Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Музеї.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать

Музей книги в Луцьку

Музей розміщений на території Луцького замку. В експозиції музею представлено книги ХVII-ХХ століть. Гордістю музею є Службове Євангеліє, видане у Львові 1644 року, та двохтомний «Требник» митрополита Петра Могили, виданий 1646 року. Крім того, тут можна побачити реконструйовані старовинні друкарські верстати, один з них ХV століття.

Музей Велесової Книги

       Заснований при Центрі Української культури “Світовид”. Тут зібрані різні видання Велесової Книги як вітчизняні, так і зарубіжні, а також статті та дослідження про цю давню пам’ятку нашої Рідної Віри. Серед них — праці Професора Володимира Шаяна, Ярослава Оріона, Галини Лозко, Бориса Яценка та ін. Цінним джерелом для дослідників Велесової Книги є збірка копій дощечок Юрія Миролюбова (у 7-ми томах). Крім наукової літератури, у музей представлена художня колекція митця Сергія Танадайчука, яка ілюструє Велесову Книгу зображеннями Богів та релігійних сюжетів. У світі відомий тип культурних установ "музей однієї книги", однак наші державні чиновники ще не зрозуміли важливість цієї справи.           Музей проіснував два роки на масиві Відрадному міста Києва і в 1998 році був ліквідований Жовтневою Держадміністрацією. Фонди Музею зберігаються у засновника музею — Галини Лозко.          Нині готовий до видання переклад і теологічний коментар Велесової Книги. 

Музей однієї книги Історії Русів

Цей історико-філософський твір заслуговує особливої уваги, тому і подалась ідея створення музею цієї книги (поки що сайт),  де є зібрані  матеріали та артефакти, що зазначають її існування у культурному контексті своєї епохи, а також  дослідження її впливу на нашу сучасність.

Доки існує український етнос, ця книга буде нагадувати світу про невмируще буття народу, який, можна сказати вперше, так яскраво і талановито розповів про себе.

Фундатори музею, його співробітники та спонсори дякують за увагу до їхнього проекту та запрошують усіх охочих стати його активними учасниками. Музей поступово, набуває структурної та функціональної визначеності, але змістовне наповнення тематичних рубрик без читацької  активної участі може затягнутися на довгі роки. 

       Закликають всіх небайдужих до нашої історії, літератури, культури надсилати віднайдені ними портрети, відгуки про "Історію Русів" тощо. Надіслані матеріали будуть виставлятися на віртуальних стендах із зазначенням інформації про людину, яка надала експонат. Особливі сподівання на активність молодих науковців, викладачів, студентів та школярів .