Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
novy_konspekt_4_GG.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
996.86 Кб
Скачать

2.Облік кредитів банку та інших зобов’язань

Для обліку довгострокових і поточних зобов’язань у Плані рахунків передбачено Клас 5 «Довгострокові зобов’язання» і Клас 6 «Поточні зобов’язання».

Облік розрахунків за довгостроковими кредитами ведеться на рахунку 50 «Довгострокові позики». На дебеті рахунка 50 «Довгострокові позики» відображається погашення довгострокових кредитів та переведення частини довгострокового боргу в поточний; на кредиті – суми отриманих довгострокових кредитів, а також переведення короткострокових позик (відстрочених) кредитів до складу довгострокової заборгованості.

Синтетичний облік розрахунків за короткостроковими позиками ведеться на рахунку 60 «Короткострокові позики». За кредитом цього рахунка обліковуються суми зобов’язань перед банком за одержані позики. Найчастіше одержана позика зарахо­вується на поточні рахунки і відображається згідно з випискою банку на рахунках:

Д-т 31 «Рахунки в банках»

К-т 60 «Короткострокові позики».

Але короткострокова позика може бути направлена на погашення заборгованості перед постачальниками і підрядчиками, на погашення заборгованості перед бюджетом з податків і на інші цілі. В такому разі суми одержаної позики обліковується на рахунках:

Д-т 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»

Д-т 64 «Розрахунки з бюджетом» та деякі інші

К-т 60 «Короткострокові позики».

За користування короткостроковими позиками підприємство згідно з кредитним договором нараховує і сплачує проценти, сума яких відображається на рахунках:

Д-т 951 «Проценти за кредит»

К-т 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками».

За дебетом рахунка 60 «Короткострокові позики» відображаються операції з погашення зобов’язань щодо позик, а також щодо переведення короткострокової позики в довгострокову в зв’яз­ку зі змінами умов кредитування.

Погашення короткострокової позики і процентів за її користування відображається на рамках:

Д-т 60 «Короткострокові позики» (на суму самої позики)

Д-т 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» (на суму нарахованих відсотків»

К-т 31 «Рахунки в банках».

Проценти за користування короткостроковими позиками наприкінці звітного періоду відображаються у складі фінансових результатів підприємства:

Д-т 792 «Результат фінансових операцій»

К-т 951 «Проценти за кредит».

При відстроченні оплати короткострокових позик (переведенні в розряд довгострокових):

Д-т 60 «Короткострокові позики»

К-т 50 «Довгострокові позики».

Аналітичний облік короткострокових і довгострокових позик організується окре­мо за кожною позикою , окремими кредитами і строками погашення.

  • Для обліку нарахованих у звітному періоді відсотків використовується рахунок 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками».

За дебетом цього рахунка відображається сплата нарахованих відсотків.

Одночасно із визнанням зобов’язань за нарахованими відсотками підприємство визнає фінансові витрати на рахунку 951 «Відсотки за кредит».

Для узагальнення інформації про розрахунки з іншими кредиторами і за іншими операціями, заборгованість за якими не є поточними зобов’язаннями, призначений рахунок 55 «Інші довгострокові зобов’язання» На цьому рахунку відображається відстрочена згідно з законодавством заборгованість за податками, зборами, фінансова допомога на поворотній основі. На дебеті рахунку відображається погашення довгострокового зобов’язання, а на кредиті збільшення довгострокового зобов’язання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]