Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Veretennikova_O.Investuvannya_2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

7.2. Інвестиційні ризики та заходи щодо їх зменшення.

При прийнятті будь-якого інвестиційного рішення в тій чи іншій мірі завжди присутній фактор невизначеності.

Невизначеність – це неповнота й неточність інформації про внутрішні і зовнішні умови реалізації проекту, що обумовлюють ті або інші непередбачені події, імовірнісні характеристики яких невідомі.

Прийняття рішень по будь-якому аспекту техніко-економічного обґрунтування інвестиційного проекту в умовах об’єктивно існуючої й принципово незмінної невизначеності завжди пов'язане з необхідністю аналізу й обліку ризиків.

Ризик – це можливість втрати підприємством частини активів або усіх активів, можливість недоотримання прибутку, виникнення збитків.

Процес інвестиційної діяльності завжди опосередкований інвестиційним ризиком, тобто вірогідністю відхилення величини фактичного інвестиційного доходу від розміру очікуваного.

Для суб’єктів підприємницької діяльності, що реалізують інвестиції, питання ризику стоять дуже гостро. Це обумовлено насамперед з тим, що інвестування пов’язане з вкладанням великих коштів, матеріальних ресурсів, неефективне використання яких може негативно позначитись на фінансовому стані інвестора. Не менше значення має значна тривалість інвестиційного циклу від моменту вкладення коштів до часу їх повернення. До того ж часто інвестування здійснюється через фінансових посередників, тому інвестор, як правило, не має реальної можливості контролювати використання вкладених коштів, оперативно втручатись у виробничий процес.

Отже, суб’єктам інвестиційної діяльності дуже важливо вірно оцінити й проаналізувати можливі ризики, виявити напрями їх уникнення та страхування.

Серед факторів ризику, які впливають на загальну інвестиційну ситуацію в країні, можна виділити:

  1. Соціально-політичну ситуацію в країні та перспективи її розвитку.

  2. Внутрішньоекономічну ситуацію.

  3. Особливості зовнішньоекономічної діяльності.

Зазначені фактори визначають ситуацію у найважливіших для інвестора напрямках вкладення капіталу. При цьому ризик можна характеризувати як ймовірність втрати коштів, вкладених потенційним інвестором.

Слід відзначити, що виникнення ризику завжди має дві сторони: з одного боку, виникнення і прояв деякого фактору ризику може спричинити появу у підприємства додаткових витрат (а іноді і викликати його збанкрутування), з іншого – існування ризику передбачає і можливість отримання додаткових доходів. Тому процес управління ризиком передбачає вибір з багатьох альтернатив, необхідність пошуку оптимального поєднання цих двох сторін.

Інвестиційні ризики класифікуються за наступними ознаками.

1) За причиною виникнення виділяють:

  • диверсифікований ризик – пов’язаний з особливостями здійснення конкретного проекту (доступність сировини, успіх програм маркетингу тощо).

Його можна зменшити вірним вибором варіанта інвестування та розподілом капіталу між різними видами інвестицій, економічної діяльності, регіонами, проектами (диверсифікованістю).

  • недиверсифікований ризик – визначається зміною макроекономічної ситуації, його не можна знизити за допомогою диверсифікованості виробництва.

До нього можна віднести політичні, екологічні, соціальні, макроекономічні ризики; ризик зміни законодавства в області інвестиційної і господарської діяльності підприємства; ризик зміни податкової системи тощо.

2) По сферах виникнення в ході реалізації інвестиційного проекту розрізняють:

  • ризик операційної діяльності – виникає на експлуатаційній фазі реалізацій проекту;

  • ризик інвестиційної діяльності характерний для інвестиційної фази;

  • ризик фінансової діяльності – пов'язаний з можливістю збільшення вартості позикового фінансування в структурі капіталу, зменшення обсягів позикових коштів, невиконання своїх боргових зобов’язань і банкрутства підприємства внаслідок прийняття неефективних управлінських рішень в ході інвестиційної діяльності;

  • ризики управління інвестиційною діяльністю.

