Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Молекулярна фізика.лабораторний практикум.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
13.36 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

  1. Зволожити водою тканину 2 першого термометра.

  2. Ключ 5 вентилятора психрометра повернути за годинниковою стрілкою на п’ять–шість обертів і спостерігати за показами сухого і вологого термометрів. Коли настане термодинамічна рівновага, записати ці покази в таблицю.

  3. Повторити експеримент ще двічі через 8–10 хв. Отримані значення B і C усереднити. Розрахувати t°=t°CB.

  4. За отриманими в експерименті значеннями  і C обчислити відносну вологість повітря f. Шукане значення f визначають на перетині горизонтального рядка психрометричної таблиці, який відповідає C , і вертикального стовпця, який відповідає .

  5. За таблицею „Тиск і густина насиченої водяної пари при різних температурах” визначити PH і PHB, які відповідають температурам C і B. Визначити атмосферний тиск P0 за показами барометра. Результати записати в таблицю:

Номер

за пор.

t°C,

°C

t°C,°C

B,

°C

B,°C

PH,

мм.

рт.ст

PH,

мм.

рт.ст

PHB,

мм.

рт.ст

PHB,

мм.

рт.ст

f,

%

f,

%

1

….

C.з.

6. Розрахувати за формулою (4) тиск водяної пари в повітрі за умов виконаного експерименту (аналог абсолютної вологості).

7. Обчислити за формулою (2) сталу психрометра .

8. Похибки PH, PHB і f обчислити за середнім арифметичним кількості вимірювань, а P0 – як похибку приладу.

  1. Абсолютні похибки вимірювань обчислити за формулами

;

.

10. Записати кінцевий результат експерименту у вигляді

f =f  f, Ef =…%;

 =  , E =…%;

P =P  P, EP =…%.

Контрольні запитання

  1. Яку пару називають насиченою і як залежить її тиск від температури рідини?

  2. Дайте означення абсолютної і відносної вологості повітря.

  3. Що таке точка роси?

  4. Яке рівняння описує стан насиченої пари? Запишіть його.

  5. Як змінюється внутрішня енергія рідини в процесі випаровування?

  6. Які чинники впливають на різницю показів сухого і вологого термометрів?

  7. Від чого залежить швидкість випаровування рідини? Чому покази сухого термометра більші, ніж покази вологого? Чи завжди виконується це співвідношення?

Лабораторна робота № 215. Дослідження критичного стану речовини

Завдання: визначити критичну температуру ефіру.

Приладдя: установка для дослідження критичного стану речовини ампула з ефіром.

Теоретичний матеріал, який необхідно засвоїти під час підготовки до виконання роботи: ідеальний і реальний гази; рівняння Ван-дер-Ваальса; ізотерми ідеального та реального газів, метастабільні стани; критичний стан речовини, критичні параметри та їхнє виведення з рівняння стану; зрідження газів; фазові переходи.

Література:

1) § 17.1–17.3, с. 326–336; § 17.5, c. 341–344;

2) § 17.2–17.5, c. 56–62;

3) § 64–66, с. 203–210.

4) § 60–65, с. 103–111.

О

Рис. 18

пис установки.
Установка для дослідження критичного стану речовини (рис. 17) складається з електричного нагрівника 1, призначеного для нагрі-вання ампули з ефіром 4, який живиться напругою 220 В через вимикач 6. Ам-пула р

Рис. 17

озміщена безпосередньо над нагрівником і перебуває в контакті зі спаєм термопари 3. Термопара 3 разом із потенціометром 5 утворюють елек-тричний термометр, який вимірює температуру ампули 4. Під час повільного нагрівання температура ампули з достатньою точністю відповідає температурі ефіру. Ампула з ефіром, нагрівник і термопара розміщені в захисному корпусі 2.

Ідея роботи та виведення робочої формули. Теоретичною основою дослідження критичного стану речовини є рівняння стану реального газу – рівняння Ван-дер-Ваальса. Для одного моля (кіломоля) реального газу це рівняння записують так:

, (1)

де P, V i Т – відповідно, тиск, об’єм і температура одного моля газу; а і b – поправки Ван-дер-Ваальса на внутрішній тиск і власний об’єм усіх молекул газу; R – універсальна газова стала.

Для різних газів поправки а і b різні за значенням. На рис. 18 показані ізотерми реального газу для різних значень температур. Суцільні криві відповідають експериментальним, а криві з штрих-пунктирними ділянками ВВ1СС1 – теоретичним ізотермам. З графіків видно, що з підвищенням температури горизонтальна ділянка ізотерми ВС, яка відповідає двофазовому стану речовини (рідина + насичена пара), зменшується, стягуючись за критичної температури ТK в точку, і дві фази речовини стають нерозрізнюваними. Цій точці відповідають параметри ТK, PK, VK, які визначають критичний стан речовини. Критичні параметри речовини ТK, PK, VK можна визначити, розв’язавши рівняння (1):

. (2)

Критична температура – це температура, за якої зникає різниця між рідиною та її насиченою парою. При ТK питома теплота пароутворення і коефіцієнт поверхневого натягу рідини дорівнюють нулю. При Т>ТK речовина може існувати лише в стані газу, який неможливо перевести в рідину шляхом ізотермічного стиску. При Т<ТK речовина може існувати у стані як рідини, так і насиченої пари.

К

Рис. 19

ритичний тиск
– це максимально можливий тиск насиченої пари заданої речовини, а критичний об’єм – максимальне значення об’єму, який може займати речовина в рідкому стані.

У нашому випадку досліджувана речовина перебуває в замкнутому об’ємі (ефір у запаяній скляній ампулі). Над поверхнею ефіру є насичена пара. З підвищенням температури інтенсивність випаровування ефіру збіль-шується, отже, густина пари н також збільшується, а густина рідини р – зменшується (рис. 19). Коли температура досягає критичної, то н=р. Поряд з цим, як зазначено вище, за такої температури =0, тоді межа поділу між рідиною та її насиченою парою зникне.

Отже, експериментально ТK можна визначити шляхом візуального спостереження за зникненням (появою) меніска в запаяній скляній ампулі під час її нагрівання (охолодження). Цей метод, уперше запропонований київським фізиком М. Авенаріусом, застосований у нашій роботі.

Якщо в експерименті виміряти t1C (температуру, при якій зникає меніск в ампулі) і t2C – (температуру, за якої меніск з’являється, якщо ампулу охолоджувати), то ТK можна визначити так:

. (3)

Вираз (3) є робочою формулою лабораторної роботи.