Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
novy_konspekt_4_GG.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
996.86 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. У чому полягає різниця між поняттям «виробничі запаси» і «цінності»?

  2. На які групи поділяються запаси за складом і структурою?

  3. У чому полягають основні завдання обліку запасів?

  4. На які види діляться запаси для цілей бухгалтерського обліку?

  5. На яких субрахунках ведеться облік запасів?

  6. Якими первинними документами оформлюються операції з придбання запасів?

  7. Якими первинними документами оформлюються операції з відпуску запасів зі складів?

  8. Які витрати збільшують первісну вартість придбаних запасів?

  9. Які витрати не включаються до первісної вартості запасів?

  10. Які існують методи оцінювання вартості вибуття запасів?

  11. Які запаси належать до МШП та якими первинними документами оформлюються операції з ними?

Література

  1. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» за №996 – ХІV від 16.07.1999.

  2. Закон України «Про податок на додану вартість » від 03.04.97. за №168/97-ВР.

  3. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій. Х.: Курсор, 2007.-108с.

  4. Інструкція про застосування плану рахунків, бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємства і організацій від 30.11.99 № 291

  5. Верига Ю.А., Виноградова М.О. та інші. Бухгалтерський облік. ─К.: Центр учбової літератури, 2008.- С. 211-218.

  6. Гарасим П.М., Бруханський Р.Ф. Хомин П.Я. Наскрізні блоки кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку. ─ Тернопіль, 2003.- С. 16-23.

  7. Ткаченко Н. М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України. – К.: Алерта, 2011.- С. 257-363.

  8. Хом’як В.І., Лемішовський. Бухгалтерський облік в України.─Львів: Інтелект – Захід, 2007.- С. 189-228.

Лекція № 10

Тема №8. Облік праці та її оплати.

План

1.Організація оплати праці на підприємстві.

2.Законодавчі та нормативні документи для нарахування

заробітної плати.

3.Нарахування заробітної плати робітникам та службовцям при різних формах оплати праці.

4.Нарахування відпусток та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

  1. Організація оплати праці на підприємстві.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконаної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Основна заробітна плата - це винагорода за виконану роботу відповідно до установлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і підрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата - це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційна виплати, передбачені чинним законодавством, премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Інші заохочення та компенсаційні виплати — виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами й положеннями, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені законодавством або вище встановлених ним норм.

Основними формами оплати праці є почасова й відрядна . Основою організації оплати праці є тарифна система, яка включає тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів, тарифно-кваліфікаційні характеристики.

Почасова оплата праці має два різновиди; штатно-окладна і погодинна, погодинно-преміальна. При штатно-окладній формі оплати праці кожному працівникові встановлюється місячний посадовий оклад згідно зі штатним розкладом, посадою, освітою, науковим ступенем, вченим званням, категорією тощо.

Погодинна оплата праці передбачає наявність погодинних ставок. Сума оплати праці залежить від кількості відпрацьованих годин і визначається множенням відпрацьованих годин на погодинну ставку.

Відповідно до ст.96 «Кодексу законів про працю» основою організації оплати праці є тарифна система, яка складається з тарифних сіток, тарифних ставок, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційних характеристик.

Розмір заробітної плати залежить від складності й умов виконуваної роботи, професійних якостей працівника, результатів праці, фінансового стану підприємства.

Максимальним розміром заробітна плата не обмежується. Держава здійснює регулювання оплати праці, шляхом установлення мінімальної заробітної плати.

Мінімальна заробітна плата — законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту некваліфіковану працю, нижче якого не може здійснюватися оплата за виконану працівником погодинну, місячну норму (обсяг робіт).

До складу мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні й компенсаційні виплати. На 1 жовтня 2011 рік розмір мінімальної заробітної плати складає 985 грн. за Законом України «Про державний бюджет України на 2011 рік».

Розмір заробітної плати регулюється системами оплати праці, встановленими в колективному договорі. Положення про оплату праці є складовою частиною колективного договору.

Відповідно до ст.15 Закону України «Про оплату праці» регламентується організація оплати праці на підприємстві. У ній вказується, що форми, системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, надбавки, компенсаційні виплати і т.д. встановлюються підприємствами в колективних договорах генеральних чи галузевих угодах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]