Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Veretennikova_O.Investuvannya_2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Тема 3: фінансові інвестиції План.

  1. Ринок цінних паперів та його учасники.

  2. Фінансові інструменти ринку цінних паперів.

  3. Стратегія портфельного інвестування.

  4. Фондові біржі.

  5. Напрями розвитку ринку цінних паперів в Україні.

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ТЕРМІНИ:: ЦІННІ ПАПЕРИ, РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ, ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ, ФІНАНСОВІ ІНВЕСТИЦІЇ, ПОРТФЕЛЬНЕ ІНВЕСТУВАННЯ, СТРАТЕГІЯ ПОРТФЕЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ, ДИВЕРСИФІКАЦІЯ, ФОНДОВА БІРЖА

Література: 6, 12, 17, 43, 47, 72, 83, 92, 94.

  1. Ринок цінних паперів та його учасники.

Спрямованість інвестиційної діяльності українських інвесторів останнім часом усе більше орієнтується на фінансовий ринок.

Ринок цінних паперів – частина фінансового ринку країни, де обертаються специфічні фінансові інструменти – цінні папери. Ринок цінних паперів являє собою досить розгалужену сукупність суспільних відносин, включаючи їх державне та інституційно-правове регулювання. Він призначений для акумулювання капіталу з наступним його перерозподілом у вигляді інвестицій у виробничу і соціальну сферу шляхом випуску, придбання і вільного розпорядження цінними паперами їх власниками.

Класифікація рикну цінних паперів приведена на рис. 3.1.

За регіональною ознакою ринки цінних паперів поділяються на національні та міжнародні. У випадку України національним ринком цінних паперів вважаються первинний і вторинний ринок, на якому укладаються угоди купівлі-продажу цінних паперів українських емітентів. Міжнародним ринком називаються ринки країн, на яких знаходяться в обігу цінні папери, випущені іноземними емітентами.

Первинний ринок цінних паперів – це ринок, що обслуговує випуск і первинне розміщення цінних паперів. На такому ринку учасниками завжди виступають інвестори та емітенти.

Вторинний ринок є ринком, де відбувається купівля – продаж раніше випущених цінних паперів. Дохід від продажу цінних паперів на цьому ринку належить не емітенту, як це має місце на первинному ринку, а власникам, які виступають на вторинному ринку в ролі продавців.

До вторинного ринку належать біржовий та позабіржовий ринки цінних паперів, інакше кажучи організований та неорганізований.

Біржовий ринок – це сфера обігу цінних паперів, не допущених до котирування на фондовій біржі.

Рис.3.1. Види ринку цінних паперів.

Позабіржовий ринок – це сфера обігу цінних паперів, не допущених до котирування на фондовій біржі.

Для функціонування цивілізованого ринку цінних паперів мають бути дотримані принципи:

  • прозорості, що передбачає доступність для кожного суб’єкту ринку цінних паперів інформації щодо прояву дії всіх економічних законів його розвитку і наслідків цього прояву;

  • відкритості, тобто рівних можливостей щодо виходу на ринок цінних паперів всіх бажаючих;

  • упорядкованості функціонування відповідно діючих економічних законів як у державі в цілому, так і в межах самого ринку цінних паперів;

  • конкурентності, тобто законної конкурентної боротьби всіх учасників інвестиційних відносин за ресурси, дефіцит яких є каталізатором не тільки протиріч і суперечок між суб’єктами інвестиційного ринку, але й генерації новітніх технологій, ідей, методів роботи, притаманних сучасним умовам інвестиційного розвитку.

В реалізації усіх принципів приймають участь різні учасники, функції яких визначаються завданнями їх діяльності. Виходячи з форм укладання угод на ринку, його учасники поділяються на три групи:

- індивідуальні учасники – це фізичні особи (громадяни даної країни, іноземні громадяни, особи без громадянства);

- інституційні учасники – юридичні особи, які не є органами державно-правового регулювання і характеризуються організаційною єдністю, наявністю розрахункового рахунку в банку, можливість вступати від свого імені у відносини з приводу цінних паперів. В якості інститутів звичайно виступають підприємства, організації, установи, товариства, компанії, фонди, корпорації тощо;

- органи державно-правового регулювання – органи законодавчої, виконавчої та судової влади, а також державні органи, що підпорядковані законодавчій владі.

В залежності від характеру діяльності учасники ринку цінних паперів поділяються на:

- основних (інвестори, емітенти, фінансові посередники);

Інвесторами на ринку цінних паперів вважають фізичних і юридичних осіб, які вкладають кошти, майно, майнові та немайнові права, у тому числі інтелектуальну власність, у цінні папери. В Україні інвесторами не можуть бути органи державної влади та управління та органами місцевого самоврядування. На ринку цінних паперів інвесторів прийнято поділяти на індивідуальних та інституційних.

Емітентами цінних паперів є юридичні та фізичні особи, які від свого імені випускають цінні папери і зобов’язуються виконувати обов’язки, що випливають з умов їх випуску.

Фінансовими посередниками на ринку цінних паперів є юридичні особи, діяльність яких тісно пов’язана з наданням професійних послуг щодо опосередкування діяльності на фондовому ринку емітентів і інвесторів. Посередники повинні мати ліцензію на здійснення посередницької діяльності. У більшості випадків іони надають брокерські, дилерські та андеррайтерські послуги.

- інфраструктурних (реєстратори, зберігачі, депозитарії, клірингово-розрахункові установи).

Інфраструктурними учасниками фондового ринку виступають юридичні особи, які виконують такі основні види професійної діяльності з інструментами фондового ринку: організація торгівлі на ринку цінними паперами, депозитарна діяльність, розрахунково-клірингова діяльність, діяльність з управління цінними паперами, діяльність з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, консультаційна та аудиторська діяльність тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]