Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Veretennikova_O.Investuvannya_2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Тема 8: інвестиційне проектування План.

  1. Концепція проекту і його життєвий цикл

  2. Проектний аналіз

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ТЕРМІНИ: ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПРОЕКТ, ПРОЕКТНИЙ АНАЛІЗ, ПРОЕКТНО-КОШТОРИСНА ДОКУМЕНТАЦІЯ, ПРОЕКТУВАННЯ, ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

Література: 39, 40, 54, 72.

1. Концепція проекту і його життєвий цикл.

Проектування є надзвичайно важливим і відповідальним етапом в інвестиційному процесі, оскільки прийняті в проекті технологічні, планувальні та конструктивні рішення дуже важко скоригувати, коли вже розпочався процес освоєння інвестицій.

Зазвичай, проект містить у собі: задум (проблему), засоби його реалізації (шляхи вирішення проблеми) і результати, що мають бути одержані в процесі його реалізації.

У тому випадку, коли результатом реалізації проекту має бути створення фізичних об'єктів (будинків, споруд, виробничих комплексів тощо), визначення проекту може бути конкретизоване таким чином: проект - це система сформульованих цілей, створених чи модернізованих для їхньої реалізації фізичних об'єктів, технологічних процесів; технічної і організаційної документації для них; матеріальних, фінансових, трудових і інших ресурсів, а також управлінських рішень і заходів щодо їхнього виконання.

У ряді сфер об'єкти, що створюються, є настільки складними, що робота над ними здійснюється не в складі проектів, а в складі „програм”, що означає більш складну чи об'ємну задачу, що вимагає більшого часу для свого рішення.

Сучасна інвестиційна політика спрямована на фінансування проектів, що мають мінімальні терміни здійснення і здатних принести максимальний прибуток.

Поняття «інвестиційний проект» вживається в двох випадках:

  • як справа, діяльність, захід, що припускає здійснення комплексу яких-небудь дій, що забезпечують досягнення визначених цілей;

  • як система організаційно-правових і розрахунково-фінансових документів, необхідних для здійснення яких-небудь дій.

Інвестиції можуть охоплювати як повний науково-технічний і виробничий цикл створення продукції (ресурсу, послуги), так і його елементи (стадії).

Розробка інвестиційного проекту може передувати усім іншим технічним елементам інвестиційного процесу, а може відбуватися одночасно з розробкою проектно-кошторисної документації, а в деяких випадках – з проектуванням, фінансуванням і початком будівництва (рис. 8.1).

Виділяють різні види інвестиційних проектів у залежності від їхньої складності, масштабності, тривалості реалізації й ін.

Так, за масштабністю розрізняють, насамперед, малі проекти і мегапроекти.

Малі проекти невеликі за розміром, прості й обмежені обсягами. Приклади типових малих проектів: дослідно-промислові установки, невеликі (часто — у блочно-модульному виконанні) промислові підприємства, модернізація діючих виробництв.

Малі проекти допускають ряд спрощень у процедурі проектування, при формуванні команди проекту (можна просто короткочасно перерозподілити інтелектуальні, трудові і матеріальні ресурси). Для таких проектів можна рекомендувати:

  • призначати одного керуючого (координація повинна здійснюватися однією особою);

  • гнучку організацію команди проекту, що забезпечує взаємозамінність її членів;

Рис. 8.1. Розробка інвестиційного проекту в загальній схемі його організації і впровадження

  • максимально просту форму графіка проекту;

  • чітке знання кожним членом команди своїх задач і обсягів роботи;

  • пуск об'єкта повинні здійснювати ті ж інженери, що починали роботу над проектом.

Мегапроекти — це цільові програми, що містять безліч взаємозалежних проектів, об'єднаних загальною метою, виділеними ресурсами і призначеним для їх виконання часом. Мегапроекти мають декілька відмітних рис:

  • високу вартість;

  • трудомісткість;

  • тривалість реалізації;

  • необхідність участі інших країн і т.д.

В залежності від термінів проекту виділяють довгострокові і короткострокові проекти.

Короткострокові проекти звичайно реалізуються на підприємствах з виробництва новинок різного роду, відбудовних роботах. На таких об'єктах замовник звичайно йде на збільшення остаточної (фактичної) вартості проекту проти первісної, оскільки найбільше він зацікавлений у якнайшвидшому його завершенні.

Для таких проектів рекомендується:

  • покласти всю повноту відповідальності за реалізацію проекту на один підрозділ з наданням йому необхідних повноважень;

  • забезпечити завершення проекту силами тих же фахівців, що його починали;

  • передати (делегувати) частину повноважень із правом рішень від керівника до тих учасників проекту, що керують безпосередньо на місці його реалізації;

  • максимально скоротити звітність, а також усі види погоджень;

  • звести до мінімуму зміни в ході робіт;

  • використовувати графіки тільки з метою контролю;

  • створити і використовувати систему стимулів для учасників проекту (підвищені премії), зовнішніх партнерів (замовлення на майбутнє співробітництво);

Існують так звані бездефектні проекти, де домінуючим фактором є підвищена якість. Звичайно вартість бездефектних проектів дуже висока.

Термін «мультипроекти» (як самостійний різновид проектів) використовують у тих випадках, коли задум замовника проекту відноситься до декількох взаємозалежних проектів.

Мультипроекти включають зміну існуючих чи створення нових організацій і фірм. Мультипроектом вважається виконання безлічі замовлень (проектів) і послуг у рамках виробничої програми фірми, обмеженої її виробничими, фінансовими, тимчасовими можливостями і вимогами замовників.

У якості альтернативних мультипроектам виступають монопроекти, що мають чітко окреслені ресурсні, тимчасові рамки і реалізовані єдиною проектною командою.

