Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
247.81 Кб
Скачать

61. Юридична природа та юридична сила рішень міжнародної організації. Рада Безпеки оон.

В науці міжнародного права і практиці міжнародних організацій не вироблено загальноприйнятого поняття “постанови міжнародних організацій”, не розроблені загальні критерії, яким повинні відповідати ті чи інші їх види.

Це без сумніву ускладнює аналіз юридичної сили постанов (рішень). В такому випадку треба керуватися положеннями статуту (або установчих документів організації, а не виходити із загальновживаного значення терміну. Різні органи однієї і тієї ж організації можуть приймати постанови (рішення) однакові за своєю назвою. Зокрема, це має місце і в ОБСЄ.

Таким чином, аналіз юридичної сили рішень міжнародної організації презюмує вивчення не тільки загальнотеоретичних аспектів даного питання, але перш за все конкретно-правове дослідження відповідних положень установчого акту (документів) організації і її рішень.

Рада Безпеки ООН

Згідно зі Статутом ООН, Рада Безпеки несе основну відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки. Робота РБ ООН організується на безперервній роботі. Для цього кожний з її членів повинен бути завжди представлений у Центральних установах ООН.

До складу Ради входять 15 членів. З них – п’ять постійних (Китай, Російська Федерація, Велика Британія, США і Франція), а також 10 членів, які обираються Генеральною Асамблеєю на дворічний термін.

Кожен член Ради має один голос. Рішення з питань процедури вважаються прийнятими, коли за них подані голоси не менше 9 з 15 членів. Для прийняття рішень з питань по суті необхідна згода дев'яти членів, включаючи обов’язковий консенсус серед п’яти постійних. Це - правило "одностайності великих держав", яке ще часто називається "правом вето". Відповідно до Статуту, всі члени ООН мають виконувати рішення Ради Безпеки.

62. Поняття міжнародної міждержавної організації.

Міжнародна (міждержавна) організація — де об'єднання держав, створене на основі міжнародного договору для виконання певних цілей, що має систему постійно діючих органів, які володіють міжнародною правосуб'єктністю, й засноване відповідно до міжнародного права.

63. Міжнародний Суд оон

Міжнародний Суд є головним судовим органом Організації Об'єднаних Націй. Місцем знаходження Суду є Палац Націй у Гаазі (Нідерланди).

Суд розпочав працювати в 1946 році, замінивши Постійну Палату Міжнародного Правосуддя, яка функціонувала в Палаці Націй з 1922 року. МС ООН діє відповідно до Статуту, який є невід'ємною частиною Статуту ООН.

Функції Суду

На Суд покладена подвійна функція: вирішення у відповідності з міжнародним правом юридичних суперечок, переданих на його розгляд державами, а також винесення консультативних вироків з юридичних питань, переданих йому належним чином уповноваженими міжнародними органами й установами.

Склад

Суд складається з 15-ти суддів, які обираються на дев'ятирічний термін Генеральною Асамблеєю і Радою Безпеки ООН, що засідають незалежно одна від іншої. У складі МС не може бути двох громадян однієї держави. Кожні три роки проводяться вибори третини суддів, але судді, які вибувають, можуть бути переобрані. Члени Суду не можуть бути представниками своїх урядів, вони є незалежними суддями.

Судді мають задовольняти вимоги своїх країн щодо призначення на вищі судові посади, або вони повинні бути юристами з визнаним авторитетом у сфері міжнародного права. Склад Суду також повинен забезпечити представництво найголовніших форм цивілізації і основних правових систем світу.

МС ООН не залучає до розгляду суперечок суддю, який перебуває у громадянстві держави-учасниці суперечки. В такому разі ця держава може призначити для розгляду справи іншу особу в якості судді ad hoc.