Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
247.81 Кб
Скачать

1.Складові частини (структура) міжнародного договору.

— структуру міжнародного договору. Структура міжнародного договору у Віденських конвенціях не регламентована. Міжнародні договори, як правило, складаються з: преамбули (у ній вказуються цілі укладання даного договору, сторони договору, загальновизнані принципи міжнародного права, на базі яких укладається договір та ін.); основної (центральної) частини (вона включає предмет, об'єкт договору, права й обов'язки сторін за договором, умови і засоби виконання договірних зобов'язань); заключної частини (у ній встановлюються умови вступу договору в силу, термін його дії, порядок припинення дії, порядок продовження терміну дії і т.п.). Іноді договори супроводжуються додатками, у яких містяться норми, що пояснюють основний текст, правила процедури вирішення спорів, схеми, карти і т.д.

Слід мати на увазі, що всі частини договору мають однакову юридичну чинність і застосовуються з урахуванням кожної із них.

Договір може ділитися на статті, параграфи; договори великого обсягу можуть підрозділятися на розділи (частини), що або іменують або нумерують, іноді використовують нумерацію і найменування розділів одночасно;

2.Депозитарій міжнародного договору

Депозитарій - держава, міжнародна організація або її головна

виконавча посадова особа, якій здається на зберігання оригінал

міжнародного договору і яка виконує стосовно цього договору

функції, передбачені міжнародним правом;(ЗУ Про міжнародні договори України від 29.06.2004)

Такими функціями є зберігання самого договору, додатків до нього, ратифікаційних грамот, повідомлення учасників про кількість зданих ратифікаційних грамот і про набрання договором чинності, коли ця кількість досягне встановленого числа. Депозитарій видає заінтересованим сторонам необхідні їм копії самого договору і додатків до нього, повідомляє про приєднання тощо.

3.Поняття міжнародного договору. Класифікація міжн. Договорів.

Міжнародний договір - міжнародна угода, укладена між державами в письмовій формі і регульована міжнародним правом, незалежно від того, чи викладена така угода в одному документі, двох чи кількох зв'язаних між собою документах, а також незалежно від її конкретного найменування. (Віденська конвенція про право міжнародних договорів вiд 23.05.1969)

- За загальним правилом міжнародні договори укладаються в письмовій формі. Міжнародні договори в усній формі (так звані джентльменські угоди) є винятковими.

- За об’єктами регулювання договори поділяються на політичні, економічні, науково-технічні й ін.

- За кількістю учасників міжнародні договори поділяються на двосторонні та багатосторонні

- За характером регулювання міжнародні договори можуть бути універсальними (загальними) та регіональними.

- За можливістю приєднання інших держав – закриті, напіввідкриті та відкриті. Якщо до міжнародного договору мають можливість приєднатися всі заінтересовані держави, він зветься відкритим. Якщо до договору можна приєднатися тільки за згодою його учасників, це напіввідкритий договір. У закритому договорі беруть участь тільки держави, що його уклали.

- Залежно від того, які органи представляють державу в міжнародних відносинах, розрізняють міждержавні договори (укладаються на вищому рівні та від імені держави), міжурядові (від імені уряду) та міжвідомчі (від імені міністерств і відомств).