Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Музеї.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать

I. Музей книги і друкарства України( до липня 2000 року – Державний музей книги і друкарства України)

Cтворений 1972 р., у Міжнародний рік книги, що відзначався за рішенням ЮНЕСКО. Знаходиться музей на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника у будинку колишньої лаврської друкарні, заснованої архімандритом Єлисеєм Плетенецьким, яка безперервно працювала понад 300 років (початок XVII ст. - 20-і роки XX ст.). 

Загальна експозиційна площа музею - 930 кв.м (три зали стаціонарної експозиції і два виставкові - площею близькою 300 кв.м).       Діюча експозиція складається з розділів:       1. Рукописна книга і стародруки.       2. Книга і друкарство другої половини XVIII-XIX ст.       3. Книга і друкарство XX ст.       4. Книга як предмет матеріальної культури.       У музеї зібрані багаті скарби книжкової культури українського народу (бл. 56 тис. одиниць зберігання). Експозиція висвітлює історію вітчизняної книги і книжкової справи від часів Київської Русі і до наших днів; розповідає про створення писемності у східних слов'ян, про рукописну книгу X-XVI ст., про зародження друкарства в Європі, початок і розвиток кириличного книгодрукування, про видавничу діяльність Івана Федорова та про інших видатних творців української книги XVI-XVIII ст. Експонуються стародруки, автори яких Петро Могила, Інокентій Гізель, Іоаникій Галятовський, Йосип Тризна, Лазар Баранович, Туптало (Дмитро Ростовський), Євгеній Болховітінов - відомі церковні і культурно-освітні діячі XVII-XIX ст. Висвітлено визначну роль Києво-Печерської, Львівської, Острозької, Унівської, Чернігівської друкарень в історії друкарства України, в справі піднесення духовного, культурного і освітнього рівня народу, його національної самосвідомості.       Представлені видання XIX-XX ст. з різних галузей знань: художня, наукова, технічна, навчальна, мистецтвознавча, дитяча, періодика, книжкова графіка, документи, книгознавчі матеріали, зразки друкарської, поліграфічної техніки, паперу, шрифтів, а також книги з автографами відомих письменників, учених, видавців, митців, суспільно-політичних і культурних діячів тощо.       Можна ознайомитися із своєрідним художнім оформленням книжок багатьма талановитими митцями минулого і сучасності, оглянути книги, оздоблені карбуванням по золоту, сріблу, в оправах із шкіри, оксамиту, з фініфтевими прикрасами. Показано розвиток історичних форм книги, її архітектоніку. Експонуються видання, відзначені високими нагородами, мініатюрні книжки, видавничі марки, документи і матеріали самвидаву, видання української діаспори в багатьох країнах світу (Австралія, Аргентина, Канада, США та ін.).       У музеї демонструються періодичні виставки, відбуваються творчі зустрічі, оглядові і тематичні екскурсії, лекції. Матеріали про життя і діяльність музею систематично публікуються в пресі (газетах, журналах, збірниках), звучать на радіо, висвітлюються по телебаченню.  Музей книги і друкарства «Русалка Дністровая»

Музей створено у пам'ятці архітектури ХVІІІ ст. - дзвіниці Святодухівської церкви,на якій є унікальний годинник,встановлений у XVII ст. гетьманом Іваном Виговським у Скиті Манявському, і перевезений до Святодухівської Дзвіниці у XVIII ст.  Експонати музею висвітлюють громадську, дослідницьку, літературну, видавничу діяльність Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича та Якова Головацького, засновників гуртка «Руська Трійця». В музеї представлені документи, які розповідають про укладання збірки «Русалка Дністрова», умови видання, тираж та його долю. Особливий інтерес становлять рідкісні видання альманаху: 1837р. - у Будимі, 1910 - у Тернополі, 1987 - Києві, а також «Родовідне дерево» Маркіяна Шашкевича.

ІII. Музей мистецтва давньої української книги

Музей мистецтва давньої української книги — книгознавчий музей і дослідницький центр у Львові, самостійний відділ Львівської галереї мистецтв.

Історія музею

Музей був відкритий за назвою Музей імені Івана Федорова в 1976 році в приміщеннях колишнього Онуфрієвського монастиря, у якому було поховано українського першодрукаря, засновника постійного книгодрукування на Україні -  Івана Федорова. В 1990 році музей був виселений із цього приміщення, у зв'язку з передачею монастиря ордену Василіан, і всі його експонати зберігалися в підвалах Львівської картинної галереї. В 1997 році музей одержав корпус поруч з палацом Потоцьких.

Серед експонатів зустрічаються рукописні книги й стародруки, українські видання ХІХ-ХХ ст., книжкова ілюстрація й екслібрис, педагогічна література. З 1978 року музей проводить міжнародну наукову конференцію по історії рукописної й стародрукованої книги — Федорівський семінар у Львові .

Експозиція музею складається із чотирьох залів: дві перші зали постійної експозиції розповідають про руські книги XV—XVIIІ ст., тут є рукописи та інкунабули, першодруковані книги, експозиція висвітлює історію друкарень, що існували на території України. Серед експонатів є книги Швайпольта Фіоля й Франциска Скорини, Вузькошрифтове Євангеліє, Апостол, Буквар і Острозька Біблія Івана Федорова, Требник Петра Могили, гравюри майстрів XVII—XVIII століть — Іллі, Діонісія Сенкевича, Никодима Зубрицкого, Євстасія Завадівського й багатьох інших. Виставлена гравюрна карта Галичини й Буковини, робота над створенням якої тривала протягом 20 - ти років (з 1772 до 1792), зразки стародавньої народної гравюри, оклади напрестольних Євангелій.

Третя зала відтворює інтер'єр середньовічної друкарні із друкарським верстатом і палітурним пресом XVII століття, які були конфісковані в друкарні Ставропігійського інституту. Ці поліграфічні верстати першої половини XVII століття — залишились в одному екземплярі саме тут. У збірці музею перебувають також верстати для офортів і літографії .

У виставковій залі музею експонуються книгознавчі й художні виставки.

Перед музеєм (спочатку, в 1971 році — біля церкви святого Онуфрія) встановлений пам'ятник першодрукарям (дипломна робота львівського скульптора Анатолія Галяна, випускника Львівського інституту ужиткового й декоративного мистецтва). Це тематична трифігурна композиція — друкар і підмайстри.