Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль2 (шпори6,7,8).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
34.92 Кб
Скачать

6.1 Стратегія товару – це вибір, визначення і дизайн товарів.

Мета стратегії товару – це забезпечення конкурентної переваги для товару. Слід зазначити, що вибір товару є фундаментальним рішенням, що має значення для всіх інших рішень ОМ. Існує п'ять факторів, що визначають можливість створення нового товару.

1. Економічні зміни, наприклад зміна цін.

2. Соціологічні і демографічні зміни, наприклад збільшення чисельності населення на планеті і т.д.

3. Технологічні зміни створення нових видів товарів і послуг.

4. Політичні зміни – нові торгові відносини, тарифи.

5. Інші зміни, що приводять до зміни попиту на ринку.

6.2 Життєвий цикл товару.

Життєвий цикл товару - визначений період часу, що відбиває основні етапи розвитку товару з моменту його розробки до виводу з ринку.

В економічній практиці доцільно життєвий цикл товару розділяти на 4 фази: – впровадження; – ріст; – зрілість; – спад.

На ранніх стадіях життєвого циклу товар виробляється у відносно невеликих кількостях, і його дизайн і характеристики постійно змінюються.

Оскільки в продукт напевно будуть внесені зміни, і обсяги реалізації не прогнозовані, то від операційної функції потрібна значна гнучкість.

На стадіях пізнього росту і зрілості продукт і його ринок відносно стабільні, і вся увага звертається на займану ним частку ринку: тут від операцій потрібна тільки висока якість.

Незалежно від продажів задача операційного менеджменту наступна: розробити систему, що може представити товари на ринку досить успішно.

На етапі спаду задача операційного менеджменту зводиться до зняття з виробництва старих товарів, заміна їх новими.

Залежність між збутом товару з витратами і прибутком має вид:

Звичайно фірма має від'ємний потік готівки, поки товар розробляється, коли вже товар вийшов на ринок, ці втрати відновлюються.

Звичайно процес проектування продукту йде в наступній послідовності: аналіз потреб ринку; специфікація; концептуальний (ескізний) проект; робочий проект; виробництво; продаж.

Залежність стадій розробки від кумулятивних витрат показує, що різкий ріст витрат відбувається в момент реального споживання ресурсів – після затвердження робочого проекту.

Практично, в основі розробки кожного товару лежить команда розроблювачів від інженера до маркетолога. І від роботи команди залежить успіх товару.

Визначення і документування товару.

В основі документування товару лежить його специфікація: -за ДСТ України; -відповідно до закордонних стандартів.

При документуванні товару використовуються документи: робоче креслення; специфікація матеріалів, деталей, вузлів; складальне креслення; схематичне зображення товару (структурні, принципові, монтажні схеми); техніко-економічні характеристики товару.

6.4 Технологія комп'ютерного проектування і виробництва.

Конструювання товару удосконалилося завдяки використанню комп'ютерного проектування (CAD).

Проектувальник використовує пакет програм і дисплей комп'ютера як креслярську дошку, де формуються креслення деталі.

Комп'ютерне виробництво (САМ). CAD технології адаптовані до умов виробництва деталі, визначають необхідні режими обробки виробу, записують маршрут обробки у вигляді кодових сигналів, наприклад для верстатів із ЧПУ.

Такі системи одержали назву CAD/САМ-системи. Системи Match CAD, АUTO CAD одержали широке поширення.

Перевага CAD/CAM систем. Якість товару. CAD система забезпечує можливість проектувальнику перевірити більше альтернатив проблем і небезпек. Короткий час проектування. Час зменшується за рахунок стандартизації типових вузлів у програмі. Зниження виробничих витрат. Більш ефективне використання людських ресурсів, поліпшена графічна частина проекту забезпечують більш швидке впровадження проектів, знижують витрати. Використання групової технології. Доступність бази даних. Кожен хто вміє робити на комп'ютері, може тією чи іншою мірою освоїти CAD/CAM системи. Новий ряд можливостей. Наприклад об'ємне зображення об'єкта, кольори, розміри і т.д.