Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
novy_konspekt_4_GG.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
996.86 Кб
Скачать

Тема 1. Бухгалтерський облік, його сутність та основи організації, предмет і метод бухгалтерського обліку.

План

1. Поняття господарського обліку, історія його виникнення та роль в суспільстві.

2. Види господарського обліку.

3. Облікові вимірники.

4. Основні нормативні документи бухгалтерського обліку в Україні. Завдання та вимоги до обліку.

5. Державне управління обліком і звітністю в Україні.

6. Предмет бухгалтерського обліку. Об’єкти бухгалтерського обліку.

7. Метод бухгалтерського обліку і характеристика його елементів.

1.Поняття господарського обліку, історія його виникнення та роль в суспільстві.

Господарський облік – це кількісне відображення і якісна характеристика господарської діяльності з метою управління нею.

Облік як самостійна галузь знань формувався протягом 8 – 9 тисячоліть. Виник і розвивався він разом із господарською діяльністю людини.

До виникнення писемності облік вели шляхом спеціальних позначок на стовбурах дерев, стінах печер, тощо – лічили продукти харчування, кількість людей, знаряддя праці.

З виникненням писемності -на шматках кори, дощечках, папірусі, папері. В історії збереглися загадки про існування обліку за кілька століть до нашої ери.

Значного розвитку облік досяг у римській державі. В італійських торгівельних центра – Генуї, Флоренції, Венеції облікові записи велись вже в спеціальних книгах (XIV – XV ст.)

Облікові книги при будівництві соборів на території Київської Русі.

Перші письмові дані про господарський облік відносяться до 14-го століття.Італійський історик Зербі в 1391 році писав, що сума кожної господарської операції записувалась двічі. Першою друкованою працею, де описано ведення обліку в одному із розділів є книга італійського купця Котрульї „Про торгівлю та досконалого купця” (1458 р.).

Родоначальником бухгалтерії (від німецького buch - книга, hаften – тримати), автором однієї з перших праць з правил ведення обліку є італійський чернець Лука Пачолі (книга „Трактат про рахунки і записи” 1494 р.) Він розглядав облік як універсальну науку, дав визначення поняттям “облік”, “рахунок”, “подвійний запис”.

Першим бухгалтером при імператорі Максиміліані було призначено Христова Штехера.

Протягом історичного розвитку, в процесі загального зростання матеріально-технічної культури зміцнювалися та удосконалювалися методи, форми і техніка обліку.

У різних соціально-економічних формаціях облік адаптувався до вимог суспільства.

З розвитком ринкових відносин бухгалтерський облік формувався як засіб управління діяльністю підприємств, компаній, банків.

2.Види господарського обліку

Система господарського обліку складається із взаємопов’язаних видів:

1. Оперативний (внутрішньогосподарський) облік надає інформацію для внутрішнього управління діяльністю підприємств. Це облік і контроль за окремими господарствами та операціями безпосередньо в процесі їх здійснення з метою оперативного керівництва ними. (виконання договорів поставки, виконання змінних завдань випуску продукції, використання робочого часу та інше) . Показники оперативного обліку не завжди документують, можуть сповіщати усно.

2. Статистичний облік ведеться з метою відображення і контролю масових господарських операцій, процесів. За його допомогою вивчається рівень продуктивності праці,чисельність населення, середня заробітна плата працюючих тощо. На основі статистичного обліку визначаються показники роботи кожного підприємства. Він реєструє, групує і узагальнює масові суспільні явища та виявляє закономірності і темпи суспільного розвитку.

3. Бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень. Бухгалтерський облік передбачає безперервне документально обґрунтоване відображення використання капіталу (власності) підприємства і господарських процесів в грошовому вимірнику. Бухгалтерський облік є основою інформаційного забезпечення процесу управління підприємством.

Бухгалтерський облік узагальнює і уточнює дані інших видів обліку. Показником бухгалтерського обліку використовують для складання бізнес-плану, роботи маркетингових служб, стимулювання працівників, вибору ринку та ін.

Складовою частиною системи господарського обліку є податковий облік. Він за даними б/о групує інформацію у податкових деклараціях, складає розрахунки з податків і платежів.

Методично бухгалтерський облік поділяють на фінансовий та управлінський. В управлінському- відображається облік витрат і обчислення собівартості продукції, робіт, послуг. Його інформація про доходи та витрати підприємства використовується для потреб внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством.

Фінансовий облік- це комплексний облік усіх засобів та грошових коштів, всієї економічної діяльності підприємства (розрахунків з постачальниками, покупцями, бюджетом, банками) За його даними визначається результат діяльності підприємства, складається фінансова звітність.

Фінансовий облік повинні вести всі підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, розмірів, видів діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]