Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акт пробл теор сп все.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Зміст програми (Лекційний курс)

Тема 1. Методологічні основи теорії фізичної культури та сучасної системи спортивної підготовки в Олімпійському спорті – 2 год.

Загальна теорія фізичної культури. Теорія адаптації. Теорія функціональних систем. Теорія управління. Теорія діяльності. Основні положення діалектичного матеріалізму.

Структурні елементи в теорії підготовки спортсмена: перший рівень – емпірична і логічна структура теорії; другий рівень – теоретичний; взаємодія рівнів. Загальна теорія підготовки спортсменів як приклад сучасної інтегративної науки. Роль морфології, фізіології, біохімії, психології, соціології в організації і управлінні, кібернетики, дослідження операцій, теорії адаптації, теорії функціональних систем, системного підходу, в формуванні складної і цілісної системи знань – теорії підготовки спортсменів. Теорія спортивної підготовки як інтегративна теорія аналітико-синтезуючого характеру, в основі якої є подібність структури внутрішнього функціонування об’єктів, а не їх приналежності до якоїсь традиційної дисципліни. Двосторонність інтеграції біологічного знання в загальну теорію підготовки спортсменів.

Вплив кібернетики – науки про управління, зв’язок і переробку інформації, загальної теорії систем, дослідження операцій, теорії функціональних систем, теорії діяльності, теорії адаптації на розвиток теорії підготовки спортсменів в Олімпійському спорті. Історичний аспект формування загальної теорії підготовки спортсменів в Олімпійському спорті. Використання органічно-цілісного підходу в побудові сучасної системи знань в області підготовки спортсмена. Взаємозв’язок системного і елементарного представлення цілісного явища в формуванні теорії підготовки спортсмена.

Теорія підготовки спортсмена як теорія описового типу, в якій вирішуються задачі упорядкування, опису, пояснення виключно широкого і, на перший погляд, суперечливого матеріалу. Роль математики в становленні загальної теорії підготовки спортсменів в Олімпійському спорті. Функції загальної теорії підготовки спортсменів: описові, пояснюючі, систематизуючі, прогностичні, інтегруючі, практичні, методологічні.

Загальна теорія підготовки спортсменів в Олімпійському спорті як метатеорія відносно формування окремих теорій підготовки спортсменів. Структура загальної системи підготовки спортсменів в Олімпійському спорті:

  1. Історичні передумови, методологічні основи побудови загальної теорії підготовки спортсменів і її реалізація на практиці.

  2. Система Олімпійської підготовки національних команд: історія формування і концептуальні положення.

  3. Олімпійські види спорту, змагання і змагальна діяльність спортсменів.

  4. Загальні основи підготовки спортсменів.

  5. Техніко-тактична і психологічна підготовка спортсменів.

  6. Рухові якості і фізична підготовка спортсменів.

  7. Макроструктура процесу підготовки спортсменів.

  8. Мікро- і мезоструктура процесу підготовки спортсменів.

  9. Відбір, орієнтація, управління і контроль в системі підготовки спортсменів.

  10. Моделювання і прогнозування в системі підготовки спортсменів.

  11. Екстремальні умови в системі підготовки і змагальної діяльності спортсменів.

  12. Позатренувальні та позазмагальні фактори в системі підготовки і змагальної діяльності спортсменів.