Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Veretennikova_O.Investuvannya_2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

7.4. Техніко-економічне обґрунтування інвестиційних проектів.

Прийняття вірного рішення щодо реалізації інвестиційного проекту потребує проведення техніко-економічного обґрунтування (далі – ТЕО), яке відображає усі етапи інвестування від вибору проекту з числа альтернативних до моменту отримання прибутку.

Метою ТЕО є з’ясування технічної можливості і економічної необхідності конкретного інвестиційного проекту. ТЕО здійснюється за певною схемою, у які можна виділити наступні напрямки (рис. 7.3.):

  1. Основна ідея проекту.

На цьому етапі розглядається відповідність інвестиційного проекту загальній стратегії розвитку підприємства, вказуються головні відомості про проект, визначаються основні цілі його реалізації, сутність і вартість проведених передінвестиційних досліджень тощо.

  1. Аналіз ринку, стратегія маркетингу.

При проведенні даного етапу ТЕО оцінюються можливості збуту, конкурентне середовище, проводиться загальноекономічний аналіз, досліджується ринок, розроблюється перспективна програма продажу, номенклатура і асортимент продукції, цінова політика.

Рис. 7.3 – Основні напрямки проведення ТЕО інвестиційного проекту

  1. Сировина, матеріали та комплектуючі вироби.

Даний етап ТЕО проекту передбачає визначення потреби у сировині, матеріалах, комплектуючих виробах, аналіз існуючого і потенційного становища з поставками матеріальних ресурсів, визначення їх доступності та розробку стратегії поставок, витрат на матеріали та комплектуючі вироби.

  1. Місцезнаходження і навколишнє середовище.

Проведення даного етапу характеризується аналізом місцезнаходження з урахуванням технологічних, кліматичних, соціальних, екологічних і інших факторів. При цьому розглядається радіус збуту продукції (надання послуг), розміщення постачальників матеріальних ресурсів, привабливість регіону для інвесторів з позиції розвитку інфраструктури, наявність трудових ресурсів тощо.

  1. Інженерно-технологічна частина.

Здійснення даного етапу ТЕО проекту передбачає визначення виробничої програми і потужності, вибір технологій, специфікації устаткування, розробку конструкторської документації, визначення норм витрат сировини, матеріалів, енергоресурсів тощо.

  1. Організаційні і накладні витрати.

На даному етапі проводиться визначення організаційної схеми управління та накладних витрат, що передбачаються протягом реалізації проекту.

  1. Трудові ресурси (персонал).

На цьому етапі визначається потреба в робочій силі, умови оплати праці, розроблюються програми підготовки і перепідготовки кадрів, оцінюються витрати на наймання, підготовку та перепідготовку кадрів.

  1. Планування процесу здійснення проекту.

Даний етап ТЕО інвестиційного проекту передбачає визначення термінів будівництва, монтажу, пусконалагоджувальних робіт, розробку графіку реалізації проекту та здійснення постійного моніторингу витрат на усіх етапах.

  1. Економічна і фінансова оцінка.

На даному етапі проводиться оцінка повних інвестиційних втрат, джерел фінансування, розрахунок показників ефективності інвестиційного проекту тощо. Цей етап ТЕО тісно пов’язаний з усіма іншими етапами. При цьому він має ключове значення для прийняття рішення про інвестиційну привабливість інвестиційного проекту та вибору його з числа альтернативних.

Після проведення необхідних досліджень, що передують прийняттю інвестиційного рішення, складається бізнес-план, максимально компактний за змістом і стандартний за формою документ, в якому викладено головне спрямування інвестиційного проекту та його основні технічні і фінансово-економічні параметри згідно з ТЕО.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]