Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
novy_konspekt_4_GG.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
996.86 Кб
Скачать

Лекція 1 Вступ

1. Роль і місце бухгалтерського обліку в системі управління діяльності підприємств.

2. Зміст курсу «Бухгалтерський облік» та зв’язок з іншими дисциплінами.

3. Взаємозв’язок усіх служб готелю з бухгалтерією.

4. Визначення знань і умінь у результаті вивчення дисципліни

«Бухгалтерський облік».

Вступ

1.Роль і місце бухгалтерського обліку в системі управління діяльності підприємств.

Правові засади організації бухгалтерського обліку на підприємстві визначені Законом України „Про бухгалтерський обік та фінансову звітність в Україні".

Організація бухгалтерського обліку – це діяльність керівництва підприємства із створення, впорядкування та удосконалення системи бухгалтерського обліку для забезпечення інформацією користувачів. Раціональна організація бухгалтерського обліку забезпечує високу якість його ведення при мінімальних затратах засобів і праці.

Основні передумови раціональної організації бухгалтерського обліку на підприємстві:

– ознайомлення з виробничими особливостями підприємства;

– визначення характеру та обсягу необхідних облікових даних, розподіл обов'язків між обліковими працівниками;

– вивчення законодавчих і нормативних актів щодо обліку і звітності;

– створення АРМ бухгалтера;

– запровадження облікових взаємовідносин бухгалтерії з оперативно відокремленими підрозділами підприємства;

– організація схеми документообігу.

Бухгалтерський облік на підприємстві може бути централізованим або децентралізованим.

При централізованому - ведення бухгалтерського обліку зосереджується в бухгалтерії головного підприємства. Бухгалтери відокремлених підрозділів підприємства (філій, дочірніх підприємств) ведуть тільки первинний облік і складають частину зведених документів (звітів) і передають облікову інформацію в центральну (головну) бухгалтерію. При цьому застосовується раціональні прийоми обробки документів, ефективно використовується обчислювальна техніка, розподіляється праця між обліковими працівниками.

При децентралізованому обліку всі облікові роботи виконуються бухгалтерами відокремлених підрозділів підприємства: повний синтетичний і аналітичний облік господарських операцій, складання звітності і передача її до бухгалтерії головного підприємства. При цьому можливість розподілу праці між працівниками бухгалтерії зменшується, контроль за роботою на місцях послаблюється.

2.Зміст курсу «Бухгалтерський облік» та зв’язок з дисциплінами

Бухгалтерський облік – це одне з основних джерел інформації про виробничу і фінансово – господарську діяльність підприємств і об’єднань, необхідної для прийняття та реалізації управлінських рішень.

Програма курсу «Бухгалтерський облік» складена згідно з освітньо-професійною програмою, навчальним планом для спеціальності 5.14010101 «Організація обслуговування в готелях». На вивчення дисципліни відводиться 81 година, з них: 50 годин вивчається аудиторно, 31 година - самостійної роботи, яка може здійснюватись у вигляді складання конспектів, підготовки рефератів та доповідей з питань бухгалтерського обліку.

Мета та завдання навчальної дисципліни – дати студентам основні необхідні теоретичні знання про загальні положення організації готельного бізнесу та обміну готельних послуг і практичні навички ведення бухгалтерського обліку в готелях і туристичних комплексах, документальним оформленням готельних послуг,складання бухгалтерських проводок,облікових документів.

Предмет вивчення – основні завдання та методи бухгалтерського обліку,основні засоби, нематеріальні активи, грошові кошти, розрахункові операції підприємства,джерела формування і зобов’язання,господарські процеси та операції, які відбуваються в процесі фінансово-господарської діяльності підприємства.

У процесі вивчення дисципліни «Бухгалтерський облік» студенти використовують знання, одержані на заняттях із статистики, економіки підприємства, фінансів підприємства.

Вивчається дисципліна «Бухгалтерський облік» в 7 семестрі, завершується заліком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]