Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
novaya_versia на ечать.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
62.4 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 1. Проектування програми професійної підготовки робітника|робітник-трелювальника| за фахом: «Електрогазозварник» 4-го розряду»

1.1. Аналіз професійної діяльності фахівця.

1.1.1. Характеристика галузі господарської діяльності фахівця.

В різних галузях промисловості та будівництва все частіше виникає потреба у кваліфікованих робітниках універсального типу, які могли б виконувати не тільки зварювальні, але й слюсарні роботи.

Професія «Електрогазозварник» користується попитом на державних і приватних підприємствах. Важко знайти галузь в народному господарстві, де можна обійтися без електрогазозварника.

Зварювання – це технологічний процес з’єднання матеріалів, з допомогою якого одержують вироби з металів і неметалевих матеріалів, виконують операції складання деталей в окремі вузли і конструкції.

Професія „Електрогазозварник” увійшла у першу п’ятірку професій, які користуються найбільшим попитом на сучасному ринку праці. У час швидкого зростання будівельної галузі саме у електрогазозварниках виникає найгостріша потреба. У машинобудуванні майстри зварювальної справи теж у великій ціні. Ці фахівці потрібні як на великих підприємствах – заводах і фабриках, так і в малих господарствах – на станціях технічного обслуговування та в авторемонтних майстернях. Важко знайти галузь в народному господарстві, де б можна було обійтися без електрогазозварника. Кваліфікований зварник ніколи не залишиться без роботи.

В Україні невпинно зростає потреба в кваліфікованих робітниках для виконання зварювальних робіт. Зварювання та споріднені технології інтенсивно розвиваються, оскільки вони є ключовими для провідних галузей сучасної промисловості.

1.1.2. Визначення видів діяльності робочого зі спеціальності: «Електрогазозварник» 4-й розряд

Існує чотири загальноприйняті види діяльності робітника, виконання того чи іншого виду діяльності обумовлюється освітнім та освітньо – кваліфікаційним рівнем. Кожному кваліфікаційному рівню властиві певні види професійної діяльності: організаційна, технологічна, науково – дослідна, проектно – конструкторська. Характеристика основних рівнів професійної кваліфікації наведена в табл. 1.1.2.

Навчальний заклад, що випускає електрогазозварника – професійний ліцей. Освітній рівень робітника за фахом електрогазозварник – професійно-технічна освіта, а освітньо-кваліфікаційний рівень – кваліфікований робітник. Кваліфікація – 4-й розряд. Термін підготовки фахівця складає 2 роки. Відповідно до рівня кваліфікації і освітньо-кваліфікаційного рівня робітник за фахом електрогазозварник виконує технологічний (в рамках вузла) і організаційний (в рамках бригади) види професійної діяльності.

Технологічний:

  • Виконувати ручне дугове зварювання покритими електродами;

  • наплавляти метали;

  • виконувати газове зварювання;

  • виконувати механізоване дугове зварювання в захисних газах;

  • Прихвачувати деталі, вироби, конструкції у всіх просторових положеннях.

Організаційний:

  • Встановлювати електроди відповідно до вимог;

  • Слідкувати за справністю вентиляції, освітлення,сигналізації;

  • Виконувати інструкції по охороні праці, пожежній безпеці;

  • Бережно і економно використовувати обладнання та інструменти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]