Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
novy_konspekt_4_GG.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
996.86 Кб
Скачать

3.Облікові вимірники

У бухгалтерському обліку використовуються види вимірників:

  • натуральні – одиниці виміру довжини, площі, об’єму, ваги та ін. (см, км, грами, кг, тони, м2, м3, літри тощо) за їх допомогою обліковують кількість матеріальних цінностей

  • трудові – одиниці обліку кількості відпрацьованого часу та праці, витраченої робітниками (дні, години, хвилини, зміни)

  • грошові – гривні, копійки, іноземна валюта. За його допомогою узагальнюються всі господарські операції, що раніше виражалися в натуральних та трудових вимірниках.

4.Основні нормативні документи бухгалтерського обліку в Україні. Завдання та вимоги до обліку.

До складу основних нормативних документів бухгалтерського обліку в Україні відносять :

  1. Закон України „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999 р. з наступними змінами і доповненнями, введений в дію з 1 січня 2000 року.

  2. Національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку (нормативно-правові акти, затверджені Міністерством фінансів України, Які визначають принципи та методи ведення б/о і складання фінансової звітності і не мають протиріч міжнародним стандартам обліку).

  3. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій та Інструкція по його застосуванню

  4. П(С)БО № 1 „Загальні вимоги до фінансової звітності”

№ 2 „Баланс”

№ 3 „Звіт про фінансові результати”

№ 4 „Звіт про рух грошових коштів”

№ 5 „Звіт про власний капітал”

№ 6 „Виправлення помилок та зміни в фінансових звітах”

№ 7 „Основні засоби”

та інші

Головне завдання кожного підприємства – випуск продукції, торгівля товарами високої якості з найменшими витратами, в готельному бізнесі – надання готельних послуг. Тому основними завданнями бухгалтерського обліку є : виявлення обсягів послуг, робіт, випущеної продукції, придбаних товарів, їх реалізації; виявлення фактичних витрат з виробництва продукції, послуг чи придбання товарів; аналіз і контроль собівартості виробленої продукції, послуг та ії зниження; визначення кінцевих результатів діяльності підприємства.

Завданнями бухгалтерського обліку є:

  • дотримання положень (стандартів) бухгалтерського обліку;

  • побудова обліку та організації виробництва особливостей його організаційної структури;

  • забезпечення наявності первинної документації щодо кожної господарської операції та своєчасної обробки первинних документрів;

  • забезпечення повного відображення всіх витрат підприємства за їх складовими елементами;

  • забезпечення обліку господарських активів, зобов`язань, капіталу та контроль за їх економним і раціональним використанням;

  • контроль за станом рентабельності виробництва продукції, послуг і рентабельності підприємства в цілому4

  • виявлення резервів подальшого збільшення ефективності виробництва.

5. Державне управління обліком і звітністю в Україні

Державне регулювання бухгалтерського обліку і фінансової звітності в Україні здійснюється з метою:

  • створення єдиних правил ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності, що є обов’язковим для всіх підприємств;

  • удосконалення бухгалтерського обліку і фінансової звітності;

  • регулювання питань методології бухгалтерського обліку здійснюється

Міністерством фінансів України, регулює питання методології бухгалтерського обліку і фінансової звітності шляхом затвердження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, а також інших нормативно-правових актів по веденню бухгалтерського обліку.

Методологічна рада з бухгалтерського обліку при Міністерстві фінансів України організує розробку і розгляд проектів національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку та інших нормативно-правових актів по веденню бухгалтерського обліку і складанню фінансової звітності.

Рекомендації з організації і ведення бухгалтерського обліку окремих видів активів, зобов’язань, інших господарських операцій розробляються з метою організації системи обліку з використанням прогресивних форм обліку та способів його ведення.

Порядок ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності у банках встановлюється Національним банком України, а в бюджетних установах — Державним казначейством України.

Галузеві Міністерства та відомства у межах своєї компетенції розробляють на основі національних П(С)БО галузеві інструкції та положення з питань бухгалтерського обліку, здійснюють контроль за веденням бухгалтерського обліку на підприємстві, складають звітність, тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]