валюті окремо. Операції реєструють в іноземній валюті та в гривнях за курсом Національного банку України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]