Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акт пробл теор сп все.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Комплексні контрольні роботи з перевірки залишкових знань з курсу “Актуальні питання теорії фізичної культури та спорту”

Тема 1. Методологічні основи теорії фізичної культури та сучасної системи спортивної підготовки в Олімпійському спорті

  1. Загальна теорія фізичної культури. Теорія адаптації. Теорія функціональних систем. Теорія управління. Теорія діяльності. Основні положення діалектичного матеріалізму.

  2. Теорія спортивної підготовки як інтегративна теорія аналітико-синтезуючого характеру.

  3. Структура загальної системи підготовки спортсменів в Олімпійському спорті.

  4. Роль морфології, фізіології, біохімії, психології, соціології в організації і управлінні, кібернетики, дослідження операцій, теорії адаптації, теорії функціональних систем, системного підходу, в формуванні складної і цілісної системи знань – теорії підготовки спортсменів.

  5. Двосторонність інтеграції біологічного знання в загальну теорію підготовки спортсменів.

  6. Історичний аспект формування загальної теорії підготовки спортсменів в Олімпійському спорті. Використання органічно-цілісного підходу в побудові сучасної системи знань в області підготовки спортсмена. Взаємозв’язок системного і елементарного представлення цілісного явища в формуванні теорії підготовки спортсмена.

  7. Теорія підготовки спортсмена як теорія описового типу, в якій вирішуються задачі упорядкування, опису, пояснення виключно широкого і, на перший погляд, суперечливого матеріалу.

  8. Функції загальної теорії підготовки спортсменів: описові, пояснюючі, систематизуючі, прогностичні, інтегруючі, практичні, методологічні.

Тема 2. Фактори, як визначають ефективність фізичного виховання та спортивного тренування

  1. Програмні нормативні основи фізичного виховання. Впровадження системного підходу до організації та реалізації фізичного виховання в державному та суспільно-самодіяльному напрямках. Відповідність кваліфікації вчителя вимогам державного стандарту освіти та сучасні професіограммі. Матеріально-технічне та інформаційне забезпечення процесу фізичного виховання. Характеристика системоутворюючого фактору – готовності випускника загальноосвітньої школи до компетентного самостійного процесу застосування засобів фізичного виховання і регуляції функціонального стану працездатності та здоров’я упродовж життя.

  2. Науково-педагогічна компетентність та креативність тренера.

  3. Основні напрямки спортивного тренування.

  4. Якість організації спортивного тренування.

  5. Система «тренер-спортсмен». Матеріально-технічне, наукове та організаційно-педагогічне забезпечення підготовки до змагань. Точність планування системи організації спортивних тренувань, організація, забезпечення підготовки. Врахування умов, які впливають на результати спортивно-педагогічної діяльності.

  6. Точність управління спортивним тренуванням. Система та структура управління (поетапне, поточне та оперативне управління). Спеціальні умови здійснення управління.

  7. Застосування моделювання в спортивному тренуванні.

  8. Навантаження, втома, відновлення в спортивному тренуванні.

  9. Принципи: спрямованість до вищих досягнень, поглиблена спеціалізація; єдність загальної та соціальної підготовки; безперервність тренувального процесу, єдність та взаємозв’язок структури змагальної діяльності та структури підготовленості.

  10. Додаткові фактори, які визначають ефективність спортивного тренування. Методичне забезпечення, медико-біологічні засоби спрямованості змін, корекції та стимуляції фізичної працездатності.

  11. Система спортивних змагань.

  12. Соціально-побутові умови.

  13. Комп’ютерна техніка та програмне забезпечення вирішення прикладних задач спортивного тренування та ін.