Структура будь-якого проекту незалежно від його виду включає технологічну, будівельну й економічну частини.

Технологічна частина містить проектні рішення, що визначають технологію й організацію виробництва товару (продукції, робіт, послуг), характер і види устаткування, рівень механізації й автоматизації праці. У будівельну частину включаються об'ємно-планувальні і конструктивні рішення, а також проект організації будівництва й інші необхідні документи. У цій частині розраховується потреба в будівельних матеріалах, конструкціях і деталях, машинах і устаткуванні, транспортних засобах і робочих кадрах будівництва, по кожному об'єкту встановлюються обсяги будівельно-монтажних робіт, послідовність і терміни їхнього виконання, методи виробництва основних робіт.

Розрахунки, що дозволяють зробити вибір місця будівництва, визначити потужність і структуру підприємства, рівень продуктивності праці його працівників, містяться в економічній частині проекту. В ній улаштовується забезпеченість проектованого підприємства кадрами, сировиною, паливом і енергією, водою, а також визначаються райони збуту, собівартості продукції і т.д. У проекті на основі кошторисів і кошторисно-фінансових розрахунків встановлюється кошторисна вартість будівництва.

Кожен проект незалежно від його складності й обсягу робіт, необхідних для його виконання, проходить у своєму розвитку певні етапи. Проміжок часу між моментом появи проекту і моментом його ліквідації називається життєвим циклом проекту (іноді говорять — проектним циклом).

Життєвий цикл проекту є вихідним поняттям для дослідження проблем фінансування робіт із проекту і прийняття відповідних рішень.

Відповідно до сформованої практики, етапи, через які проходить проект, називають фазами (етапами, стадіями).

У свою чергу кожна виділена фаза (етап) може поділятися на фази (етапи) наступного рівня (підфази, підетапи) і т.д.

Одночасно з укладенням контракту з проектною фірмою аналогічні заходи здійснюються по залученню підрядних будівельних фірм, а також фірм - постачальників устаткування і матеріалів настає фаза реалізації проекту.

Учасники проекту — основний елемент його структури, тому що саме вони забезпечують реалізацію його задуму.

В залежності від типу проекту в його реалізації можуть брати участь від однієї до декількох десятків (іноді — сотень) організацій. У кожної з них свої функції, ступінь участі в проекті і міра відповідальності за його долю.

Головний учасник — замовник — майбутній власник і користувач результатів проекту. Як замовник може виступати як фізична, так і юридична особа. При цьому замовником може бути як одна єдина організація, так і кілька організацій, що об'єднали свої зусилля, інтереси і капітали для реалізації проекту і використання його результатів.

Замовниками (забудовниками) можуть бути інвестори, а також інші фізичні і юридичні особи, уповноважені інвесторами здійснювати реалізацію інвестиційних проектів.

Не менш важлива роль належить інвестору — стороні, що вкладає кошти в проект. Дуже важливо розуміти, що іноді це ще й замовник. Якщо ж інвестор і замовник — не одна й та ж сама особа, інвестор укладає договір із замовником, контролює виконання контрактів і здійснює розрахунки з іншими учасниками проекту.

Проектно-кошторисну документацію розробляють спеціалізовані проектні організації - проектувальники. При цьому відповідальним за виконання всього комплексу цих робіт звичайно є одна організація, що називається генеральним проектувальником. За рубежем найчастіше їх представляють архітектор і інженер.

Архітектор — це особа чи організація, що мають право професійно, на основі відповідним чином оформленої ліцензії виконувати роботу зі створення проектно-кошторисної документації, специфікацій, вимог до проведення торгів і навіть загальне керівництво проектом.

Інженер — це особа чи організація, що має ліцензію на заняття так званим інжинірингом — тобто, комплексом послуг, пов'язаних із процесом виробництва і реалізації продукції проекту. Інжиніринг включає фази планування робіт, інженерного проектування, проведення іспитів, контролю за здачею в експлуатацію.

Матеріально-технічне забезпечення проекту (закупівлі і постачання) забезпечують організації — постачальники, що ми об'єднаємо за назвою постачальник .

Підрядник (генеральний підрядник, субпідрядник) — юридична особа, що несе відповідальність за виконання робіт відповідно до контракту.

Крім того, в міжнародній практиці інвестиційного проектування відомі й інші учасники.

У першу чергу, це фірми і фахівці, що залучаються на контрактних умовах для надання консультаційних послуг іншим учасникам проекту з усіх питань його реалізації (фазам життєвого циклу). Їх узагальнено називають консультантами.

Особливе місце в реалізації проекту займає керівник проекту (у прийнятій на Заході термінології — менеджер чи менеджер проекту). Це — юридична особа, якій замовник (інвестор чи інший учасник проекту) делегує повноваження по керівництву роботами по проекту: плануванню, контролю і координації робіт учасників проекту. Конкретний склад повноважень керівника проекту (проекту-менеджера, менеджера проекту) визначається контрактом із замовником.

Під керівництвом керівника (менеджера) проекту працює команда проекту — специфічна організаційна структура, очолювана керівником проекту і створювана на період здійснення проекту з метою ефективного досягнення його цілей. Склад і функції команди проекту залежать від масштабів, складності й інших характеристик проекту.

Варто згадати ще про ліцензіара — юридичну чи фізичну особу — власника ліцензій і "ноу-хау", що використовуються у проекті. Ліцензіар надає (звичайно на комерційних умовах) право використання в проекті необхідних науково-технічних досягнень.

Завершуючи розгляд функцій основних учасників проекту, відзначимо найважливішу роль банку — одного з основних інвесторів, що забезпечує фінансування проекту. В обов'язки банку входить безупинне забезпечення проекту коштами, а також кредитування генпідрядника для розрахунків із субпідрядниками, якщо в замовника немає необхідних коштів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]