3) За ступенем впливу на проект і підприємство виділяють:

  • припустимий ризик;

  • критичний ризик;

  • катастрофічний ризик (рис. 7.1).

Виграш

Втрати

Безризикова зона

Зона припустимого ризику

Зона критичного ризику

Зона катастрофічного ризику

Втрата розрахункового прибутку

Втрата

розрахункової виручки

Втрата майна

Рис. 7.1 – Класифікація ризику за ступенем впливу на проект і підприємство

Безризикові інвестиції зустрічаються досить рідко, оскільки на рівень ризику впливають різні фактори, такі як економічні, політичні, екологічні тощо.

Інвестиціями з припустимим рівнем ризику прийнято називати вкладення, коли є вірогідність втрати прибутку за інвестиційним проектом.

Критерієм критичного ризику є можливість втрати не тільки прибутку, але й доходу. При катастрофічному ризику інвестор може втратити усі інвестовані кошти, а також майно.

Незважаючи на потенційні негативні наслідки і втрати, інвестиційний ризик є джерелом можливого підвищення прибутків. Отже основне завдання інвестора – не відмова від ризику взагалі, а вибір таких, пов’язаних з ризиком рішень, які забезпечать максимально можливу ступінь управління ними.

Управління ризиком – це комплекс заходів, що включають ідентифікацію, аналіз, зниження і моніторинг ризику з метою зменшення відхилення фактичних показників реалізації проекту від їх запланованих значень (рис. 7.2).

Цілями управління інвестиційним ризиком є:

- забезпечення економічної ефективності інвестиційного проекту для усіх його учасників;

- досягнення корисності і цінності інвестицій для суспільства;

- досягнення суспільного схвалення, публічного визнання проекту (в плані впливу на навколишнє середовище), зменшення політичних проблем.

Рис. 7.2 – Етапи управління інвестиційним ризиком.

Управління інвестиційними ризиками починається з ідентифікації, під якою мається на увазі процес систематичного виявлення джерел і класифікації ризиків, визначення факторів, що впливають на їх прояв, і попередня оцінка прогнозуємої значущості різних факторів для реалізації інвестиційного проекту.

Необхідність наступного етапу – аналізу ризиків – пояснюється метою урахування ризику в інвестиційному проектуванні, а також потребою виявлення ступеню можливості його виникнення і величини можливих втрат.

Визначаючи вид ризику, потрібно оцінити його рівень і вплив на загальні результати. Види ризиків і форми їх страхування представлені у таблиці 7.1.

Таблиця 7.1 – Види ризиків і форми їх страхування

Вид ризику

Рівень ризику

Форма страхування ризику

Затримка початку реалізації інвестиційного проекту (відсутність ліцензії, проектно-кошторисної документації, земельної ділянки тощо)

Безризикові інвестиції

Розробка ефективних профілактичних заходів з метою попередження ризиків

Несвоєчасне завершення будівництва

Припустимий

Створення страхових (резервних) фондів для покриття збитків

Значне перевищення вартості порівняно з проектно-кошторисною документацією

Критичний

Чітке визначення обов'язків і відповідальності всіх учасників інвестиційного проекту, розподіл між ними збитків

Зниження запланованого рівня чистого прибутку (підвищення рівня затрат, зниження рівня цін, зміни податкового законодавства)

Ризик невиходу у встановлені строки на проектну потужність

Катастрофічний

Отримання певних гарантій від органів влади

Ризик втрати ринку збуту (зниження попиту, високий рівень конкуренції")

Зовнішнє страхування окремих ризиків у страхових компаніях

Результатом роботи по управлінню ризиками інвестиційного проекту є розробка відповідного розділу у складі техніко-економічного обґрунтування проекту. Планові стратегічні і тактичні заходи по управлінню ризиками повинні стати засобом ефективної реалізації інвестиційного проекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]