Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
631.81 Кб
Скачать

Тема 3. Підходи, методи дослідження гендерних характеристик особистості.

Кількісні підходи в дослідженні гендеру: опитування, тестування, експериментальні та кореляційні дослідження. Якісні підходи в дослідженні гендеру. Аналіз візуальних репрезентацій гендеру. Аналіз невербальних комунікацій. Дискурс-аналіз. Наративний аналіз. Аналіз особистих спогадів і повсякденних уявлень). Аналіз текстів. Створення гендерного портрету особистості. Опитувальник гендерних ролей С.Бем. Порівняльний аналіз даних, отриманих за опитувальником С.Бем і гендерних шкал в опитувальниках MMPI и 16 PF. Малюнковий тест “Людина” в гендерній перспективі аналізу. Методика дослідження гендерних стереотипів у ЗМІ.

Змістовий модуль 2. Психологія статевих і гендерних відмінностей.

Тема 4. Антропометричні виміри різностатевості.

Підходи до вивчення статевих відмінностей з позицій біології. Медичні та біологічні дані про відмінності та схожість організмів чоловіка та жінки. Відмінності в довготривалості життя та захворюваннях. Теорія гормональних відмінностей (вплив пренатального тестостерону на формування жіночого/чоловічого типу поведінки). Схожість та відмінності вищої психічної діяльності, емоційної та інтелектуальної сфери. Дані про латералізацію головного мозку.

Пояснення гендерних відмінностей з позицій еволюційної психології та культурологічного підходу. Гендер як соціально-біологічна характеристика людини. Погляди В.А.Геодакяна про роль статей у передаванні та перетворенні генетичної інформації. І. Кон про обумовленість статевих відмінностей розподілом соціальних ролей. Концепція М. Мід про культурну детермінацію статей.

Тема 5. Психологія гендерних відносин. Гендерні відмінності у спілкуванні.

Схожість та відмінність вищої психічної діяльності, емоційної та інтелектуальної сфери. Гендер і взаємодія людей (міжгрупова, групова, особистісна). Гендерні характеристики впливу. Гендерна варіативність мовленнєвої поведінки. Гендер і невербальні засоби спілкування. Особливості моральної свідомості у чоловіків і жінок. Гендерні конфлікти.

Змістовий модуль 3. Особливості гендерного становлення особистості в онтогенезі.

Тема 6. Гендерна ідентичність особистості. Гендерні характеристики особистості на різних етапах розвитку.

Психосексуальний розвиток. Основні етапи психосексуального розвитку.

Місце й роль гендерної ідентичності в структурі Я-Концепції особистості. Співвідношення гендерної, соціальної й особистісної ідентичностей у структурі Я-Концепції особистості. Гендерна ідентичність як соціальний конструкт (теорія гендерної схеми С. Бем). Роль соціалізації в процесі формування гендерної ідентичності. Фактори, що обумовлюють гендерну ідентичність: психологічні, соціально-психологічні, соціокультурні. Соціокультурні уявлення про маскулінність-фемінінність, як сукупність психологічних рис і особливостей поведінки, що наповнюють гендерну ідентичність чоловіків і жінок.

Структура гендерної ідентичності. Когнітивні, емоційні й презентаційні складові гендерної ідентичності. Типи гендерної ідентичності: маскулінний, фемінінний, андрогінний, недиференційований. Тип гендерної ідентичності й соціальна поведінка. Вплив гендерної ідентичності на характер міжособистісних відносин. Внутрішньоособистісний конфлікт і гендерна ідентичність.

Особливості гендерної ідентифікації дитини раннього та дошкільного віку. Гендерна ідентифікація молодшого школяра. Гендерне становлення підлітка та старшокласника.

Специфіка гендерної ідентифікації в дорослому віці.

Змістовий модуль 4. Соціально-психологічні проблеми гендеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]