Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
novy_konspekt_4_GG.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
996.86 Кб
Скачать

4. Облікова політика підприємства

Визначення терміну «облікова політика» дане в ст.1 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99р. №996-XIV і в п.3 П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99р. №87 (далі — П(С)БО 1): «Облікова політика — це сукупність принципів, методів і процедур, використовуваних підприємством для складання і представлення фінансової звітності».

В обліковій політиці підприємства повинні бути відображені всі принципові питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві.

Згідно з П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» для складання фінансової звітності в обліковій політиці підприємства необхідно визначити межу істотності, яка для кожного підприємства може бути різною залежно від обсягів його продаж і складати, наприклад, 100, 500, 1000 грн.

Крім того, в обліковій політиці підприємства повинні бути відтворені:

  1. метод вибуття запасів (із встановлених П(С)БО 9).

  2. одиницею запасів є їхнє найменування або однорідна група (вид).

  3. методи визначення величини резерву сумнівних боргів.

  4. метод амортизації основних засобів.

  5. величина вартісного критерію приналежності матеріального активу до малоцінного необоротного (згідно п.5.1 П(С)БО 7 «Основні засоби»).

  6. методи амортизації і діапазон термінів корисного використання нематеріальних активів.

  7. методи оцінки ступеня завершеності операції по наданню послуг;

  8. порядок формування резервів для забезпечення майбутніх витрат і платежів;

  9. застосування (або незастосування) бухгалтерських рахунків класу 8 для узагальнення інформації про витрати по елементах.

Облікова політика підприємства і її зміни повинні бути розкриті в примітках до фінансових звітів. Ця вимога ще раз вказує на важливість формування облікової політики, тому що примітки є одним з елементів фінансової звітності підприємства.

5.Посадова інструкція бухгалтера, адміністратора готелю

Очолює роботу бухгалтерії головний бухгалтер, він призначається на посаду і звільняється власником (керівником) підприємства.

Завдання, функції, права, обов’язки і відповідальність головного бухгалтера встановлені в Законі України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Права:

-встановлення службових обов’язків для працівників бухгалтерії та контроль за їх виконанням;

-призначення, звільнення, переміщення робітників бухгалтерії за погодженням власника (керівника) підприємства;

-підготовка пропозицій по заохоченню та по зниженню премій обліковим працівникам;

-контроль своїм підписом грошовим і розрахункових документів, кредитних зобов’язань;

-вимога дотримання всіма працівниками підприємства встановленого порядку приймання, зберігання і витрачання матеріальних та грошових цінностей, належного документального оформлення руху цих цінностей.

Обов’язки:

-організація контролю за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

-забезпечення дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

-участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжок і псування активів підприємства;

-забезпечення перевірки стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях підприємства;

– забезпечення своєчасності розрахунків з бюджетом, кредиторами.

Коло обов’язків працівників служб готелю, виконувані ними функції, завдання та вимоги до них зазначаються у посадових інструкціях персоналу (для керівників середньої ланки складаються посадові обов’язки). При їх створенні враховується також специфіка готельного підприємства.

Схема посадової інструкції включає: загальні положення (структура підпорядкованості та місце посадової особи у загальній організаційній структурі підприємства, деякі загальні вимоги); обов’язки працівника; його права; кваліфікаційні вимоги (освіта, стаж роботи). У деяких інструкціях зазначається також форма відповідальності – адміністративної, матеріальної – працівника перед готелем. При укладанні посадових інструкцій використовують типові інструкції, які розробляються державними органами управління галуззю- ЖКГ, готельного господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]