Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
novy_konspekt_4_GG.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
996.86 Кб
Скачать

3. Облік капітальних інвестицій

Капітальні інвестиції – це витрати на будівельно-монтажні роботи,придбання будівель або їх частин; обладнання, інструменту, інвентарю, інші капітальні роботи і витрати на проектно-пошукові роботи, геологорозвідувальні і бурові роботи, а також витрати на відведення земельних ділянок і переселення у зв’язку з будівництвом, на підготовку кадрів для підприємств, що будуються, та ін.

Для обліку витрат, пов’язаних з придбанням або створенням матеріальних і нематеріальних активів, застосовується рахунок №15 «Капітальні інвестиції». Джерелами фінансування можуть бути:

  • Кошти державного бюджету, кредити банку, цільове фінансування і цільові надходження, прибуток підприємства, позикові кошти, вклади засновників до Статутного капіталу, кошти від продажу акцій під розширення виробництва, реконструкцію або модернізацію, інші джерела.

  • Підприємство-одержувач або постачальник не зареєстровані як платники ПДВ;

  • Придбаний об’єкт (або виготовлений) використовується в операціях, які згідно зі ст.. З Закону про ПДВ не є об’єктом оподаткування, або в операціях, звільнених від оподаткування (ст.. 5 Закону про ПДВ).

Бухгалтерські записи для обліку таких витрат такі ж, як при створенні і придбанні основних засобів, тобто використовується рахунок 15 “Капітальні інвестиції ”.

Витрати накопичуються на відповідному субрахунку рахунку 15 “Капітальні інвестиції ” і після їх завершення включаються до первісної вартості об’єкта основних засобів:

1)Дебет 15 “ Капітальні інвестиції ” – накопичення витрат на рахунку 15

Кредит 23 “ Виробництво ”

Кредит 20 “ Виробничі запаси ”

Кредит 66 “ Розрахунки з оплати праці ”

Кредит 65 “ Розрахунки за страхуванням ”

Кредит 63 “ Розрахунки з постачальниками та підрядниками ”

2)Дебет 10 “ Основні засоби ”

Кредит 15 “ Капітальні інвестиції - ввод в експлуатацію основних засобів

4. Особливості обліку нематеріальних активів

Облік нематеріальних активів здійснюють відповідно до П(С)БО 8 «Нематеріальні активи», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18 жовтня 1999 року № 242.

Норми стандарту поширюються на підприємства усіх форм власності, крім бюджетних. У бухгалтерському обліку нематеріальні активи обліковуються по кожному об’єкту на таких субрахунках:

121 «Право користування природними ресурсами»;

122 «Право користування майном»;

123 «Права на знаки для товарів і послуг»;

124 «Права на об’єкти промислової власності»;

125 «Авторські й суміжні з ними права»;

126 «Гудвіл»;

127 «Інші нематеріальні активи».

Придбаний чи отриманий нематеріальний актив відображається в балансі, якщо існує імовірність одержання майбутніх економічних вигод, пов’язаних з його використанням і його вартість може бути вірогідно визначена.

У разі придбання або одержання нематеріальних активів первісною вартістю, за якою він буде оприбуткований, вважається ціна придбання, яка включає: мита, непрямі невідшкодовані податки і витрати, пов’язані з придбанням та доведенням нематеріальних активів до стану, придатного до використання.

У бухгалтерському обліку операції з нематеріальними активами відображається такими записами (табл. 3)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]