Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акт пробл теор сп все.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Тема 6. Планування багаторічного спортивного тренування – 2 год.

Загальна структура багаторічної підготовки та фактори, які її визначають.

Побудова тренування на різних етапах багаторічної підготовки.

Етап початкової підготовки, етап попередньої базової підготовки, етап максимальної реалізації індивідуальних можливостей зберігання досягнень.

Основні напрямки інтенсифікації тренувального процесу в багаторічній підготовці.

Планомірне підвищення сумарного об’єму роботи. Своєчасна вузька спортивна спеціалізація. Поступове збільшення кількості занять в мікро циклах. Планомірне збільшення тренувальних занять з великим навантаженням в мікроциклах. Планомірне збільшення кількості занять вибіркового спрямування. Широке використання жорстких тренувальних режимів. Розширення змагальної практики на завершальних етапах спортивного удосконалення. Збільшення загальної кількості основних змагань, які мають високий психологічний накал та жорстку конкуренцію.

Поступове введення додаткових засобів, які стимулюють працездатність та прискорюють процеси відновлення після напружених навантажень, які збільшують реакцію організму на навантаження.

Збільшення об’єму техніко-тактичної підготовки в умовах, які максимально наближені до ймовірної змагальної діяльності.

Планомірне збільшення психічної напруженості в тренувальному процесі, створення мікроклімату екстремальних умов змагань та жорстокої конкуренції в кожному занятті. Недопустимість форсованого тренування юних спортсменів.

Динаміка навантажень та співвідношення роботи різної переважної спрямованості в процесі багаторічного спортивного тренування.

Співвідношення різних видів підготовки на етапах багаторічного спортивного тренування.

Тема 7. Відбір та орієнтація в процесі багаторічного спортивного тренування – 2 год.

Поняття: спортивний відбір, спортивна орієнтація. Ступені спортивного відбору та їх зв'язок з етапами багаторічної підготовки. Зв'язок з етапами багаторічної підготовки.

Задатки та набуті адаптаційні ефекти. Адаптивність.

Відбір та орієнтація на першому етапі багаторічної підготовки ( початкова підготовка).

Комплексний підхід, інформативність показників, об'єктивність та ймовірність прогнозування прогресування в тому чи іншому виді спорту.

Структура відбору та орієнтації на другому ( попередньої базової підготовки) та третьому (спеціалізованої базової підготовки) етапах багаторічної підготовки. Визначення перспективно­сті спортсмена.

Відбір та орієнтація на четвертому ( максимальної реалізації індивідуальних можливостей) та п'ятому ( збереження досягнень) етапах багаторічної підготовки.

Ефективність адаптації до напружених навантажень. Ціна прог­ресу в спорті - резерви для подальшого удосконалення. Визначення ступені навченості, розвитку та тренованості.

Досконалість управління просторовим , часовим та динамічними параметрами рухів в різноманітних фізичних вправах як один з основних показників перспективності спортсмена.

Оцінка особистості та психічних якостей спортсмена.

Здоров'я спортсмена - необхідна умова успішного удосконалення спортивної майстерності.